logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzy niewidoczny w niektórych portach / urządzeniach

MARCIN.SLASK 04 Wrz 2021 13:46 792 13
REKLAMA
  • #1 19595044
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2632
    Posiadam dysk HTS721010A9E630 w obudowie jako dysk zewnętrzny. Wszystko działało gdy nie pożyczyłem dysku, który był podłączony do urządzenia operatora, który dostarcza TV przez internet.
    Obecnie dysk nie jest widoczny w TV (różne 3 sztuki) i odtwarzaczu BDR oraz 4 portach USB na komputerze stacjonarnym. Na reszcie portów oraz wszystkich portach w laptopie jest widoczny.

Dysk zewnętrzy niewidoczny w niektórych portach / urządzeniach Dysk zewnętrzy niewidoczny w niektórych portach / urządzeniach Dysk zewnętrzy niewidoczny w niektórych portach / urządzeniach Dysk zewnętrzy niewidoczny w niektórych portach / urządzeniach

Z tym Smartem to chyba będą go musiał podłączyć w komputerze bezpośrednio.

Jakie jeszcze dane / informacje potrzebne?
  • REKLAMA
  • #2 19595168
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    Miałem kiedyś podobny objaw i po sprawdzeniu chodziło o to że niektóre gniazda USB dostarczały zbyt mało mocy. Sprawdź po prostu czy w po odpięciu dysku do gniazd USB na których dysk nie jest widoczny, a jest podpięty, słuchać delikatne stukanie dysku. W moim przypadku tak było, gdyż silnik talerza nie mógł wystartować z braku mocy.
  • #3 19595175
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Brałem to pod uwagę, ale wcześniej dysk działał na tych gniazdach i także na TV. W obudowie jest dioda. Gdy działa, to mruga, gdy nie działa to tylko świeci.
  • REKLAMA
  • #5 19595191
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2472
    MARCIN.SLASK napisał:
    Z tym Smartem to chyba będą go musiał podłączyć w komputerze bezpośrednio.
    Ja zacząłbym od tego.
    Może problem leży po stronie tej "obudowy"?
  • #6 19595217
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Smart dysku jest w porządku.
    Proszę zważyć że część portów USB może należeć do innego kontrolera USB, stąd też może być problem, że na części portów dysk działa a na części nie. Zacząłbym od sprawdzenia tego co napisałem.
    Oczywiście obudowa, a raczej jej elektronika też może płatać figla, tak samo jak kabel USB, którego styki z czasem zużywają się.
  • REKLAMA
  • #7 19595426
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Tam gdzie działa to słychać, że dysk rusza i dioda mruga. Nawet udało się wyjąć dysk z obudowy i tam gdzie nie działa to kręci, ale jest cisza, nawet nie "zajęczy".
    W tej chwili nie mam drugiego zewnętrznego, bo jest w dalekiej podróży. Ale żaby tak nagle przestał pracować na kilku urządzeniach...
    SMART z bezpośredniego podłączenia dysku podam jutro.
  • #8 19595848
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2472
    MARCIN.SLASK napisał:
    Ale żaby tak nagle przestał pracować na kilku urządzeniach...
    MARCIN.SLASK napisał:
    Wszystko działało gdy nie pożyczyłem dysku,
  • #9 19596496
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Dysk podłączyłem bezpośrednio do komputera:
    Dysk zewnętrzy niewidoczny w niektórych portach / urządzeniach

Nie pasuje mi liczba godzin pracy. Dysk 3 lata temu zamieniony na SSD w laptopie (w którym ok. roku pracował) i od tego czasu obudowie zewnętrznej długo podłączony do TV. Numer seryjny z naklejki także jest inny.
  • #10 19596927
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Czyli ?
    Ktoś podmienił Ci dysk jak go pożyczyłeś ?
    nawet jeśli, to nie powinno mieć to wpływu na działanie na określonych portach USB, no chyba że dobry dysk podmieniono Ci na uszkodzony model.

Poza tym jest soft + prosty iinterface (na niektóre dyski twarde) który umożliwia zerowanie s.m.a.r.t.
  • REKLAMA
  • #11 19596963
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    No właśnie nie wiem czy fizycznie podmieniony, bo niby data z naklejki pasowałaby mniej więcej do tego jak kupiłem laptopa. Co do tego czy był w laptopie HGST to nie mam pojęcia.
    Na pierwszy rzut oka to wszystko na dysku jest to co powinno się tam znaleźć.
    Być może jakaś aplikacja samodzielnie lub ktoś użył jej do wyczyszczenie/ zmiany SMART i danych dysku. Komenda w konsoli podaje ten sam S/N co CDI, ale na naklejce jest całkiem inny numer.
    Dane z dysku przekopiowałem, partycje na nowo utworzyłem, ponownie przekopiowałem dane i jutro zobaczę czy to coś dało. Przeleciałem dysk HDTune i żadnych błędów nie wykrył.

Jak się to nie zmieni, to mam drugą taką samą obudowę z dyskiem podłączoną do TV u rodziców. Wtedy podmienię obudowę i kabel.
  • #12 19597141
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3554
    MARCIN.SLASK napisał:
    Jak się to nie zmieni, to mam drugą taką samą obudowę z dyskiem podłączoną do TV u rodziców. Wtedy podmienię obudowę i kabel.

To wtedy porównaj "formaty" obecne i poprzednie(?) -> popatrz w programie DMDE "widok" znalezionych partycji.
  • #13 19597572
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2312
    Czy problemem jest to, że nie widzisz dysku, czy znajdującej się na nim struktur logicznych. Bo objawy sugerują, ze dysk, jako urządzenie dostaje zasilanie i ma komunikację także przez przejściówkę, ale w niektórych okolicznościach nic z tej komunikacji nie wynika.
    Zwróć uwagę na to, czy porty do których podłączasz dysk, to USB 2.0, czy 3.0. Jeśli dostrzeżesz jakąś korelację, sprawdź, czy Ci nie brakuje sterowników do USB 3.0. Bo dla tego dysku nawet USB 2.0 powinny podawać dość prądu.
    Sam dysk wygląda na sprawny. Masz na nim partycję NTFS, więc nie wszystko, co jest na Androidzie (a o to podejrzewam Twoje telewizory) musi Ci rozpoznawać ten system plików. Z tym nie jestem na bieżąco, bo już kilka lat nie robię RTV, ale sprawdź, jakie systemy plików obsługują Twoje urządzenia. Możliwe, że wcześniej miałeś exFAT, który został przekonwertowany do NTFS...ale to i tak by była tylko część odpowiedzi, która nie wyjaśnia tego, dlaczego w jednym urządzeniu i pod jednym systemem na niektórych portach ten dysk widzisz, a na innych nie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #14 19602394
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Nic to nie dało, więc pojechałem po drugi dysk w takiej samej obudowie.
    Drugi dysk bez problemu jest widoczny (2 partycje FAT32 i NTFS). zmiana kabelków nic nie zmieniła. Przełożyłem sam kontroler w obudowie i wychodzi, że to jego wina. Na drugin kontrolerze mój dysk działa, jest widoczny, na moim kontrolerze z obudowy drugi dysk zachowuje się że stacjonarny widzi już go tylko w dwóch portach USB2.0, laptop (USB3.0) nadal we wszystkich portach go widzi, TV/ BDR - brak.

Kontroler w obudowie zewnętrznej wygląda tak. W systemie jest jako AS2115.
    Dysk zewnętrzy niewidoczny w niektórych portach / urządzeniach Dysk zewnętrzy niewidoczny w niektórych portach / urządzeniach Dysk zewnętrzy niewidoczny w niektórych portach / urządzeniach

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem zewnętrznym HTS721010A9E630, który przestał być widoczny w kilku urządzeniach, w tym telewizorach i odtwarzaczu BDR, mimo że wcześniej działał poprawnie. Pożyczony dysk był podłączony do urządzenia operatora TV, co mogło wpłynąć na jego działanie. Użytkownik sprawdził różne porty USB, zauważając, że dysk działa w laptopie, ale nie w telewizorach ani w niektórych portach komputera stacjonarnego. Wskazano na możliwość problemów z zasilaniem portów USB oraz na ewentualne uszkodzenie obudowy lub kontrolera. Po podłączeniu dysku bezpośrednio do komputera, użytkownik zauważył niezgodności w danych SMART, co sugeruje, że dysk mógł być podmieniony. Ostatecznie, po przetestowaniu drugiego dysku w tej samej obudowie, ustalono, że problem leży w kontrolerze obudowy, który nie działa poprawnie z niektórymi urządzeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA