logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana starych dysków 2TB na nowe w macierzy RAID1 serwera z Windows Server 2012 rev 2

DntSLn 01 Wrz 2021 15:00 2235 12
REKLAMA
  • #1 19590913
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam po kilku latach nieobecności tutaj!

Dostałem pod swoją opiekę serwer na Windows Server 2012 rev 2. Na serwerze funkcjonują udziały sieciowe, bazy danych i domena AD. Serwer jest wyposażony w dwa dyski 2TB w macierzy RAID1, które niestety mają już swoje lata.

Znalazłem środki na wymianę w/w dysków na nowe. Zastanawiam się jak ugryźć temat, żeby zachować ciągłość pracy i nie musieć stawiać wszystkiego od nowa. Nie mam w tym żadnego doświadczenia. I tu rodzi się pytanie - czy wystarczy, że wypnę jeden dysk i w jego miejsce wsadzę inny o takiej samej pojemności (lecz innej marki)? Macierz odbuduje się automatycznie?

Informacje o serwerze:
    - Obudowa: Actina Solar
    - MB: Supermicro X10DRW-E
    - BIOS MB: wersja 2.0b (z tego, co widzę wypadałoby go zaktualizować)
    - CPU: Intel Xenon E5-2603 v4 @ 1.7GHz
    - RAM: DDR4 65536 MB, 1867 MHz
    - Kontroler RAID dedykowany: LSI SAS2 MTP Controller Version 7.27.01.00, SAS2004, chip rev. 3, firmware: 20.0.2.0
    - do tego dwa dyski Seagate po 2TB każdy.

Nie mam pewności czy wybrałem odpowiedni dział forum, jeśli nie, to proszę Administrację o przeniesienie.

Pozdrawiam,
    Kuba.
  • REKLAMA
  • #2 19590959
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    RAID1 to podwójna kopia danych - oba dyski zawierają to samo. Generalnie system musi dopuszczać awarie jednego (bo inaczej po co RAID) i odbudowę danych po wymianie. Pamiętaj jednak, że w momencie wyjęcia dysku tracisz ochronę danych na wypadek awarii tego drugiego dysku. Ta ochrona powróci gdy system zsynchronizuje nowy dysk. Może to trwać kilka godzin. Zalecany backup przed taka operacją ale to co się popsuje w czasie operacji będzie stracone.
    Ciężko jest dostać dysk dokładnie tej samej pojemności ale nie wiadomo ile tej pojemności jest zajęte przez wolumen RAID1. Często zostaje jakiś kawałek. Nowy dysk często może być większy ale zużyte zostanie tyle ile było oryginalnie.
    Nie wiem czy Windows i sterownik tej karty RAID na to pozwalają ale u siebie w NAS mam taka możliwość, że po wymianie wszystkich dysków (RAID 5/6) na większe będzie możliwe powiększenie wolumenu.
    Jak twój RAID dopuszcza taką możliwość to może pomyśl o większych dyskach - po wymianie obu i powiększeniu wolumenu lub stworzeniu nowego wolumenu uzyskasz więcej miejsca na serwerze (albo na obecnym zasobie albo pojawi się nowy).
    Tak przy okazji niektórzy zalecają dyski innych producentów a przynajmniej z innej serii produkcyjnej bo jest mniejsze prawdopodobieństwo, że padną w tym samym czasie.
  • REKLAMA
  • #3 19590974
    DntSLn
    Poziom 22  
    Dzięki za odpowiedź!

Całe szczęście większa pojemność wolumenu jest wystarczająca, wykorzystujemy poniżej 1 TB, także wrzucę dyski o pojemności identycznej.

Myślałem nad WD GOLD lub WD RED. Myślisz, że faktycznie powinno się wkładać dwa różne? Dotychczas spotykałem się z opinią, aby były dokładnie takie same.

Dysk podmieniłbym przed weekendem, więc myślę, że odbudowa zamknie się w czasie wolnym od pracy.

Obudowa obsługuje hot swap, zatem podczas normalnej pracy Windows Server mam wypiąć jeden z dysków i wrzucić w jego miejsce nowy? Czy wcześniej należy wejść w jakiś specjalny tryb np w BIOSie?
  • #4 19591028
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    DntSLn napisał:
    spotykałem się z opinią, aby były dokładnie takie same.
    - ta zasada ma podłoże wyłącznie ekonomiczne - chodziło o to, by nie przepłacać za wydajność/pojemność jednego dysku w sytuacji, gdy wydajność/pojemność macierzy będzie ograniczana parametrami drugiego.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 19591095
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    Moje doświadczenie jest związane z domowym NAS więc trudno powiedzieć jak to się konfiguruje w Windows.
    Logika wskazywała by, że jak jest hot-swap to trzeba to zrobić na chodzącym systemie bo RAID musi wiedzieć, że dysk znikł i się pojawił.
    Do tego RAID'a chyba jest jakieś oprogramowanie (może sam Windows je ma albo coś było z kartą) i tam powinno się dać zobaczyć stan RAID'a, stan dysków. Jak zmienisz dysk to powinno być widać, że się odbudowuje.
    Jeżeli cały RAUD jest sterowany z BIOS to może tam trzeba cos zmieniać ale raczej nie bo w trakcie pracy serwera BIOS jest nieaktywny i logika RAID musi być zaszyta w driverze + cos do konfiguracji.
    Co do identycznych dysków - miewają swoje zalety szczególnie przy RAID'ach HW gdzie czasem łączy się dyski dodatkowym kabelkiem synchronizującym obroty talerzy - jak piszesz ten sam sektor na oba dyski to na obu jest w tym samym czasie pod głowicą.
    Inna zaleta - nie tracisz pojemności większego dysku - dyski 1TB nie zawsze maja dokładnie tyle samo sektorów bo to 1TB jest tak około a nie dokładnie. Jak są identyczne to możesz duplikować wszystkie sektory.
    W moim NAS wkładałem połowę Seagate i WD w jakiejś wersji dedykowanej dla NAS. Dwa Seagate i chyba jeden WD padły i teraz mam cześć Toshiba albo Hitachi - muszę sprawdzić.
    Oczywiście dane się zachowały - w końcu po to jest RAID.
  • REKLAMA
  • #6 19591727
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    Witaj

Podales nam model posiadanego kontrolera. Jednak nie napisales, czy korzystasz z:
    1) sprzetowego RAID tego kontolera,
    2) dyskow dynamicznych Windows,
    3) Storage Spaces.

W drugim i trzecim przypadku, odbudowa NIE nastapi automatycznie. Musisz uruchomic naprawe zdegradowanej macierzy i wskazac, ze ten nowy dysk ma zostac do tego wykorzystany.

W trakcie takiej odbudowy, nadal jestes chroniony. Gdyby nastapila awaria odczytywanego dysku, wciaz masz dane na tym wyjetym.

Dyski takie same, czy rozne? Tutaj sa dwie szkoly. Osobiscie zawsze kupuje takie same.
    Jesli obecne dyski sa calkowicie sprawne, rozwaz wymiane tylko jednego, a drugiego np. za pol roku. W ten sposob, ryzyko jednoczesnej awarii zostanie niemal wykluczone.
  • #7 19592052
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 145
    Ale chyba w raid1 można dodać trzeci dysk i czwarty do macierzy przynajmniej na mojej płycie głównej z AMD Raid. Chyba może pracować więcej dysków w mirrorze więc można dołożyć.
  • #8 19592086
    soltyk
    Poziom 27  
    Niekoniecznie. To juz zalezy od implementacji. Np. RAID-1 z dyskow dynamicznych, moze skladac sie tylko z dwoch dyskow.
  • #9 19592120
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 145
    U mnie można dodać, jest 8 portów sata i pewnie wszystkie da się połączyć w raid1, a przynajmniej 4. Może w tamtym kompie też można to by nie było kłopotu niech chodzą 3 dyski, dwa stare i jeden nowy. Ja ma RaidExpert i tam można dodać dysk bezpośrednio do chodzącej macierzy. Raid1 używam odkąd były dostępne i już 3 dyski mi w życiu padły. Jeden zaczął klekotać i zdechł, żony to złapał bad sektorów, a mój przestał działać i jak go rozebrałem top miał rozlany olej po talerzach. Od czasu parallel scsi używam raida1.
  • #10 19603233
    DntSLn
    Poziom 22  
    Panowie, jeszcze jedno pytanie:

Obecne dyski to stare Seagate SAS
    Nowe dyski w tej pojemności to głównie SATA

Czy mogę podmienić jeden z dwóch dysków SAS na dysk SATA? Taki RAID-1 się odbuduje?

Pozdrawiam
  • #11 19603879
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Powinien odbudować. Rozumiem, że taką niedogodność, jak dostosowanie szybkości do wolniejszego dysku jesteś w stanie zaakceptować.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #12 19604340
    soltyk
    Poziom 27  
    Chwileczke. Czy dobrze rozumiem, ze chcesz wymienic sprawne dyski SAS na SATA - o takiej samej pojemnosci - tylko dlatego, bo SAS sa stare? Zdajesz sobie sprawe, ze prawdopodobnie, obecne SAS przezyja to, czym planuesz je zastapic?
  • #13 19841391
    DntSLn
    Poziom 22  
    Całe szczęście udało mi się znaleźć nowe takie same dyski SAS i macierz się odbudowała. Dyski tanie nie były, około 800zł sztuka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę dwóch starych dysków 2TB w macierzy RAID1 serwera z Windows Server 2012 rev 2. Zastanawia się, czy wystarczy wymienić jeden dysk na nowy o tej samej pojemności, a macierz odbuduje się automatycznie. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że podczas wymiany dysku należy zachować ostrożność, ponieważ w momencie wyjęcia jednego dysku ochrona danych jest ograniczona. Zaleca się wykonanie kopii zapasowej przed operacją. W przypadku użycia sprzętowego RAID, odbudowa powinna nastąpić automatycznie, ale w przypadku dysków dynamicznych Windows lub Storage Spaces, konieczne może być ręczne uruchomienie odbudowy. Użytkownik rozważa dyski WD GOLD lub WD RED, ale ostatecznie zdecydował się na zakup nowych dysków SAS, co zapewniło odbudowę macierzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA