logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić Logitech Z-5500 za 1200 zł czy lepiej złożyć własny zestaw?

mobo 28 Paź 2005 22:45 1371 5
REKLAMA
  • #1 1936370
    mobo
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Tak mnie ciekawi patrząc na możliwości zestwu głośników Logitech które kosztują 1200 zł i mają takie parametry jak ponizej plus co ważne certyfikat THX można by było dobrać lepszy zestaw samodzielnie czyli wzmacniacz plus głośniki w tej samej cenie? Bo mi wydaje się że nie.

Głośniki Z-5500 Digital zyskały sobie miano najlepszego produkt tego typu na rynku. 505 watów RMS, subwoofer z membraną o średnicy 25,4cm, certyfikat THX — dźwięk czysty, soczysty i wielobarwny. Do głośników mogą płynąć dźwięki nawet z 6 źródeł (komputer, konsola do gier, odtwarzacz DVD, odtwarzacz CD i przenośne odtwarzacze muzyki)

CECHY PRODUKTU:
    ilość głośników - 6 szt.
    ilość głośników satelitarnych - 5 szt.
    głośnik niskotonowy [subwoofer] tak
    moc głośnika satelitarnego RMS - 62 W
    moc głośnika centralnego RMS - 69 W
    moc głośnika niskotonowego RMS - 188 W
    łączna moc zestawu RMS - 505 W
    min. częstotliwość przenoszenia - 33 Hz
    maks. częstotliwość przenoszenia - 20 kHz
    odstęp sygnału od szumu - 93,5 dB
    ekranowanie magnetyczne - tak
    regulacja głośności - tak
    pilot - tak (+ Digital SoundTouch)
    wyjście słuchawkowe - tak
    wejście sygnału cyfrowego - tak
    materiał obudowy subwoofera - drewno
    wersja produktu - BOX
    kolor - czarno-srebrny
    typ zasilacza - wbudowany
    cechy dodatkowe - THX, Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, DTS i DTS 96/24
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1936407
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Do komputera jak chcesz obejrzeć DVD film albo pograć w gierkę z superefektami dźwiękowymi ekstra, natomiast do wszystkiego innego zestaw jest do d.... Chociaż on do tego powinien być wykorzystywany do czego został stworzony. A norma TXH ma znaczenie przy tej mocy, bo gwarantują Ci,że głośniki nie będą pluć i burczeć skrzypieć warczeć i przede wszystkim szumieć!
    Po prostu jest to super zestaw 5.1, ale czy tej kasy to warte to nie wiem. Dużo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1936445
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Dales się wciągnąc sztuczkom marketingowym, takim, jak nic nie warty certyfikat, no i nieznormalizowanemu terminowi mocy.

Generalnie zaleta tego zestawu jest posiadanie wewnętrznego dekodera... ale taki dekoder można kupic wraz ze wzmacniaczem, po czym uzupełnić taki zestaw poczatkowo na przykłąd jakimiś tonsilami... (wypuścili tanie marketówki), które beda na pewno lepsze od tego logitecha.

Po za tym moc jest na pewno nie prawidlowa, gdyż wg norm zaokrągla się da całych dziesiątek, a nie do jednostek. Gdyż moc maksymalna wzmacniacza, zalezy od konkretnego egzemplazu... wykonania, napięcia zasilania nawet z sieci mieszkania.

po za tym co to znaczy minimalna częstotliwość przenoszenia? taki parametr nie istnieje... Zestaw 40Hz -20kHz (-3dB) może spokojnie przetwarzać 25Hz-48kHz (-18dB)... nie pisze tu nic o jakie pasmo się rozchodzi...

moim zdaniem może ciekawy, ale dane przesadzone.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 1936527
    mobo
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Dlaczego twierdzisz że norma THX nic nie znaczy? A druga sparwa to mi chodziło czy W TEJ CENIE można kupić wzmacniacz plus głośniki żeby lepiej to grało niż ten Logitech?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1937010
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Membrana głośnika o średnicy 25 cm to już potężny sprzęt jeśli chodzi o bas. Wyoskie tony - nie wiem. Podział bas/średniowysokie pasmo wydaje się być niewystarczający. Pytasz czy za 1,2 kzł kupisz lepszy kompletny zestaw. Powiem, że nie wiem czy grający lepiej niż to... ale amplituner kupiłbyś lepszy.
    Uważam, że warto wstrzymać się jakiś czas i za ciut ponad 2kzł kupić konkretny zestaw z amplitunerem i podłogówkami na froncie. Dorzucam co znalazłem w sieci :
    http://pclab.pl/art15865.html
    Poczytaj, może to jakoś wpłynie na twoją decyzję.
  • Pomocny post
    #6 1937211
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    THX to dodatkowa cena produktu, opłaty licencyjne a jest to tylko to jak sobie wyobraża właściciel znaku ma brzmieć dźwięk w KD, ale już to się trochę rozmija z brzmieniem w stereo.
REKLAMA