logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana silników w autku Jeep Rubicon 4x45W - sterownik obcina moc, jak poprawić soft start?

ratajeq 15 Lip 2021 11:22 1494 5
REKLAMA
  • #1 19521469
    ratajeq
    Poziom 11  
    Syn posiada autko na akumulator Jeep Rubicon 4x45W.
    Oryginalnie były silniki 12000rpm w jednym zmieliło przekładnie, więc wymieniłem silniki z przekładniami na 23000rpm.
    Od początku miałem wrażenie jakby sterownik obcinał moc na silnikach.
    bezpiecznik termiczny jest 18A i wygląda OK, bo po podmianie na 20A zwykły nie było poprawy.
    Temat AKU można pominąc, są 3x 14Ah.

Może ktoś wie co wymaga wymiany aby zwiększyć moc na wyjściu i poprawić soft start. Po zmianie silników auto bardzo ciężko rusza...
    w załączeniu zdjęcia sterownika.
    Wymiana silników w autku Jeep Rubicon 4x45W - sterownik obcina moc, jak poprawić soft start?
  • REKLAMA
  • #2 19521660
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9439
    ratajeq napisał:
    były silniki 12000rpm w jednym zmieliło przekładnie, więc wymieniłem silniki z przekładniami na 23000rpm.
    Nic nie piszesz o przekładniach. Te 12000 i 23000 to obroty wału samego silnika, a z praw mechaniki wynika jasno,, że moc na wyjściu przekładni zależy od przełożenia - dlatego obroty samego silnika muszą być "zgrane" z przełożeniem przekladni. No i oczywiście moc silnika ma również nie byle jakie znaczenie.
    Z opisu jaki dałeś wynika, ze mocy nie brakowało (oryginalnie) a problemem była kiepska przekładnia. Może więc warto by było sprawdzić jakie miała przełożenie ta co była i zastosować inną - o solidniejszej konstrukcji?
  • REKLAMA
  • #3 19521668
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 460
    398216 Usunięty napisał:
    ... a z praw mechaniki wynika jasno,, że moc na wyjściu przekładni zależy od przełożenia

To moment, a nie moc zależy od przełożenia.
  • REKLAMA
  • #4 19521683
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    vieleicht napisał:
    To moment, a nie moc zależy od przełożenia.
    Napisałem tak starając się dopasować do poziomu Autora. Jak widać dla Niego ważniejsze były obroty silnika, a to akurat o niczym nie świadczy - bez znajomości przełożenia to tylko cyferki.
  • REKLAMA
  • #5 19521699
    ratajeq
    Poziom 11  
    398216 Usunięty napisał:
    Z opisu jaki dałeś wynika, ze mocy nie brakowało (oryginalnie) a problemem była kiepska przekładnia.

Naprawdę czytanie ze zrozumieniem dla niektórych to wielki problem...
    Cytat:
    Od początku miałem wrażenie jakby sterownik obcinał moc na silnikach.
    Po wymianie silników tylko problem się nasilił.

pominę już udawanie Alfy i Omegi, nie mając pojęcia o czym się pisze, oraz braki w elementarnej wiedzy dotyczącej mechaniki i fizyki, to nadal odpowiedź jest w stylu, przyczepię się o przecinek, bo nic więcej do powiedzenia nie mam, a ranga na forum musi rosnąć, toć każdy post się liczy ...

wracając do tematu:
    Moc silników taka sama jak starych tj 4x45W (RS 550).
    Przekładnia tez taka sama, finalnie kola kreca się ~2 razy szybciej.
    Może rozwinę tylko
    Cytat:
    Po zmianie silników auto bardzo ciężko rusza...

tzn. auto ociężale rusza, jak już się rozpędzi to zasuwa, chodzi o sam start (1-2sek).
  • #6 19521744
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    ratajeq napisał:
    aprawdę czytanie ze zrozumieniem dla niektórych to wielki problem.
    Zgadza się. Odnosiłem się do tego fragmentu wypowiedzi:
    ratajeq napisał:
    Po wymianie silników tylko problem się nasilił.
    ratajeq napisał:
    Przekładnia tez taka sama, finalnie kola kreca się ~2 razy szybciej.
    To co się Kolega dziwi, że "problem się nasilił"? Autko jest dla dziecka - ponieważ chińskie, więc zapewne dla chińskiego, o małej wadze. Ponadto autko dla dziecka to nie bolid formuły 1. Szybka jazda może być wręcz niewskazana.
    Niemniej jednak dziękuje za docenienie moich starań w wytłumaczeniu Koledze przyczyny problemu. Doprawdy to bardzo miłe gdy za bezinteresowną pomoc dostanie się takie słowa uznania. Dziękuję.
REKLAMA