logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda IV 60GB ST360021A - uszkodzenie po odwrotnym podłączeniu molexa

karafior 07 Wrz 2007 18:05 4801 16
REKLAMA
  • #1 4260173
    karafior
    Poziom 11  
    Witam wszystkich,
    Jakiś czas temu padł mi dysk Seagate Barracuda IV 60GB (model ST360021A, firmware 3.10). Kiedy jeszcze działał przez dłuższy okres podłączałem go przez adapter IDE na USB i zewnętrzny zasilacz (zestaw z Allegro, tania chińszczyzna ale działało elegancko) i pewnego dnia omyłkowo włożyłem molexa odwrotnie (niestety ten zewnętrzny zasilacz był tak kiepsko wykonany że molexa można było wkładać na wszystkie sposoby). Dysk od tego momentu przestał rozkręcać talerze i jedyne co zauważyłem to delikatne stuki. Obecnie kupiłem 'kompatybilną' elektronikę, konkretnie z modelu 40GB tej samej serii i o tym samym firmware (z bardzo wielu opinii wyczytałem że to powinno działać), jednakże dysk dalej nie działa. Obecnie talerze się rozkręcają prawidłowo i w momencie kiedy (tak mi się wydaje) głowica ma wystartować słychać krótki dźwięk pracy dysku po czym ten krótki dźwięk się zapętla i na tym kończy się jego prawidłowy rozruch (przy starcie działającego dysku po uruchomieniu talerzy słychać krótki dźwięk jakby pracy głowicy, o ten dźwięk mi chodzi). Czy ktoś mógłby mi coś jeszcze poradzić w sprawie tego dysku?

Dodatkowo zauważyłem jeszcze że zakupiona elektronika ma zamontowane inne pamięci (u mnie Henix, tam Samsung). Porównując te dwie elektroniki wydaje mi się że przepalony jest chip nr. 2 ze zdjęcia (delikatny odprysk), oraz styki chipu nr. 1 (delikatne przebarwienia). Czy te chipy były by narażone na uszkodzenia w przypadku takiej pomyłki jaką popełniłem?

Zdjęcie jest zapożyczone z jednej z aukcji na Allegro, ale dotyczy dokładnie takiej elektroniki.

Seagate Barracuda IV 60GB ST360021A - uszkodzenie po odwrotnym podłączeniu molexa

Za wszelkie rady z góry dziękuję,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4260207
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Chcesz dane, czy chcesz naprawić dysk?
  • #3 4260211
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Na starej elektronice zlokalizuj transil na wejściu +5V i wymień go na sprawny.
  • #4 4260217
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Zwykle dysk twardy ma zabezpieczenie przed wlozeniem molex'a odwrotnie, jest to jakas tam dioda zaraz obok molex, pewnie ten pierwszy czarny element ktory widac na zdjeciu, na << od wtyczki to wlasnie to, zobacz czy wlasnie ten element nie ulegl uszkodzeniu, jak tak, to po prostu go wymien.
  • REKLAMA
  • #5 4260219
    msthhk
    Poziom 29  
    Jeżeli go dobrze zrozumiałem, to on ma spalony sterownik SM i VCM (odprysk) + mosfet pobrał sporo prądu, skoro przebarwiły się nogi.
  • REKLAMA
  • #7 4260244
    karafior
    Poziom 11  
    Zależy mi na danych, ale jeżeli nie da się ich uratować to z miłą chęcią skorzystam z działającego dysku.

@tronic1 - chodzi o diodę Zenera? Będzie ona zaraz przy gniazdku molex czy raczej gdzieś w głębi? Może moglibyście wskazać ją ze zdjęcia? Czy ta dioda na pewno uchroniła elementu elektroniki czy jest szansa że napięcie poszło dalej? I dlaczego ta druga elektronika nie działa?

EDIT: Za szybko toczy się ta dyskusja tutaj. [: Embedded Code się zgadza, nie mam możliwości w tej chwili sprawdzic Configuration Code i Site Code niestety.
  • #8 4260254
    msthhk
    Poziom 29  
    Jeżeli na 'starej' elektronice układ zaznaczony nr 2 na zdjęciu ma odprysk, to ewidentnie 'napięcie poszło dalej'...
    A to, co się musi zgadzać przy doborze elektroniki, podał kolega okzo.
  • #9 4260278
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Tak, chodzi o diodę Zenera.Powinna być przy molexie. Znajdziesz miernikiem bez problemu.W tej chwili masz najprawdopodobniej +5V zwarte do masy.
  • #10 4260307
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    W dysku Seagate Barracuda ATA IV F/W: 3.10 nie ma transila na linii zasilającej +5V.
    Transil jest tylko na linii zasilającej +12V.
    PS W dysku tym jest "bardzo delikatny" preamp i szanse na to, że nie uległ on uszkodzeniu są raczej znikome. :(

Mikippp
  • REKLAMA
  • #11 4260447
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Na początek przelutuj kość ROM-u , z tej uszkodzonej elektroniki na tę sprawną - zamień je . Jeśli to nie zadziała to po preampie . Tak jak już napisał kolega Mikippp , jest to bardzo częsta przypadłość tych dysków , po przepięciu elektrycznym .
    Możesz jeszcze ewentualnie sprawdzić miernikiem , rezystancję na nóżce 1 i pozostałych trzech w tym samym rzędzie , na układzie 2P102 (nr1 na fotce) . Wyniki odczytu podaj na forum .

Pozdrawiam .
  • #12 4262556
    karafior
    Poziom 11  
    Mam już informacje dotyczące elektroniki którą kupiłem. Site Code się zgadza (AMK), natomiast Configuration Code jest inny (u mnie jest SEJ-01, u dawcy było SEI-01). Czy to coś zmienia w jej dopasowaniu? Czy ROM należy mimo wszystko w tym przypadku przelutować, czy może mija się to z celem ze względu na różnice w CC? Odczyty z miernika postaram się zamieścić później.

Natomiast co do preamp'a to jakie kryteria musiała by spełniać głowica w celu przełożenia jej do mojego dysku? Zdaje sobie sprawę z warunków jakie musi spełniać pomieszczenie do wykonania takiej pracy i jakie warunki dodatkowe należy spełniać żeby nie uszkodzić preamp'a. Liczba talerzy pewnie musi się zgadzać, więc chyba i rozmiar dysku powinien być ten sam jeżeli dobrze kombinuje, ale oprogramowanie i inne dane raczej nie mają tutaj znaczenia, czy dobrze myślę?

Ostatnie pytanie zahaczające o filozofię już - czy dane na dysku mogły to przetrwać? [:
  • #14 4262624
    karafior
    Poziom 11  
    Fakt, nie zwróciłem uwagi na tą tabelkę czytając artykuł na hddguru.com. Pozostaje kwestia talerza/y, musi to być wersja 60GB dokładnie, tak?
  • #15 4262660
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4263046
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Nr 1 z zaznaczonych układów to przetwornica napięcia ujemnego dla wzmacniaczy głowic (wspomniany preamp)... to nie wróży dobrze naprawie tego dysku - bez przekładania zespołu głowic raczej się nie obejdzie, niestety.

Dysk można podłączyć pod terminal i zobaczyć czy "widzi" głowice (a raczej czy głowica "widzi" ścieżkę).
  • #17 4713973
    Karolcio
    Poziom 1  
    Witam
    Również mam problem z podobnym dyskiem. Potrzebuję układu scalonego do dysku:
    SEAGATE
    Barracuda ATA IV
    Model:ST360021A
    60GB
    16,383 cyl. 16 HDS 63 Sect. 117,231,408 LBA
    Firmwar: 3.19

Nie wiem gdzie można taki układ kupić.
    Będe wdzięczny za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate Barracuda IV 60GB (model ST360021A, firmware 3.10) uległ uszkodzeniu po odwrotnym podłączeniu zasilania molex, co spowodowało brak rozruchu talerzy i charakterystyczne stuki. Próba wymiany elektroniki na kompatybilną z modelu 40GB tej samej serii (z tym samym firmware) nie przyniosła efektu. Wskazano, że dysk posiada zabezpieczenie przeciw odwrotnemu podłączeniu w postaci diody Zenera przy gnieździe molex, która mogła ulec uszkodzeniu, a napięcie mogło uszkodzić dalsze elementy, w tym sterownik SM, VCM oraz mosfet. W dysku nie ma transila na linii +5V, tylko na +12V. Uszkodzeniu uległ prawdopodobnie preamp, który jest bardzo delikatny i często nie do naprawy po przepięciu. Zalecane jest przelutowanie kości ROM z uszkodzonej elektroniki na sprawną, jednak różnice w Configuration Code mogą wpływać na kompatybilność. Wymiana zespołu głowic jest często konieczna, przy czym liczba talerzy i pojemność (60GB) muszą się zgadzać. Dane na talerzach mogą przetrwać uszkodzenia elektryczne, o ile nie doszło do uszkodzeń mechanicznych lub termicznych. Możliwe jest podłączenie dysku pod terminal w celu diagnostyki głowic. W dyskusji pojawiła się także prośba o pomoc w znalezieniu układu scalonego do modelu ST360021A z firmware 3.19.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA