logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony PlayStation 5 CFI 1116A - nowa rewizja i mniejszy radiator, dlatego gorsza?

eraeste 01 Wrz 2021 16:13 59439 18
REKLAMA
  • #1 19591000
    eraeste
    Poziom 14  
    Ocena: 136
    Szanowni,

Zwracam się do Was z prośbą i wytłumaczeniem zagadnienia w temacie.

Mianowicie, ciężko było zakupić „w normalnej” cenie konsole, aż w końcu się udało (konsola z wejściem na płyty) z czego byłem zadowolony.

Okazało się jednak, ze jest to nowa rewizja CFI-1116A 01Y niby powinna być w teorii lepsza a faktycznie chyba okazuje się zupełnie coś innego? ponieważ w stosunku do pierwotnej wersji ma znacznie mniejszy radiator (ok. 300g jest lżejsza ogólnie konsola) i podobno mocniej się grzeje, gdyż więcej stopni ma temperatura wyrzucanego powietrza z obudowy konsoli.

Nie wiem czy ktoś jest w temacie, ale może ktoś się wypowie i doradzi czy to może wpłynąć na wydajność konsoli w grach, bo to dla mnie zasadnicze pytanie…, poza tym czy wpłynie to także na żywotność konsoli.

Konsole mogę jeszcze zwrócić (chociaż nie wiem czy znajdę jeszcze pierwotny starszy model),
    - a moze nie ma powodów do zmartwień i moze okazać się, ze jest zupełnie inaczej i konsola jest lepsza lub na równi…, wiem ze starsze konsole miały natomiast m.in. problemy z hałasującymi cewkami?

Jakie jest Wasze zdanie?, proszę doradźcie mi co zrobić.

Dziekuje

P.S. podobno mniejszy radiator jak ludzie piszą to cięcie kosztów produkcji i szybsza produkcja z uwagi na możliwy brak dostępności surowca!? - ciekawe czy tak jest czy Sony kierowało się zupełnie czymś innym - tylko wtedy CZYM…
  • REKLAMA
  • #3 19591011
    eraeste
    Poziom 14  
    Tak, m.in. o tym wspominam co przestawiono w tym filmie, który udostepniles powyżej

Nie jestem elektronikiem i nie wiem czy mniejszy radiator może być tak samo wydajny jak większy (czy to możliwe?) - oczywiście trzeba wziąć pod uwagę czy nie zmieniła się także konstrukcja nowszej konsoli pod względem zastosowania np: innego wiatraka lub innego rozwiązania co ma dać lepszy efekt niż poprzedni, ale tak jak pisałem podobno więcej ciepła wyrzuca nowa konsola…

-jedni piszą ze lepiej, bo więcej ciepła wydostaje się z konsoli aniżeli zostaje

-inni piszą natomiast, ze wyrzuca cieplejsze powietrze, bo bardziej się grzeje…
  • #4 19591060
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2350
    Ciepło wydalane z konsoli to ciepło odebrane z elementów czyli teoretycznie lepiej, pytanie czy prędkość przepływającego powietrza jest taka sama.
  • #5 19591265
    eraeste
    Poziom 14  
    Niestety nie posiadam takiej wiedzy… chodzi Ci czy szybciej wentylator się kręci czy tak samo jak w starej konsoli?

Jeżeli wentylator w nowej szybciej się kręci to…?
    A jak jak tak samo to…?
  • #6 19591302
    bubu1769
    Poziom 43  
    Nie tyle szybciej co jest tak skonstruowany że przetłacza większe ilości powietrza.
    Im więcej powietrza przeleci przez radiator tym więcej energii niego odbierze.
  • REKLAMA
  • #7 19591320
    eraeste
    Poziom 14  
    Czyli jak jest mały radiator to więcej ciepłego powietrza przez niego przeleci i gorętsze będzie powietrze wydalane przez wiatrak z konsoli?

Dobrze to rozumiem?
    - jeżeli tak to gorsza jest nowa konsola z mniejszym radiatorem.

Chociaż jak radiator jest duży to bardziej chłodzi i dlatego mniej gorętsze jest powietrze wydalane z konsoli ?

A radiator ma za zadanie chłodzić jakie podzespoły , takie jak procesor?

Kurde ciężko mi to trochę zrozumieć w takim razie która wersja jest lepsza, ale Ty coś wspomniałeś post wyżej, ze jak konsola wydaje z obudowy więcej ciepła tym lepiej…?
  • #8 19591409
    bubu1769
    Poziom 43  
    Radiator to tylko wymiennik ciepła, to ile tego ciepła jest w stanie przesłać i oddać zależy nie tylko od jego masy i powierzchni ale też od tego z jakich materiałów jest zbudowany oraz tego ile powietrza przez niego przepływa.
    W chłodzeniach pasywnych wymiana ciepła opiera się głownie na konwekcji przez co radiatory muszą być duże, w chłodzeniu aktywnym to wentylator wymusza przebieg chłodnego powietrza a co za tym idzie oddawanie ciepła.
    Być może we wcześniejszej wersji chłodzenie PS5 stawiało zbyt duże opory przez co przepływ powietrza nie był optymalny a co za tym idzie oddawanie ciepła.
    Ogólnie musiał by się ktoś wypowiedzieć kto jest obeznany w termodynamice bo być może moje założenia są blednę.
  • #9 19597378
    eraeste
    Poziom 14  
    W starszej konsoli:

- radiator był większy
    - była także miedziana podstawa
    - były 4 rury odprowadzające ciepło?

W nowej konsoli:

- radiator jest mniejszy
    - brak jest miedzianej podstawy (i ogólnie jest jej mniej)
    - są 2 rury odprowadzające ciepło
    - zmieniono wiatrak (m.in. łopatki i nachylenie)

Zrobiono taki eksperyment jednej i drugiej gdzie sprawdzono temperaturę wyrzucanego powietrza z obudowy konsoli i wyszło, ze

- stara konsola ma 3-5 stopni mniej
    - nowa konsola ma 3-5 stopni więcej

W internecie jest burza,

Jedni twierdzą, ze jak jest wyższa temperatura na wylocie z obudowy to oznacza, ze w środku jest większa temperatura i sprzęt się przegrzewa.

Inni twierdzą, ze jak jest wyższa temperatura na wylocie z obudowy to oznacza, ze jest lepsze chłodzenie mimo mniejszego radiatora

Dodam, ze procesor, który jest chłodzony w jeden i drugiej konsoli podobno jest ten sam.
  • REKLAMA
  • #11 19597394
    eraeste
    Poziom 14  
    No właśnie…

Wiec rozumiem, ze jak temperatura procesora będzie taka sama w obydwu konsolach a na wylocie będą różnice to temperatura wyższa zawsze oznaczać będzie gorsze chłodzenie tak? (a dokładnie w tym przykładzie będzie to gorsze odprowadzanie ciepła z obudowy konsoli).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 19597398
    bubu1769
    Poziom 43  
    Moim zdaniem jeśli temperatury procesora będą takie same to nowe chłodzenie jest wydajniejsze, bo pomimo mniejszych gabarytów jest w stanie odprowadzić taka samą ilość ciepła z układu.
  • #13 19597404
    eraeste
    Poziom 14  
    Czyli tutaj wszystko się rozchodzi o temperaturę procesora a nie wyrzucanego powietrza z konsoli.

Bo zakładając, ze temperatura procesora jest niższa a wyrzucanego powietrza jest wyższa to jest to lepsze chłodzenie aniżeli procesor miałby wyższa temperaturę a wyrzucane powietrze miałoby mniejsza temperaturę, ale czy w takiej sytuacji temperatura wyrzucana mogłaby być w ogóle mniejsza?

Domyślam się, ze temperatura na procesorze to raz a temperatura w samej obudowie to dwa chociaż zakładam, ze wiatrak odprowadzający powietrze powinien być jak najbliżej krawędzi obudowy chyba, ze sama konsol ma na tyle otworów, ze to powietrze wychodzi samo z konsoli.

Wyższa temp 3-5c przekłada się także na inne podzespoły? i zużycie ich części…
  • #14 19597420
    bubu1769
    Poziom 43  
    Tak, temperatura ma wpływ na żywotność elementów, w szczególności kondensatorów.
    Nie wiem na ile te parę stopni przełoży się ogólnie na żywotność, w zasilaczach telewizorów bądź monitorów kondensatory są nagminnie (nawet można by powiedzieć celowo) umieszczane blisko radiatorów które dość mocno się nagrzewają, przez co ich żywotność jest dość krótka.
    Kwestia tylko czy w nowej PS5 wyższa temperatura występuje w całej obudowie czy tylko w kanałach wentylacyjnych.
  • #15 19600306
    eraeste
    Poziom 14  
    A proszę powiedz mi pisałeś, ze istotna kwestia jest nie tyle wielkość radiatora co z jakiego materiału został wykonany zakładam, ze miedź jest lepsza od aluminium zgadza się?

Wg Ciebie jest możliwość, ze np w nowej wersji zmienili z pasywnej (chociaż tam wiatrak byl, ale tez duży radiator) stricte na aktywną? i która uważasz za lepsza?

I na koniec co oznacza większe zużycie prądu np 220w i 230w
  • #18 19603867
    bubu1769
    Poziom 43  
    Jak dla mnie to nowe PS5 ma rzeczywiście lepsze chłodzenie ponieważ dużo lepiej odciąga temperaturę z APU, robi to oczywiście kosztem promieniowania części ciepła na inne elementy.
    Można by było temu zaradzić dając wydajniejszy wentylator ale zwiększyło by to znowu głośność konsoli.
  • #19 19603881
    eraeste
    Poziom 14  
    Ciekawe dlaczego ma wydajniejsze chłodzenie procesora jak ma mniejszy radiator (jasne mogło coś się jeszcze zmienić czego nie wiem-y). Natomiast ludzie piszą, ze niby jak będą bardziej wymagające gry to będzie na odwrót w stosunku do starej konsoli (z większym radiatorem) tylko niby dlaczego? jak nowa już ma mniejsza temp… czy to bzdura i znów szukanie dziury w całym

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat nowej rewizji konsoli Sony PlayStation 5 (model CFI-1116A), która ma mniejszy radiator w porównaniu do starszej wersji. Pojawiają się obawy dotyczące wydajności chłodzenia, ponieważ nowa konsola jest lżejsza o około 300g i wydaje się bardziej podatna na przegrzewanie. Wiele osób zastanawia się, czy mniejszy radiator wpłynie na wydajność w grach oraz na żywotność konsoli. W odpowiedziach podkreślono, że skuteczność chłodzenia zależy nie tylko od wielkości radiatora, ale także od konstrukcji wentylatora i materiałów, z których wykonano elementy chłodzące. Eksperymenty wykazały, że nowa konsola wydala cieplejsze powietrze, co budzi kontrowersje, ponieważ niektórzy twierdzą, że wyższa temperatura na wylocie oznacza gorsze chłodzenie, podczas gdy inni uważają, że może to świadczyć o lepszym odprowadzaniu ciepła. Ostatecznie, kluczowym czynnikiem jest temperatura procesora, a nie tylko temperatura wydalanego powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA