logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji

kornias 12 Wrz 2021 12:26 6801 24
REKLAMA
  • #1 19605988
    kornias
    Poziom 10  
    Ocena: 45
    Silnik strasznie klekocze tylko na wolnych obrotach.
    Zauważyłem że ten dźwięk ustaje gdy klimatyzacja jest włączona.
    Nagrałem filmik. Żona co jakiś czas włącza i wyłącza przyciskiem A/C klimatyzację.
    Wyraźnie słychać "klekotanie" przy wyłączonym kompresorze.
    Ktoś miał podobny problem lub ma jakaś teorię??
    Samochód to:
    VW Passat B8 2015 2.0 150km CRLB

• REKLAMA
  • #2 19606046
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19606098
    kornias
    Poziom 10  
    Olej silnikowy??? Wymianę mam w przyszłym miesiącu. To coś w silniku?? Myślałem że coś bardziej w kompresorze, napinaczu lub jakiejś rolce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19606146
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5054
    Ściągnij pasek osprzętu.
    Zobacz jak będzie bez niego - czy też będzie klekotał.
    Sprawdź sprzęgło na alternatorze czy czasem się nie zablokowało i nie kręci w 2 strony zamiast tylko w jedną kręci wirnikiem.
    Można też śrubować odłączyć wtyczkę na alternatorze choć demontaż paska to chwilą roboty.
  • #5 19606412
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 510
    Nie wiem jak w B8, ale w starszych są takie gumowe amortyzatory na sprzęgle klimatyzacji, rozlatują się i dają właśnie taki objaw stukania przy wyłączonej klimie.

• #6 19606526
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3445
    Dla mnie też , podobnie jak dla marszałekcom sprzęgło klimy do sprawdzenia.
    Nawet w 5 i 6 sekundzie na filmiku widać że coś z nim nie tak.
  • #7 19609139
    kornias
    Poziom 10  
    W sobotę z demontuje pasek z osprzętu i zobaczę czy będzie cisza po odpaleniu silnika. Jeżeli będzie cicho do sprawdzenia mam sprzęgiełko jednokierunkowe na alternatorze które wiem jak sprawdzić i sprzęgło na kompresorze ale tego nie wiem jak sprawdzić. Uszkodzone będzie miało jakieś luzy??
  • REKLAMA
  • #8 19609540
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    kornias napisał:
    Jeżeli będzie cicho do sprawdzenia mam sprzęgiełko jednokierunkowe na alternatorze które wiem jak sprawdzić i sprzęgło na kompresorze ale tego nie wiem jak sprawdzić. Uszkodzone będzie miało jakieś luzy??

Widzę że szkoda naszego pisania, aby ocenić sprzęgło w tej sprężarce to musisz sprężarkę przynajmniej "odłączyć" od bloku silnika. Następnie musisz umieć rozmontować takie sprzęgło, trzy to musisz mieć jakieś doświadczenie w ocenie stanu takiego sprzęgła. Bardzo szanuję że piszesz uczciwie że nie wiesz jak to sprawdzić. W największym skrócie musisz dysponować podnośnikiem lub jakimiś najazdami, odpowiedni zestaw kluczy itd. Pomijam już fakt że być może trzeba odessać czynnik z klimatyzacji. Jeżeli się uprzesz to pomożemy, ale kto wie czy nie taniej wyjdzie dać do warsztatu.
  • #9 19609740
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19609820
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    eurotips - pisałem o sprzęgle, jego demontaż też nie jest prosty. Tu zawór nie ma nic do rzeczy. Przy odrobinie chęci można sprzęgło odłączyć od sprężarki, trzeba ją tylko odkręcić od bloku silnika. Nawet odessać ten czynnik też można, wiadomo trzeba mieć maszynę przystosowaną do tego czynnika.
    I dlatego napisałem " że szkoda naszego pisania".
    Taka robota przerasta amatora i niejeden warsztat też.
  • Pomocny post
    #11 19610487
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Cytat:
    Uszkodzone będzie miało jakieś luzy??

Jeśli to taka konstrukcja z jaką się spotkałem to tak, w uszkodzonej będzie wyraźnie odczuwalny luz między sprzęgłem a kołem pasowym.
  • #12 19611841
    kornias
    Poziom 10  
    Właśnie ściągnęłam pasek i odpaliłem silnik nastała cisza. Następnie sprawdziłem sprzęgło jednokierunkowe na alternatorze jest OK. Zobaczcie filmik ze sprzęgłem na kompresorze. Jestem pewny na 99% że to będzie to. Pewnie gdy klima jest wył. sprzegiełko jest rozprzężone i przez ten luz słychać charakterystyczny "klekot" a kiedy wł. klime sprzęgiełko się sprzężone wtedy nie ma tych luzów na nim i dlatego jest cisza. Taka moja teoria. Dodaje filmik.

• #13 19612231
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    kornias napisał:
    . Pewnie gdy klima jest wył. sprzegiełko jest rozprzężone i przez ten luz słychać charakterystyczny "klekot" a kiedy wł. klime sprzęgiełko się sprzężone wtedy nie ma tych luzów na nim i dlatego jest cisza. Taka moja teoria.

Kiepska ta teoria. To sprzęgiełko jest zrywalne i jest cały czas zasprzęglone z wałem sprężarki. Usterka jest w sprzęgle, ale polega na czym innym.
  • REKLAMA
  • #14 19612391
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5158
    Wytłuczone amortyzatory gumowe w zespole sprzęgła kompresora.,przestaje tłuc na wł klimie bo wtedy sprzęgło dostaje obciążenia i kasuje luz na tłumikach. Wymień cały zespół sprzęgła bo chyba nawet nie ma tych gumek jako część wymienna
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #15 19612861
    kornias
    Poziom 10  
    Zamówiłem. Całkiem inna konstrukcja ale niby pasuje do passat b8.

Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji
  • #16 19612908
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19613449
    kornias
    Poziom 10  
    W plecy na pewno nie będę jest 14 dni na zwrot bez podawania przyczyny. Na tej stronie podaj dane i vin samochodu wyszukuje tylko części do danego samochodu. Mogę prosić jakiś link z sprzęgłem zrywalnym.
    VW Passat B8 2.0tdi 150km CRLB 2015r.

Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

eurotips napisał:
    Takie to w B5 były, od B6 idą zrywalne.

B5 nie ma na liście. Jest na pewno mój, np. Sharan od 2010, T-Roc od 2018 czy polo od 2017. Poczekam i zobaczymy co to przyjedzie a zawszę mogę część wymienić lub oddać.
  • #18 19622740
    kornias
    Poziom 10  
    Aleksander_01 napisał:

Właśnie odebrałem sprzęgiełko. Nie wygląda to na bardzo skomplikowaną operacje. W sobotę je sam wymieniam. Napisze i porobię zdjęcia przy pracy. Macie jakieś wskazówki??
    Sprzęgiełko wygląda tak:
    Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji
  • #19 19622884
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    kornias napisał:

Właśnie odebrałem sprzęgiełko. Nie wygląda to na bardzo skomplikowaną operacje. W sobotę je sam wymieniam. Napisze i porobię zdjęcia przy pracy. Macie jakieś wskazówki??

A po co wskazówki jak robota wygląda na łatwą. Pogadamy po robocie.
  • #20 19625075
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Niepotrzebnie kupowałeś całe sprzęgło, wystarczyło kupić same gumki za 15 zł.
  • #21 19631079
    kornias
    Poziom 10  
    Sprzęgło kompresora wymienione. Czas pracy 1h. Poziom trudności 3/10
    Aleksander_01 to możemy teraz pogadać. Nie trzeba zrzucać kompresora jak twierdziłeś. Demontaż prosty...Luzujemy napinacz ściągamy pasek wieloklinowy. Odkręcamy sprzegiełko osadzone na frezach, później koło pasowe było tam 1 zabezpieczenie (widać na foto) wyszło bez ściągacza. Wszystko przeczyściłem i zamontowałem w odwrotnej kolejności.

Aleksander_01 napisał:
    Widzę że szkoda naszego pisania, aby ocenić sprzęgło w tej sprężarce to musisz sprężarkę przynajmniej "odłączyć" od bloku silnika. Następnie musisz umieć rozmontować takie sprzęgło
    Aleksander_01 napisał:

Okazało się, że do Passat B8 montowali 3 typy sprężarek Delphi, Denso i coś jeszcze. Na początku dostałem złą część czyli do sprężarki Denso u mnie siedzi Delphi DH5. Wymienili bez problemu ale koszt przesyłki w plecy.
    Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji
  • #22 19631275
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    No to moje gratulacje, mało jest takich jak Ty. Szkoda tylko że nie kupiłeś samych gumek, raz że taniej, dwa to byłbyś już po robocie. Rzuć fotkami jak wyglądają stare gumki.
  • #23 19632237
    kornias
    Poziom 10  
    Aleksander_01 napisał:
    No to moje gratulacje, mało jest takich jak Ty. Szkoda tylko że nie kupiłeś samych gumek, raz że taniej, dwa to byłbyś już po robocie. Rzuć fotkami jak wyglądają stare gumki.

Sprzęgiełko kompresora Denso ma w wewnątrz te gumki i na pewno można je wymienić u mnie w Delphi DH5 nie było tych gumek są 2 konstrukcje do moje sprężarki i oba bez gumek. Można wymienić same sprzęgło w Delphi bez koła pasowego koszt to 120zł ja kupiłam całe kompletne sprzęgło za 230zł bo do końca nie widziałem co jest w nim uszkodzone.
  • #24 20031601
    mkasin
    Poziom 1  
    Przerabiałem dokładnie ten sam temat w moim Pasku B7 z kompresorem delphi dh5. Potwierdzam, nie ma żadnych gumek do wymiany w tej konstrukcji. Ja założyłem nowe koło jak było w oryginale i je polecam wymieniać w komplecie ponieważ gniazda w kole pasowym, gdzie przychodzą te 3 ramiona od sprzęgła też się wyrabiają i wymiana samego sprzęgła nie pomoże na stukanie. Co innego w modelu który zamontował kolega wyżej, tam można same sprzęgło bez koła wymieniać, przy czym w tamtym modelu usterka nie polega wyrabianiu gniazd i stukaniu a na wyrabianiu się wieloklinu po czym Klima przestaje chłodzić.

VID_202205...125146.mp4 (29.22 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Oba pasujące typy sprzęgieł do Delphi DH5:
    Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji Passat B8 2.0 - Klekocze/stuka tylko z wyłączonym kompresorem klimatyzacji

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z silnikiem VW Passat B8 2.0, który klekocze na wolnych obrotach, a dźwięk ustaje po włączeniu klimatyzacji. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie sprzęgła kompresora klimatyzacji oraz amortyzatorów gumowych. Użytkownik przeprowadza diagnostykę, ściągając pasek osprzętu, co potwierdza, że dźwięk ustaje. Po wymianie sprzęgła kompresora, problem został rozwiązany. W dyskusji poruszono również kwestie związane z różnymi typami sprężarek i ich konstrukcją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA