logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Atu Plus 1.4 Rover - zwarcie przy włączaniu kierunkowskazów i świateł

pastuszko 26 Paź 2005 21:15 1922 8
REKLAMA
  • #1 1930662
    pastuszko
    Poziom 2  
    witam.
    mam mały problemik z atu plusem, silnik rovera.
    gdy mam włączone światła drogowe i włączam kierunkowskaz robi mi sie jakies zwarcie. ze światel z tyłu robi się choinka, na tablicy rozdzielczej to samo. jeszcze gorzej robi sie jak dodatkowo zaczynam hamować, zaczyna wtedy wskazówka obrotomierza spadać do zera i wracać na obroty w rytm pulsowania kierunków.jedyna rzecz jaką udało mi sie ustalić to fakt, że zwarcie nie robi się w tylnych lampach.wypiełem kostki z tyłu i działo sie to samo.
    jeżeli możecie mi coś doradzić to będe wdzięczny.
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 1930687
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1090
    brak masy, prawdopodobnie na tylnych lampach.
  • REKLAMA
  • #4 1944434
    pastuszko
    Poziom 2  
    Dziękuje za podpowiedzi.
    Lampy i bezpieczniki sprawdzone. Problem tkwi gdzie indziej.
  • REKLAMA
  • #5 1944489
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1944569
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Tak jak koledzy wyzej napisali brak masy robilem dzisiaj tosamo tylko nie w polonezie a w URSUS-ie.
    POZDRAWIAM
  • #7 1945051
    Dobermannn
    Poziom 11  
    czy dzieje się tak tylko przy drogowych (długich) czy przy mijania też ??
  • REKLAMA
  • #8 1947556
    pastuszko
    Poziom 2  
    Panowie lampy są sprawdzone.Odnosząc się do pytania o to czy przy światłach drogowych i mijania pojawia się ten sam problem, to odpowiadam, że rodzaj włączonych świateł jest tu bez znaczenia.Jutro wybieram się do elektryka, mam nadzieje, że znajdzie przyczynę tej usterki.Jak tylko mechanior rozwiąże problem to napisze o co chodziło.
    DZIĘKI Trzymajcie się
  • #9 1947601
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Spróbuj jeszcze zobaczyć, czy gdzieś do lampy przedniej lub tylnej nie dotyka jakis metalowy przedmiot mogący robić zwarcie.
    Pzodrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie Atu Plus 1.4 z silnikiem Rover pojawia się zwarcie przy włączaniu kierunkowskazów i świateł drogowych, objawiające się migotaniem tylnych świateł i wskaźnika obrotomierza. Zwarcie nie występuje w samych tylnych lampach, co potwierdzono przez odłączenie kostek. Sprawdzenie bezpieczników i lamp nie wykazało uszkodzeń. Przyczyną problemu jest najprawdopodobniej brak masy, szczególnie na tylnych lampach, gdzie złączka z czarnym kablem pokrywa się nalotem. Zaleca się poprowadzenie nowego przewodu masowego, przylutowanego do płaszczyzny masy na płytce żarówek. Problem nie zależy od rodzaju włączonych świateł (drogowe czy mijania). Dodatkowo sugerowano sprawdzenie, czy przewody lamp nie dotykają metalowych elementów powodujących zwarcie. W przypadku braku rozwiązania problemu samodzielnie, wskazane jest skonsultowanie się z elektrykiem samochodowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA