Dzień dobry,
mam problem z uruchomieniem fotokomórek DIR10 (FA00586M4A) w zestawie do CAME BX708AGS
Wykonałem poprawne podłączenie mechaniczne i elektryczne sprzętu bramy (silnik, szyna, lampa ostrzegawcza, karta AF, fotokomórki)
W procesie pierwszego programowania wykonałem programowanie minimalne:
F1, F7, F8, A1, A3, U1
mam problem bo po programowaniu opcji F2 czego bym opcjonalnie nie ustawił (poza OFF) to po próbie otwarcia/zamkniecia (czy z pilota czy z plyty głównej) bramy dostaje błąd E4.
przy wyłączeniu F2 brama reaguje na rozkazy z pilota/płyty głównej.
Ponadto:
- fotokomórki oddalone od siebie max 6m
- jeśli włożę łapę czy przy TX i przy RX fotokomórce to słychać charakterystyczne pyknięcie (przerwa wiązki)
- podłączenie zgodnie ze schematem CAME DIR i CAME płyty głównej (olałem gniazdo złącza w płycie głównej CY i wpiety jestem tylko w CX)
- nie ma zwarcia w kablach a mostkowanie kabli (zgodnie ze schematem (RX)-2-C->(TX-2) przeprowadzilem przy płycie głównej.
- na fotokomórce zwora przestawiona na 24v (standardowo)
- fotokomórki nie zostały uderzone, spalone, bezpieczniki sprawne
Nieukrywam - nie jestem doświadczonym instalatorem a jedynie elektrykiem i informatykiem pracujacym w zawodzie analityka systemowego.
Proszę o wsparcie - co moze byc przyczyną?
dziekuje
P.S. Jesli potrzebujecie zdjecia lub wiecej opisow dajcie znać.
Piotr
mam problem z uruchomieniem fotokomórek DIR10 (FA00586M4A) w zestawie do CAME BX708AGS
Wykonałem poprawne podłączenie mechaniczne i elektryczne sprzętu bramy (silnik, szyna, lampa ostrzegawcza, karta AF, fotokomórki)
W procesie pierwszego programowania wykonałem programowanie minimalne:
F1, F7, F8, A1, A3, U1
mam problem bo po programowaniu opcji F2 czego bym opcjonalnie nie ustawił (poza OFF) to po próbie otwarcia/zamkniecia (czy z pilota czy z plyty głównej) bramy dostaje błąd E4.
przy wyłączeniu F2 brama reaguje na rozkazy z pilota/płyty głównej.
Ponadto:
- fotokomórki oddalone od siebie max 6m
- jeśli włożę łapę czy przy TX i przy RX fotokomórce to słychać charakterystyczne pyknięcie (przerwa wiązki)
- podłączenie zgodnie ze schematem CAME DIR i CAME płyty głównej (olałem gniazdo złącza w płycie głównej CY i wpiety jestem tylko w CX)
- nie ma zwarcia w kablach a mostkowanie kabli (zgodnie ze schematem (RX)-2-C->(TX-2) przeprowadzilem przy płycie głównej.
- na fotokomórce zwora przestawiona na 24v (standardowo)
- fotokomórki nie zostały uderzone, spalone, bezpieczniki sprawne
Nieukrywam - nie jestem doświadczonym instalatorem a jedynie elektrykiem i informatykiem pracujacym w zawodzie analityka systemowego.
Proszę o wsparcie - co moze byc przyczyną?
dziekuje
P.S. Jesli potrzebujecie zdjecia lub wiecej opisow dajcie znać.
Piotr