logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA8908 – ciągła "automatyczna konserwacja" i błąd nr 13

sp7mfu 31 Sty 2024 19:24 21132 8
REKLAMA
  • #1 20938350
    sp7mfu
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Witam wszystkich.
    Pacjent (mój własny) ekspres Krups EA8908. Zapętlił się na automatycznej konserwacji tzn wyświetla automatyczna konserwacja, porusza tłokiem pracuje pompa następnie każe opróżnić tackę ociekową i zbiornik na fusy po czym niezwłocznie uruchamia ponownie automatyczną konserwację i tak w kółko. Po uruchomieniu z menu serwisowego autotestu pokazuje błąd nr 13.
    Po przestudiowaniu tematów na elektrodzie wymieniłem filtr w zbiorniku na nowy, oczyściłem siateczkę pod wlotem wody ze zbiornika i brak jakiejkolwiek poprawy. Wymieniłem przepływomierz i o dziwo automatyczna konserwacja pojawiła się tylko jeden raz. Potem udało mi się zrobić jedno espresso (całkiem normalne) i maszyna ponownie wpadła w pętlę automatycznej konserwacji.
    Aha zbiornik wyrównawczy ciśnienia drożny.
    Co oznacza ten kod problemu 13?
    Ktoś to już przerabiał?
  • REKLAMA
  • #2 20939950
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1823
    Zly przeplyw wody
  • REKLAMA
  • #3 20940044
    sp7mfu
    Poziom 20  
    Witam
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Ekspres był regularnie czyszczony i odkamieniany kiedy tylko sobie "zażyczył".
    Wszystkie silikonowe wężyki bez oplotu sprawdzone i drożne. Nie ruszałem tych w oplocie - mają jednorazowe opaski zaciskowe. Od którego zacząć?
  • REKLAMA
  • #4 20946839
    sp7mfu
    Poziom 20  
    Pomogła wymiana elektroniki.
  • #5 20953426
    sp7mfu
    Poziom 20  
    No i życie napisało dalszy ciąg. Po kilku dniach usterka powróciła. Nowa elektronika miała wyzerowany licznik błędów i pewnie dlatego po jej wymianie na początku było ok. Rzeczywistą przyczyną były zużyte uszczelki w siłowniku. Powodowało to że tłok nie opadał do końca i nie zawsze działał dolny wyłącznik krańcowy. Wymiana uszczelek pomogła i kawa zrobiła się znacznie mocniejsza i smaczniejsza. Przy okazji wymieniłem słynną uszczelkę barista, ponieważ była na sporej części obwodu rozwarstwiona.
  • REKLAMA
  • #6 21210468
    weronikadykzs1
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Gdzie kupię te konkretne uszczelki, mam ten sam problem: automatyczna konserwacja (czasem, po dłuższym czasie przelewania wody daje zrobić 1,2 kawy i znów pętla). Pacjent Krups Evidence One EA8958
  • #7 21210640
    sp7mfu
    Poziom 20  
    To nie reklama ale na znanym portalu na a.
  • #8 21327170
    tommyyy
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzięki za informacje, w jaki sposób rozwiązałeś problem. Czy pamiętasz może, jakie były kody błędów przed naprawą?
  • #9 21327970
    sp7mfu
    Poziom 20  
    Witam. Nie było kodów tylko ciągle (w kółko) powtarzana automatyczna konserwacja. Czasem zrobił jedną kawę i znowu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ekspres do kawy Krups EA8908 zapętlał się w trybie automatycznej konserwacji, wyświetlając błąd nr 13 podczas autotestu serwisowego. Problem objawiał się cyklicznym ruchem tłoka, pracą pompy oraz koniecznością opróżniania tacki ociekowej i zbiornika na fusy, po czym proces się powtarzał. Wymiana filtra w zbiorniku, czyszczenie siateczki pod wlotem wody oraz wymiana przepływomierza przyniosły chwilową poprawę, umożliwiając wykonanie pojedynczego espresso. Ostatecznie wymiana elektroniki dała krótkotrwały efekt, jednak usterka powróciła. Przyczyną okazały się zużyte uszczelki w siłowniku, które uniemożliwiały pełne opadanie tłoka i prawidłowe działanie dolnego wyłącznika krańcowego. Wymiana uszczelek siłownika oraz uszczelki barista rozwiązała problem, poprawiając jakość kawy. W dyskusji pojawiły się także pytania o dostępność uszczelek do modeli Krups EA8908 i EA8958 oraz sugestie dotyczące ich zakupu na popularnych portalach aukcyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA