logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy brak danych na 2. dysku w RAID1 w Windows Server 2008 to błąd?

radojan 26 Gru 2023 14:27 1047 40
Najlepsze odpowiedzi

Czy w RAID1 na Windows Server 2008 R2 oba dyski powinny mieć identyczne dane, jeśli jeden z nich wygląda na niesformatowany i pusty?

Nie, w poprawnie działającym RAID1 oba dyski powinny mieć lustrzaną kopię danych, więc „pusty” drugi dysk nie jest normalny [#20877029][#20936141] Jeśli na jednym dysku są dane, a drugi wygląda na dziewiczy, to najpewniej macierz nie była prawidłowo skonfigurowana albo kontroler/RAID sprzętowy nie działa, bo przy zdrowej macierzy synchronizacja powinna ruszyć automatycznie pod Windows Server [#20877063][#20878127] Nie warto dalej eksperymentować na tych dyskach bez zabezpieczenia danych, tylko najpierw skopiować czytelne pliki i sprawdzić stan S.M.A.R.T. [#20878127] Przy nowych dyskach najbezpieczniej zbudować macierz na czysto i dopiero przenieść dane [#20936133]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20876809
    radojan
    Poziom 8  
    Ocena: 32

RAID1, wyciągnąłem z serwera Windowsa 2008 R2 stare dyski, które chciałem sklonować dla bezpieczeństwa. Podłączyłem je pod PC z W10 i sprawdziłem ich stan. Na pierwszym są widoczne dane i dużo błędów - zła kondycja, a drugi jest niesformatowany i brak widocznych danych. Czy to normalne, że drugi jest jakby dziewiczy, czy ktoś, kto stawiał przed laty serwer, coś sknocił?
  • REKLAMA
  • #2 20877029
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Na obydwóch dyskach powinny być lustrzane kopie.
  • REKLAMA
  • #3 20877063
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 215
    Rozumiem, że chodzi o dyski dynamiczne? Nie powinieneś rozdzielać tych dysków, teraz konieczna będzie synchronizacja (powinna ruszyć automatycznie pod Win.Server). Dlaczego nie zrobiłeś kopii pod Serverem? No i najważniejsze: pod Serverem macierz była jako Zdrowy? oba były online?
  • #4 20877886
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    radojan napisał:
    niesformatowany i brak widocznych danych
    - jak go widzi DMDE?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 20878015
    radojan
    Poziom 8  
    Serwer ruszył, włączyłem CHKDSK /F/R, mam nadzieję, że naprawił błędy (na chwilę musi wystarczyć) do czasu, kiedy przyjdą nowe dyski. Chciałem sklonować dyski i wpiąć nowe, ponieważ te są już leciwe. Nie znam Windowsa serwer 2008 i trochę improwizuję ale dziwi mnie fakt, że drugi jest czysty. Mam wrażenie, że RAID nie działa i muszę chyba sprawdzić ustawienia BIOSu Jak wymienię dyski, to chciałbym, żeby było wszystko OK i na drugim zapisywała się kopia.
  • #6 20878028
    kaleron

radojan napisał:
    mam nadzieję
    - w przypadku używania chkdsk nadzieja jest bardzo ważna. Zwłaszcza, jeśli używasz go bez uprzedniego zabezpieczenia stanu wyjściowego. To bardzo kapryśne i ryzykowne narzędzie. W dodatku uruchomiłeś je na dysku, jakiego stan techniczny...mam nadzieję, że jest znany chociaż Tobie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #7 20878127
    soltyk
    Poziom 27  
    radojan napisał:
    na chwilę musi wystarczyć

Nie na chwilę. Nie ma prawa być żadnych błędów, powinieneś znaleźć ich przyczynę.
    Jeśli uszkodzeń jest dużo, warto zabezpieczyć stan wyjściowy przed próbami naprawy. A przynajmniej skopiować czytelne pliki w bezpieczne miejsce, oraz sprawdzić co mówi S.M.A.R.T..

Cytat:
    Chciałem sklonować dyski i wpiąć nowe, ponieważ te są już leciwe.

Nie patrz na wiek dysków, tylko na stan.

Cytat:
    muszę chyba sprawdzić ustawienia BIOSu

Czyli to RAID sprzętowy. Najwyraźniej nie działa, skoro zawartość dysków różni się.
    Przy okazji wymiany dysków, rozważ przejście na RAID programowy. Server 2008 oferuje RAID-1 i RAID-5. Przy czym, w przeciwieństwie do twojego obecnego rozwiązania, od razu widać czy wszystko działa czy coś jest nie tak, a także stan dysków i konfigurację samej macierzy. Bez problemu można sprawdzić S.M.A.R.T.. Sprawuje się to dobrze, pod warunkiem zachowania zasady 1 dysk - jedna macierz.
  • #8 20888305
    radojan
    Poziom 8  
    Witam, jaki program do S.M.A.R.T pod Windows Serwer lub W10 polecacie, oczywiście darmowy.
  • #9 20888323
    kaleron

Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #10 20932778
    radojan
    Poziom 8  
    No i dysk padł. Na szczęście drugi jednak miał RAID i działa na jednym. Teraz pytanie, mam drugi dysk 2tb, jak z nich zrobić aby działały w raid1. Pierwszy ma pojemność 500gb więc ten drugi większy będzie pomniejszony ale to mi nie przeszkadza.
  • #11 20934430
    kaleron

radojan napisał:
    No i dysk padł.
    - brawo!
    radojan napisał:
    drugi
    - zabezpiecz zawartość i zweryfikuj jego stan.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #12 20935078
    radojan
    Poziom 8  
    Witam, proszę o wyjaśnienie ponieważ, im więcej czytam tym mniej wiem i więcej niewiadomych. W serwerze Dell jest system Windows Server 2008 R2 oraz kontroler Perc S100/S300. Został mi jeden fizyczny dysk 500GB - stan OK. Są jeszcze jakieś wirtualne dyski ale jaką rolę pełnią? Nie wiem czy to ma znaczenie, ale dysk, który został, był podpięty jako drugi, więc teraz podpiąłem go jako pierwszy. Serwer działa ale chciałbym dodać do niego najlepiej jeszcze dwa dyski 2TB -RAID5. Teraz pytania: 1. czy mam usunąć wszystkie dyski wirtualne, czy dysk, który działa mam zostawić bez zamian z wirtualnym? Czy do każdego fizycznego dysku utworzyć wirtualny dysk? Czy jak włożę te 2TB- czyste dyski, serwer ruszy i zrobi macierz i kopię na nowych dyskach? Nie wiem czy ten kontroler obsługuje RAID5 więc może włożyć jeden dysk 2TB i niech RAID1 zrobi macierz i kopię lustrzaną, wtedy usunąć ten stary dysk 500 GB i włożyć drugi 2TB i zostawić z RAID1. Będą dwa identyczne dyski i pojemność 2 TB.
  • #13 20935086
    kaleron

radojan napisał:
    dwa dyski 2TB -RAID5.
    - tego nie zrobisz - do RAID 5 potrzebujesz minimum 3 dyski.
    Najlepiej (najbezpieczniej - bo już Ci jeden dysk padł) będzie zabezpieczyć dane, skonfigurować macierz na czysto na nowych (a co najmniej na pewno sprawnych) dyskach i wrzucić dane na macierz.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 20935328
    soltyk
    Poziom 27  
    radojan napisał:
    Serwer działa ale chciałbym dodać do niego najlepiej jeszcze dwa dyski 2TB -RAID5.

Robiąc RAID-5 z dwóch dysków 2 TB i jednego 500 GB, uzyskasz 1 TB użytecznej pojemności. Czyli 22% pojemności RAW - brawo!
    Programowy RAID, oferowany przez WinServer, pozwala wykorzystać takie dyski, o różnej pojemności, w całości (nie licząc narzutu na nadmiarowość), aczkolwiek system nie może stać na programowym woluminie RAID-5, jedynie na RAID-1.

Nie znam tego kontrolera, jednak jestem pewien, że nie oferuje migracji z RAID-1 do 5. Musisz utworzyć nową macierz i zainstalować na niej Windows.
  • #15 20936126
    radojan
    Poziom 8  
    Mam 4 nowe dyski WD Red 2 Tb. Dane na dysku nie przekraczają 200 GB, przez 15 lat działania, więc te 2TB będą dożywotnie.
    Backup pełny robię codziennie w nocy na zewnątrznym dysku 500GB ale systemu nie mogę postawić od nowa ponieważ nie mam instalek od programów użytkowych dedykowanych dla mojej firmy. W grę wchodzi tylko podpięcie nowego dysku na któryn system musi zrobić migrację. Może być RAID1 jak było do tej pory. Pytanie, czy jak włożę nowy dysk do tego działającego, zainicjuję go w kontrolerze PERC, ustawię wirtualny dysk i włącze RAID1, następnie uruchomię system to czy na nowym będzie się tworzyć macierz i migracja danych? To mi wystarczy, jak było do tej pory.
  • #16 20936133
    kaleron

Spróbuj postawić macierz i potem sklonować na nią system z tego dysku 500 GB.
    To wydaje mi się najbezpieczniejszym wariantem.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #17 20936141
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 985
    Czy brak danych na 2. dysku w RAID1 w Windows Server 2008 to błąd?
    Odpowiadam tak to błąd na obydwu dyskach powinno być to samo tylko bez błędów.
    Dla profilaktyki kup dwa nowe dyski odbuduj macierz i wstaw tylko 2 nowe dyski bez tamtych starych.
  • #18 20936459
    soltyk
    Poziom 27  
    radojan napisał:
    Może być RAID1 jak było do tej pory. Pytanie, czy jak włożę nowy dysk do tego działającego, zainicjuję go w kontrolerze PERC, ustawię wirtualny dysk i włącze RAID1, następnie uruchomię system to czy na nowym będzie się tworzyć macierz i migracja danych?.

Tak, taka jest istota RAID-1. Tylko upewnij się, że synchronizacja następuje ,,we właściwym kierunku". Bo inaczej skończysz z dwoma pustymi dyskami. Historia zna takie przypadki.
  • #19 20936743
    radojan
    Poziom 8  
    Jak to sprawdzić?
  • #20 20938648
    radojan
    Poziom 8  
    Mam 4 nowe dyski WD Red 2 Tb. Dane na dysku nie przekraczają 200 GB, przez 15 lat działania, więc te 2TB będą dożywotnie.
    Backup pełny robię codziennie w nocy na zewnątrznym dysku 500GB ale systemu nie mogę postawić od nowa ponieważ nie mam instalek od programów użytkowych dedykowanych dla mojej firmy. W grę wchodzi tylko podpięcie nowego dysku na któryn system musi zrobić migrację. Może być RAID1 jak było do tej pory. Pytanie, czy jak włożę nowy dysk do tego działającego, zainicjuję go w kontrolerze PERC, ustawię wirtualny dysk i włącze RAID1, następnie uruchomię system to czy na nowym będzie się tworzyć macierz i migracja danych? To mi wystarczy, jak było do tej pory.

Dodano po 3 [minuty]:

>>20936459
    Gdzie mogę sprawdzić lub określić ten kierunek synchronizacji?
  • #21 20939030
    soltyk
    Poziom 27  
    radojan napisał:

W takim razie, znając wady RAID-5, co chciałeś uzyskać migrując do tego poziomu?

Cytat:
    Gdzie mogę sprawdzić lub określić ten kierunek synchronizacji?

Z doświadczenia? Zagrożenie, o którym wspomniałem, to tylko jedno z wielu. Niejedną macierz trafił szlag, bo admin nie ograrniał (np. odąłczył nie ten dysk, albo wcale nie zorientował się, że któryś HDD wypadł i jest zdegradowana). Gdybym koniecznie musiał użwać ten kontroler, kupiłbym sobie drugi identyczny, ćwiczył na nim do upadłego, a dopiero potem brał się za grzebanie w systemie produkcyjnym.
  • #22 20940215
    radojan
    Poziom 8  
    W weekend zawalczę. Nie ma takich kontrolerów, już szukałem. Problemy złego podłączenia lub rozłączenie pomijam - wykluczam. Na dzisiejszy stan mam degradację ale to wynika z faktu, iż jeden dysk padł i został drugi samotnie.
    Zaniepokoiła mnie tylko informacja o odwróconej migracji powodująca dwa czyste HDD. Ale czy to możliwe, żeby system się sam usunął?, Możliwe w przypadku, gdy macierz i kopie danych robią się w Biosie przed odpaleniem systemu ale to chyba niemożliwe?
  • #23 20944146
    radojan
    Poziom 8  
    No i lipa. Nie mogę zainicjować fizycznego dysku na kontrolerze perc 100 w RAID1, bo pierwszy jest zdegradowany. Czy można jakoś odbudować macierz na tym pierwszym HDD bez utraty systemu i danych?
  • #24 20945872
    kaleron

radojan napisał:
    Czy można jakoś odbudować macierz na tym pierwszym HDD bez utraty systemu i danych?
    - robisz wszystko, by te dane stracić. Skonfiguruj macierz na czysto, a potem wklonuj na nią zawartość uszkodzonego dysku. To najbezpieczniejsze rozwiązanie, a po tym, co pokazujesz na forum, jedyne, jakie mogę Ci z czystym sumieniem rekomendować.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #25 20947750
    soltyk
    Poziom 27  
    kaleron napisał:
    Skonfiguruj macierz na czysto, a potem wklonuj na nią zawartość uszkodzonego dysku.

Jak po każej awarii ma odtwarzać z kopii, to nie ma sensu posiadanie RAID. Równie dobrze może przejść na pojedynczy dysk.

W obecnej sytuacji, najrozsądniejszym wyjściem będzie wezwanie serwisanta DELLa. Ustawi co trzeba i pokaże autorowi, jak to się robi. Proponowałem kupno podobnego kontrolera, do testów/nauki, bo to pewnie będzie tańsze, niż taka usługa. Na sprzęcie siedzi 2008R2 , toteż obstawiam, że cały podobny serwer z takim kontrolerem, można wyrwać za 200 zł. Ale autor, lub jego szef, szukają oszczędności. Dobrze wiemy, jak się kończą oszczędności na macierzach.
  • REKLAMA
  • #26 20947840
    kaleron

soltyk napisał:
    Jak po każej awarii ma odtwarzać z kopii,
    - nie po każdej, ale mając do dyspozycji nowe dyski kombinowanie ze starym, w niepewnej kondycji jest zbędnym ryzykiem. Dlatego właśnie sugeruję postawienie macierzy na nowych dyskach i wklonowanie na nią zawartości starej. Swoją drogą jeśli to ważne, a reinstalacja systemu byłaby kłopotliwa, warto też zabezpieczyć obraz systemu osobno, bo macierze dają trochę spokojniejszy sen, ale niezniszczalne nie są.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #27 20947899
    soltyk
    Poziom 27  
    kaleron napisał:
    nie po każdej, ale mając do dyspozycji nowe dyski kombinowanie ze starym, w niepewnej kondycji jest zbędnym ryzykiem. Dlatego właśnie sugeruję postawienie macierzy na nowych dyskach i wklonowanie na nią zawartości starej.

Niekoniecznie. Nie wiemy, w jakim stanie jest ocalały dysk, ani nawet jaki to model. Całkiem możliwe, że pochodzi dłużej, niż nowe nabytki. Zostawiłbym nowy ze starym, osobiście zawsze wymieniam tylko wadliwy HDD.

Cytat:
    Swoją drogą jeśli to ważne, a reinstalacja systemu byłaby kłopotliwa, warto też zabezpieczyć obraz systemu osobno, bo macierze dają trochę spokojniejszy sen, ale niezniszczalne nie są.

Zgadzam się. Zwłaszcza, że autor ma gdzie zrobić kopię, gdyż kupił dyski.
  • #28 20947971
    kaleron

soltyk napisał:
    Całkiem możliwe, że pochodzi dłużej, niż nowe nabytki.
    - jest takie ryzyko. Zdarza się, że postępując ostrożnie i rozważnie pakujemy się w większe kłopoty niż ktoś postępujący ryzykowniej, ale mający więcej szczęścia.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #29 20950785
    radojan
    Poziom 8  
    Nie chodzi o oszczędności i zakup sprzętu do testu to nie problem i szukam sprzętu lecz nie za 200 a raczej za 450.
    Do tej pory miałem gościa, który tym zarządzał ale niestety bardzo się rozchorował i nie ma z nim kontaktu. Szukałem w pobliżu kogoś nowego ale nie ma w okolicy żadnych chętnych więc muszę się z tym sam uporać.
    Z serwerami do tej pory nie miałem doczynienia dlatego napisałem ten post ale operujecie dla mnie skrutami, które dla mnie są niejasne.
    Jeśli mogę prosić o bardziej łopatologicznie rady będę bardzo wdzięczny.
  • #30 20952656
    radojan
    Poziom 8  
    kaleron napisał:
    Skonfiguruj macierz na czysto, a potem wklonuj na nią zawartość uszkodzonego dysku.

Rozumiem, żekonfiguracja macierzy na nowych czystych dyskach HDD, ale jak później w klonować zawartość z dysku?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku danych na drugim dysku w macierzy RAID1 w systemie Windows Server 2008 R2. Użytkownik zauważył, że jeden z dysków jest niesformatowany, co budzi wątpliwości co do poprawności konfiguracji RAID. Odpowiedzi wskazują, że w RAID1 oba dyski powinny zawierać identyczne dane. Użytkownicy sugerują, aby nie rozdzielać dysków, a zamiast tego przeprowadzić synchronizację. Wskazano również na ryzyko związane z używaniem narzędzi takich jak CHKDSK bez wcześniejszego zabezpieczenia danych. W przypadku awarii jednego z dysków, zaleca się skonfigurowanie nowej macierzy na sprawnych dyskach oraz wykonanie kopii zapasowej. Użytkownik zadał pytania dotyczące migracji do RAID5 oraz możliwości użycia RAID1 na dysku systemowym, co spotkało się z różnymi odpowiedziami na temat wymagań i ograniczeń technicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA