logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk z Yamaha Bar 400 do Samsung Neo Q LED QE55 QN85 AAT przez HDMI zanika

mareckimarcki 28 Lip 2021 11:19 900 2
REKLAMA
  • #1 19539133
    mareckimarcki
    Poziom 2  
    Dzień dobry
    Jestem tu nowy - zwracam się z prośbą o poradę w sprawie rozwiązania problemu z dźwiękiem. Sprzęt to Yamaha bar 400 i telewizor Samsung neo q LED qe55 qn85 aat
    Sprzęt połączony kablem HDMI ( w sumie na 3 różnych kablach próbowałem) wyjście z Yamahy out arc do Samsung HDMI arc. Przypadek 1.
    Głos jest do momentu kiedy nie wyłącze telewizora, dekodera lub Yamahy.
    Przypadek 2
    Telewizor w ogóle nie widzi zew głośników/ Yamahy
    Obecnie połączenie jest za pomocą optyka.
    Telewizor i Yamaha mają aktualne oprogramowanie.

Pozdrawiam
    Marek
  • REKLAMA
  • #2 19541095
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    Stary temat Samsunga nie gadającego m.in. z Yamahą i nie tylko z nią. Jest nawet wielostronicowy wątek na forum supportowym Samsunga, gdzie zostało wylane wiadro pomyj i nic to nie dało. Problem leży w implementacji protokołu ARC (prawdopodobnie sprzętowo). Jedynym działającym rozwiązaniem jakie znam, jest wyszukanie i wpięcie jakiegoś urządzenia, które poukłada komunikację na magistrali (ja mam np. stare DVD marki Ferguson, które ożywia całą komunikację). Można też odłączać TV od zasilania na godzinę, co resetuje jakieś parametry, reinicjalizować soundbar, ale działa to tylko do pewnego czasu.
  • #3 19542758
    mareckimarcki
    Poziom 2  
    Dzięki,
    Próbowałem wpiąć odtwarzacz blu-ray i nic nie dało. Support Samsunga proponuje twardy reset telewizora i przywrócenie ustawień fabrycznych Yamahy.
    Ciekawe jest to że telewizor rozpoznaje blu ray i dekoder widzi też że coś jest podpięte pod HDMI ARC ale nie wie że to Yamaha.
REKLAMA