logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko DIN 29330 - niska temperatura wody mimo wymiany grzałki i sprawdzenia czujnika

carck3r 23 Wrz 2021 19:15 1371 5
REKLAMA
  • #1 19623336
    carck3r
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Co może być nie tak ze zmywarką (Beko DIN 29330), jeśli za słabo grzeje wodę (ale grzeje (lecz nie tak, aby do końca rozpuścić tabletkę))? Co zrobiłem:
    - wymieniłem grzałkę (nic to nie dało),
    - sprawdziłem czujnik temperatury (przy ok 20 stopniach C było 50 kΩ (nie za dużo?) i spadało jak włożyłem do ciepłej wody),
    - wyjąłem moduł i sprawdziłem czy są jakieś zimne luty lub coś jest spalone, ale nie widziałem. Jak już miałem wyjęte, to poprawiłem luty przekaźników, ale to nic nie dało.

Co jeszcze sprawdzić? Co może być przyczyną?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19623991
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19624323
    carck3r
    Poziom 14  
    Robo-technical napisał:
    carck3r napisał:
    Jak już miałem wyjęte, to poprawiłem luty przekaźników, ale to nic nie dało.

Może spróbuj je wymienić. Sprawdź też wiązkę kablową czy przewody się nie uszkodziły na łączeniu drzwi
    A przed zrobieniem tego co napisałeś, chciałbym zapytać czy to normalne, że nie ma przejścia na czujniku temperatury (tzn. gdy mierzę rezystancję, to pokazuje ok. 50 kΩ, a przy sprawdzaniu przejścia miernik nie piszczy (pokazuje OL (brak przejścia)?
    Moderowany przez TONI_2003:

Cytuj selektywnie lub wcale gdy odpowiadasz po osobie cytowanej!

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19624784
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19625978
    carck3r
    Poziom 14  
    Na module sprawdziłem diody i 5 szt. jest niesprawnych (multimetr ustawiony na sprawdzanie diod i po obydwu stronach pokazywały tę samą wartość w V (sprawne pokazywały OL z jednej strony)). Nie widziałem, żeby kable przy drzwiach były uszkodzone. Dalej nie sprawdzałem (np. przekaźników) i nie mam zamiaru samemu naprawiać płytki, bo nie mam takich umiejętności i wiedzy. Kupiłem nowy moduł za 266 złotych. Dam znać czy zadziała.
  • #6 19633206
    carck3r
    Poziom 14  
    Robo-technical napisał:
    Sprawdź też wiązkę kablową czy przewody się nie uszkodziły na łączeniu drzwi

A jednak to było przyczyną! Wcześniej niedokładnie sprawdziłem (tylko zajrzałem pod tę białą izolację, a przerwane przewody (dwa przerwane pod izolacją, dwa urwane zupełnie) były niżej, pod tą białą izolacją).
    Beko DIN 29330 - niska temperatura wody mimo wymiany grzałki i sprawdzenia czujnika

Dodano po 1 [godziny]:

Przerwane lub rozciągnięte przewody u dołu drzwi.
REKLAMA