logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz na TDA 1558Q/1554Q? Połączenia i zasilanie

janusz121 29 Paź 2005 14:48 1282 2
REKLAMA
  • #1 1937866
    janusz121
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    witajcie !!!

Niby zajmuje się już troszkę elektroniką ale coś mnie albo zacmiło albo o czymś niewiem. Otórz chciałbym sobie zbudować wzmacniacz na układzie TDA 1558Q albo TDA 1554Q. Moje pytanie brzmi jak połaczyć nóżki i kabelki, żeby to grało gdzie dać standby?? Mam notę aplikacyjną lutuje wszytkowedług tej noty i albo nic nie słyszę (gdy nózka 14 jest podłączona do plus) albo słyszę mocno zniekształcony słaby sygnał akustyczny w lewym kanale). Więc co mam zrobić do czego są poszczególne nózki w tym układzie, jak to polutować żeby grało? Jakie jest potrzebne napięcie zasilania i jaki prąd?? może macie zdjęcie gotowego wzmacniacza tak, żeby zobaczyć co z czym?? Myślałem że sobie dam radę - to tylko kilka nóżek a jednak nie. Dobra kończę wystarczająco się ośmieszyłem:). Acha i nie kopijcie mi shematów z noty notę mam i niegra - rozrysujcie mi dokładnie ten przełacznik. (miedzy 14 a piatą)

ps. interesuje mnie układ 2X22W
    pps. Jak się we wspomnianych układach liczy nóżki??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1938417
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Masz link na stronę gdzie dostaniesz dokładną aplikację tego scalaczka http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/Philips/tda1558q_cnv_2.pdf
    może i to już doswtałeś , ale jak doczytasz dokładnie na stronie 6 to zobaczysz jaki jest podaiał napięć dla pracy scalaka w układzie st-by a jaki w mute , bo to jest realizowane na jednej nodze.
    Na stronie 8 masz konkretną aplikację i nie wiem czy według niej się sugerowałeś i zmontowałeś układ czy masz inną aplikację.
    Sprawdź dokładnie wszystkie połączenia , może coś "niewyszło z montażem" - z całum szacunkiem dla kunsztu
    A nóżki liczy się tak jak podano na stronie 10 aplikacji - od lewej pin nr1 do prawej pin17.
    Pozdrawiam Soniak
  • #3 1940468
    janusz121
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Dziekuje Soniak, oczywiście dostajesz "Pomógł". Wzmacniacz gra pięknie, problem tkwił w tym, że do trzeciej nogi dolutowałem tylko masę sygnału. Natomiast trzeba też tą nogę połączyć z masą zasilania (nogi 7 i 11). Schemat aplikacyjny nieco dekoncentruje w tej sprawie. Pozdrawiam temat uważam za zakończony.
REKLAMA