logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak przenieść foldery z dysku SSD na HDD zostawiając na SSD tylko system Windows?

NieMamPomysuNaNick 17 Sie 2021 02:58 609 5
REKLAMA
  • #1 19567026
    NieMamPomysuNaNick
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Cześć
    Mam laptop z SSD 128 Gb oraz HDD 1 Tb. Obecnie dysk SSD jest zapełniony i chcę zrobić tak, żeby na dysku SSD został tylko Windows, a reszta była na dysku HDD. Na dysku SSD mam takie foldery Jak przenieść foldery z dysku SSD na HDD zostawiając na SSD tylko system Windows? Czy mogę je normalnie skopiować czy jakimś innym sposobem to zrobić? Wcześniej jak spróbowałem to występowały jakieś błędy podczas kopiowania. Które foldery mogę bez problemu przenieść by został tylko system?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19567035
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    NieMamPomysuNaNick napisał:
    Które foldery mogę bez problemu przenieść by został tylko system?

Foldery z Twoimi plikami doc, docx, xml, jpg, mp4, avi, pdf itp jakich używasz...
  • REKLAMA
  • #3 19567041
    NieMamPomysuNaNick
    Poziom 2  
    A foldery typu "Program Files" i "Pliki programów (x86)" powinienem nie ruszać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19567047
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    A są tam Twoje dane w postaci w/w plików? Chyba nie? Kopiujesz pliki jakich używasz, czyli tylko "dane" na przykład gdy używasz jeszcze AUTOCADA to skopiuj pliki spod niego typu dwg... itp... Wniosek - kopiujesz pliki a nie foldery bo foldery Ci niepotrzebne gdy w nich nie ma Twoich plików... :) Programów nie ma co kopiować bo skopiowane przeważnie nie działają o ile nie są typu "portable"... Pytanie uzupełniające: na nowym dysku chcesz mieć tylko dane czy dane i system? Masz tu przykład u mnie układu folderów na dysku systemowym C i dysku z danymi (magazynek):
    Jak przenieść foldery z dysku SSD na HDD zostawiając na SSD tylko system Windows?
    Informacja dodatkowa, nie napisałeś jaki masz system. Ja mam Windows 10 i po pół roku jak widzisz na grafice wyżej system zajmuje już ponad 370 GB, chociaż nie ma na dysku "C" żadnych danych... Zapewne są jakieś chwilowe "temporary", które trzeba kasować co jakiś czas... Ale gdy Ty posiadasz tylko 125 GB na SSD i chciałbyś jeszcze Windows 10 to się nie da na tym normalnie pracować... Przemyśl to...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19567049
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Pomijam migrację katalogów/plików osobistych. Co do reszty, to... Tak się nie da.
    A bo to dane w folderach systemowych porozmieszczane na różnym poziomie, a to wpisy w rejestrze itp. co powoduje, że przenosiny skończą się tym, że miejsce będzie zajęte, ale program nie będzie działać.
    Ten: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3823934.html#19563132 wątek odnosi się co prawda do klonowania, ale zastrzeżenia w nim podane w znacznej części będą i tu miały zastosowanie.
    Sprawę ręcznej dłubaniny w plikach, wpisach, ścieżkach odkładam na bok, bo nie wierzę by ktoś był na tyle robotny by się w Syzyfa bawić.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 19567102
    NieMamPomysuNaNick
    Poziom 2  
    Temat wyczerpany.
REKLAMA