logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer Lenovo Think M91p - brak startu, czarny ekran po aktualizacji Windows

majo77 06 Wrz 2021 00:12 1011 16
REKLAMA
  • #1 19597280
    majo77
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Hej, wspomniany komp nie startuje teraz juz chyba całkowicie odszedł.
    Ostatnio zrobił mi taki "żart" kilka dni temu nic tylko wentylatory ruszyły a poza tym echo.
    wyjałem bat biosu, kosci ram, grafike po kilku min wpiałem wszystko na miejsce i ruszył - jest OK pomyslalem.
    Moja radosc nie trwala dlugo. Mineły moze 2 - 3h aktualizacja win 1 2 moze 3restart i po chwili ni stad ni zowad czarny ekran - brak sygnału, wszystko umilklo tylko wentylator cpu i ten na obudowie działa.
    POMOCY!!!
    płyta główna IS6XM ver 1.0

Pozdr
  • REKLAMA
  • #2 19597304
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam.

A jakim zasilaczem marka/model ten "PC" Lenovo zasilasz?
  • #3 19597320
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8306
    Pewnie fabrycznym - w nich były dobre jakościowo modele około 280W, jeśli dobrze pamiętam, FSP, Delta, AcBel, LiteOn i podobne.
    Jaka karta graficzna siedzi w tym sprzęcie? Jakaś dołożona, czy tylko zintegrowana? Można profilaktycznie wyjąć pamięci RAM ze slotów, jeśli są zakurzone to wydmuchać je (tylko nic z watkami i szmatkami), zamontować RAM z powrotem. Jak nie pójdzie to można sprawdzić, czy zamontowanie RAMu w innych slotach coś da. Jeśli ma Kolega dwie kości RAM to proponuję sprawdzić na jednej z nich (potem na drugiej) tak, by wykluczyć wadę jakiegokolwiek slotu oraz jakiejkolwiek kości pamięci.
  • REKLAMA
  • #4 19597448
    majo77
    Poziom 9  
    LiteON 280W
    karta graf -NVidia Quadro 2000

Rozkręcilem, poczyściłem, zlożylem kości RAM na wszystkie możliwe sposoby zakladałem, z grafika i bez, podłączyłem inny zasilacz - stan się nie zmienił - nic poza wentylatorami nie załącza się. Bios sie nie odzywa.

Czyżby warstwa kurzu załatwiła płytę??
  • REKLAMA
  • #5 19597668
    kiss39
    Poziom 39  
    Zmieniałes paste termoprzewodzacą na CPU moze dałes za duzo i zakleiłeś piny ?

majo77 napisał:
    Czyżby warstwa kurzu załatwiła płytę??
    Obstawiam ze moze to byc uszkodzony procesor lub zasilacz. ZASILACZ -sprawdz miernikiem jakie masz napięcia na poszczególnych liniach czyli +3.3V +5V +12V oraz SB+5V. Opcje sprawdzenia Zasialcza są dwie w PC oraz na zewnątrz jak na zewnatrz to poczytaj zobacz filmy na youtube jak uruchomić zasilacz.

Sprawdzenie zasilacza bez komputera
    Jak mierzyć napięcia miernikiem?

NORMY NAPIĘĆ
    -----------------
    Komputer Lenovo Think M91p - brak startu, czarny ekran po aktualizacji Windows

ATX 24 PIN-y info. https://www.lifewire.com/atx-24-pin-12v-power-supply-pinout-2624578

Komputer Lenovo Think M91p - brak startu, czarny ekran po aktualizacji Windows
  • #6 19597721
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli wykluczyłes kartę graficzną (demontaż z komputera i uruchamianie bez niej), to prawdopodobnie problemem może być płyta główna, ale zasilacz też warto sprawdzić, najlepiej podstawić inny do testu (tej model Lenovo miał chyba jeszcze standardowe zasilanie ATX 24 pin + 4 pin CPU).
  • #7 19597767
    majo77
    Poziom 9  
    Zasilacz oczywiście sprawdzę, choć tak jak pisalem podstawiałem inny ze sprawnego komputera.
    Sugerujecie że plyta główna jest bardziej czuła na niedomagania zasilacza niż np MSI.
    Co do pasty to ile tej pasty trzeba byłoby nałożyć żeby uciekła na piny/pod procesor :)
    Płyta albo procesor a może uwalony bios??? Jeżeli się "wyczyścił" to tak jakby płyta była walnieta???
    No nic spróbuję poszukać i podstawić procesor

...a jeszcze jedno jest takie gniazdo j7 - zworka (?) otwarcia obudowy jakoś dziwnie wygląda. Obudowa(?) nie widziałem jej nigdy.Komp odkąd pamiętam "mlodzież" zawsze miała otwarty - chłodził się:)
    Wracając do zworki to czy można ją wył w biosie? Czy musi być na miejscu zeby było OK?
  • #8 19597798
    kiss39
    Poziom 39  
    majo77 napisał:
    ..a jeszcze jedno jest takie gniazdo j7 - zworka (?)
    Opis płyty znajduje sie w manualu tylko trzeba taki manual znaleźć, a to moze byc trudne.

Dodano po 28 [minuty]:

Czujnik otwarcia obudowy Lenovo ThinkCentre M91p jest opisany na stronie 12.

Cover pr esence switch connect or (Intrusion switch
    connect or)

Komputer Lenovo Think M91p - brak startu, czarny ekran po aktualizacji Windows Komputer Lenovo Think M91p - brak startu, czarny ekran po aktualizacji Windows Komputer Lenovo Think M91p - brak startu, czarny ekran po aktualizacji Windows
    Załączniki:
    • thinkcentre_m91p.pdf (5.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19597892
    majo77
    Poziom 9  
    Tak, tak widziałem stad własnie wiem ze to od obudowy ale czy jakies ustawienia w biosie są i czy to tylko zworka czy jakiś układ elektroniczny tego nie wiem.
  • REKLAMA
  • #10 19597950
    kiss39
    Poziom 39  
    majo77 napisał:
    ale czy jakies ustawienia w biosie
    Pierw trzeba "zamknąć obudowę" aby wejsc do BIOS-u i wylaczyć PIN na płycie głownej odpowiadający za otwieranie obudowy.

majo77 napisał:
    ale czy jakies ustawienia w biosie są i czy to tylko zworka czy jakiś układ elektroniczny tego nie wiem.
    Musi byc jakis przewód doprowadzony z obudowy do tego PIN-u płyty głównej, jak zobaczysz to sprawdź jak to wygląda i działa np. zamyka obwód.
  • #11 19598370
    majo77
    Poziom 9  
    Powiem może tak: młodociani użytkownicy PC pozbyli się ściany bocznej obudowy i dlatego nie wiem co i jak czy było zmostkowane i odpadło czy w Biosie wył. to zabezpieczenie.
    Ja zresetowałem Bios wyjmując baterię.

Zwarlem piny j7 i...
    ...i nic sie nie dzieje głucho.
  • #13 19599891
    majo77
    Poziom 9  
    NIc nie startuje poza wiatrakami.
  • #14 19599899
    dt1
    Admin grupy komputery
    Prawdopodobnie płyta główna się uszkodziła.
  • #15 19616419
    majo77
    Poziom 9  
    a może ale jeszcze nie sprawdziłem- BIOS się wywalił(?) :)
    sprawdzę i dam znać - jeszcze to spróbuję zrobić, poświęcę czas jak nie to coś będę musiał zakupić..
  • #16 19616426
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jak masz możliwość to zaprogramuj od nowa kość BIOS, tylko zrób na wszelki wypadek kopię zapasową obecnej zawartości.
  • #17 19620994
    majo77
    Poziom 9  
    Ach ach programowanie Bios'u nie przyniosło żadnego efektu.
    Płyta czy procesor (?) ale to temat do rozwiązania w innym dziale.
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.
    Pozdrawiam.

Podejdę do zaprzyjaźnionego serwisu może, a raczej na pewno coś będą mieli do podstawienia. Podrzucę link o dalszych moich poczynaniach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem Lenovo ThinkCentre M91p, który po aktualizacji systemu Windows przestał się uruchamiać, wyświetlając czarny ekran. Po wcześniejszych próbach, takich jak reset BIOS-u i wymiana komponentów (RAM, karta graficzna), problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej lub procesora, a także sprawdza zasilacz (LiteON 280W) oraz pastę termoprzewodzącą na CPU. W dyskusji poruszane są różne metody diagnostyki, w tym testowanie zasilacza, sprawdzanie pamięci RAM oraz resetowanie BIOS-u. Użytkownik planuje skonsultować się z serwisem w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA