logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie masy wejść falownika z masą zasilacza/PLC: sterowanie bezpośrednie czy pośrednie?

amadeusz999 14 Lip 2021 11:11 828 2
  • #1 19519919
    amadeusz999
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Cześć,
    dopiero zaczynam przygodę z projektowaniem stanowisk przemysłowych. Mam układ z falownikiem oraz sterownikiem PLC. Mam pytanie czy powinno się łączyć masę od wejść falownika z masą zasilacza/PLC? Mógłbym wtedy sterować bezpośrednio wejściami falownika z wyjść PLC, ale nie wiem czy nie lepiej używać potencjałów z samego falownika i wysterować je za pośrednictwem przekaźnika aktywowanego wyjściami PLC. Przykład sterowania pośredniego załączam jako obrazek. Łączenie masy wejść falownika z masą zasilacza/PLC: sterowanie bezpośrednie czy pośrednie?
  • Pomocny post
    #2 19520099
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Witaj,
    Przy znanych (znikomych) prądach wejść cyfrowych falownika można użyć bezpośredniego sterowania z wyjść PLC; trzeba pamiętać o ustawieniu logiki wejść falownika w pozycję SRC (Source) i podać 0 Vdc (z zasilania PLC) na wejście odniesienia (0V).
    Bez przekaźników pośredniczących można sterować falownikiem również wykorzystując jego zasilanie i kilka wyjść z PLC na wspólnym com - jeżeli architektura wyjść PLC na to pozwala.
    Wyjścia PLC warto zabezpieczać pośrednio przekaźnikami interfejsowymi (tak jak narysowałeś) dla innych obciążeń, np. zawory; gdzie może dojść do zwarcia cewki lub wymiany zaworu na większy ze znacznym prądem cewki (aby nie uszkodzić wyjścia PLC).
  • #3 19548079
    kaworu
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Nawet powinno się. Jesli masz kilka różnych źródeł zasilania (falownik, zasilacz, PLC) i chcesz to spinać bez odseparowania przekaźnikami to masy powinny być spięte żeby różnice potencjałów nie popaliły wejść co potrafi się zdarzyć. Osobiście wole podejście jak z kawałka schematu z pierwszego postu. Zapoznaj się z instrukcją od falownik, PLC i co ta masz bo różnie bywa i lepiej stosować się do zaleceń producenta.
REKLAMA