logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena kondycji dysku WD800BEVS 75RST0 w starym laptopie IBM t60 z Win XP

staś pytalski 14 Lip 2021 11:30 573 4
REKLAMA
  • #1 19519952
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1428
    Dzień dobry,
    Dostałem prośbę, o wyciągnięcie zdjęć wnuczków, a także o przywrócenie do życia starego IBM t60. Laptop z win XP, ale nim podejmę walkę z systemem, chciałem zapytać, czy dysk, który troszkę głośno pracuje, i ma takie parametry jak niżej nadaje się do czegoś, czy szukać sprawnego.

Z góry dziękuję za wskazówki.

Ocena kondycji dysku WD800BEVS 75RST0 w starym laptopie IBM t60 z Win XP Ocena kondycji dysku WD800BEVS 75RST0 w starym laptopie IBM t60 z Win XP Ocena kondycji dysku WD800BEVS 75RST0 w starym laptopie IBM t60 z Win XP Ocena kondycji dysku WD800BEVS 75RST0 w starym laptopie IBM t60 z Win XP
  • REKLAMA
  • #2 19519969
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    To zależy do czego ma on służyć, cenne dane stanowczo NIE, ale możesz odpalić MHDD z pendiva i zrobić "erase dealeys sectors" (wymaże wszystko), wtedy powinien bad sektor zniknąć , można to sprawdzić robiąc później tylko skan w MHDD, możliwe że dysk będzie działał jeszcze latami, a może posypać się dalej, sam osobiście używam dwa dyski które mają sektory z zapasu i pracują już dużo czasu bez problemu.
  • REKLAMA
  • #3 19520001
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1428
    Chcę tylko wrzucić jak się da W7 x32 i ewentualne zdjęcia wnuczków zostawić, ale poszukam na wszelki wypadek jakiegoś dysku.
  • REKLAMA
  • #4 19520083
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    MHDD Ci prawdę powie, Ja zawsze robie najpierw erase, następnie reamp m i sam skan, jak na skanie już nie pokaże żadnego bada i czasy dostępu będą przyzwoite to można używać, ale tak jak pisałem może się okazać, że z czasem posypie się coś więcej.
  • #5 19520191
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    procsa napisał:
    "erase dealeys sectors" (wymaże wszystko),
    - nie wszystko, a jedynie sektory, które się odczytują długo lub niepoprawnie. Nadpisanie wszystkiego, to polecenie ERASE uruchaniane poza skanem diagnostycznym. Procedura może pomóc - sektory niestabilne, to zazwyczaj sektory o nieprawidłowym namagnesowaniu. Także uszkodzony sektor prawdopodobnie (HDTune nie monitoruje rejestru błędów i nie daje odpowiedzi na to pytanie), to błąd sumy kontrolnej (UNC), który również może wynikać z nieprawidłowego namagnesowania i może zostać naprawiony przez ponowny zapis.
    Oczywiście musisz to zweryfikować powtórnym skanem po wykonaniu procedury naprawczej. Ogólnie dysk nie wygląda tak źle, żeby nie można było go używać.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA