Witam serdecznie mam pytanie jak podłączyć choćby najmniejszą klimę czy Pompę ciepła do fotowoltaiki ale chciałbym aby nie była spięta fazowo z siecią energetyczną. Widziałem takie rozwiązania sterowników fotowoltaicznych do grzałek którym nie szkodzi np nagła przerwa w zasilaniu ale nie nadają się do pomp ciepła gdzie po wyłączeniu maszyna czeka 3 minuty na ponowny start. A tych startów nie powinno być zbyt wiele. Nie znalazłem nigdzie takich rozwiązań. Samemu wykombinowałem coś takiego z jednej strony zasilenie z fotowoltaiki z przetwornicą np na 24V DC, z drugiej zasilanie z sieci energetycznej przez zasilacz na to samo napięcie. Pobór byłby do falownika na połączeniu obu układów przy założeniu że jak jest prąd z fotowoltaiki to pompa ciągnie z niej jak niema to ciągnie z sieci. Chodzi o uniknięcie zbyt częstych zaników zasilania ze strony fotowoltaiki gdy przyjdzie np chmura co zakłóci pracę pompy ciepła. Oczywiście biorę pod uwagę niewielki akumulator dla złagodzenia przełączania strony zasilania. Liczę się oczywiście ze stratami mocy na przetwarzaniu napięcia ale wydaje mi się to i tak korzystniejsze niż nowe zasady rozliczeń z zakładami energetycznymi. Podsumowując PC ma chodzić na fotowoltaice a zasilanie sieciowe ma być tylko jako ups na chwilowe zakłócenia w pracy fotowoltaiki.
Proszę o radę czy istnieje jakieś takie gotowe rozwiązanie i nie potrzebnie kombinuję.
Proszę o radę czy istnieje jakieś takie gotowe rozwiązanie i nie potrzebnie kombinuję.