logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fotokomórki DIR10 a błąd E4 w układzie z CAME BX708AGS

agentusek 16 Wrz 2021 08:11 5385 3
REKLAMA
  • #1 19611045
    agentusek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,
    mam problem z uruchomieniem fotokomórek DIR10 (FA00586M4A) w zestawie do CAME BX708AGS
    Wykonałem poprawne podłączenie mechaniczne i elektryczne sprzętu bramy (silnik, szyna, lampa ostrzegawcza, karta AF, fotokomórki)
    W procesie pierwszego programowania wykonałem programowanie minimalne:
    F1, F7, F8, A1, A3, U1
    mam problem bo po programowaniu opcji F2 czego bym opcjonalnie nie ustawił (poza OFF) to po próbie otwarcia/zamkniecia (czy z pilota czy z plyty głównej) bramy dostaje błąd E4.
    przy wyłączeniu F2 brama reaguje na rozkazy z pilota/płyty głównej.

Ponadto:
    - fotokomórki oddalone od siebie max 6m
    - jeśli włożę łapę czy przy TX i przy RX fotokomórce to słychać charakterystyczne pyknięcie (przerwa wiązki)
    - podłączenie zgodnie ze schematem CAME DIR i CAME płyty głównej (olałem gniazdo złącza w płycie głównej CY i wpiety jestem tylko w CX)
    - nie ma zwarcia w kablach a mostkowanie kabli (zgodnie ze schematem (RX)-2-C->(TX-2) przeprowadzilem przy płycie głównej.
    - na fotokomórce zwora przestawiona na 24v (standardowo)
    - fotokomórki nie zostały uderzone, spalone, bezpieczniki sprawne

Nieukrywam - nie jestem doświadczonym instalatorem a jedynie elektrykiem i informatykiem pracujacym w zawodzie analityka systemowego.
    Proszę o wsparcie - co moze byc przyczyną?
    dziekuje

P.S. Jesli potrzebujecie zdjecia lub wiecej opisow dajcie znać.
    Piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19611104
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Sprawdź załącznik.
    Załączniki:
    • Komunikaty błędu - CAME.pdf (52.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19611152
    agentusek
    Poziom 12  
    Darek0026 napisał:
    Sprawdź załącznik.

Już myślałem, że przyczyną może być inna rezystancja kabli użytych dla TX i RX ale całe szczęście udało się bez ich wymiany.

Rozwiązanie:
    Faktycznie ustawienie F5 na OFF sprawiło, że zaprogramowane fotokomórki DIR10 działają zgodnie z oprogramowaniem F2 - w moim przypadku "Ponowne otwarcie w przypadku zamykania (fotokomórka)".

Dzięki za pomoc, temat rozwiązany zamknę dziś wieczorem.
  • #4 19611366
    agentusek
    Poziom 12  
    Darek0026 napisał:
    Sprawdź załącznik.

Już myślałem, że przyczyną może być inna rezystancja kabli użytych dla TX i RX ale całe szczęście udało się bez ich wymiany.

Rozwiązanie:
    Faktycznie ustawienie F5 na OFF sprawiło, że zaprogramowane fotokomórki DIR10 działają zgodnie z oprogramowaniem F2 - w moim przypadku "Ponowne otwarcie w przypadku zamykania (fotokomórka)".

Dzięki za pomoc, temat rozwiązany zamknę dziś wieczorem.

Dodano po 3 [godziny] 42 [minuty]:

rozwiazanie w podsumowaniu/ ostatnim moim poście
REKLAMA