logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobranie odpowiedniego ściemniacza LED do zasilaczy stałoprądowych MeanWell

raven_sf 26 Wrz 2021 16:26 729 6
REKLAMA
  • #1 19627530
    raven_sf
    Poziom 4  
    Witam
    przygotowuje się do budowy lampy na diodach power led o łącznej mocy 25-32 W. Mam zamiar wykorzystać diody eplieds 1W 350mA w trzech kolorach: deep red, green i royal blue. Jednak końcowa ilość diod a tym samym moc lampy będzie uzależniona od słaboprądowego zasilacza do ledów jakiego użyje. I tu właśnie zaczynają się schody ponieważ chciałbym mieć możliwość ściemniania tej lampy. Z tego względu chciałem wybrać jeden z zasilaczy stało prądowych do ledów marki Mean Well.
    Oto jakie wybrałem:
    Zasilacz Mean Well hlg-60h-c350b 70w, 100-200v, 035a
    Zasilacz Mean Well idlc-45-350 45w, 57-95v, 035a
    Model HLG oferuje 3 opcje ściemniania w tym zwykłym potencjometrem 100kohm co będzie bardzo tanie ale sam zasilacz swoje kosztuje no i nie ma model o mniejszej mocy.
    Model IDLC posiada jedynie ściemnianie przez sygnał PWM 10V oraz ściemnianie 0-10V DC. I tutaj jest właśnie problem bo jedyna odpowiednią opcję do ściemniania jaką jeszcze rozumiem jest ściemniacz 0-10VDC i to najlepiej NIE naścienny. Znalazłem jedynie ściemniacz Spotline 0-10VDC z pokrętłem.
    Pytanie czy ten ściemniacz będzie odpowiedni?. Bo jego dokumentacja jest dość skąpa. A jednych stronach pisze, że to 1-10V na innych ze 0/1-10V.
    Decyduje się na ten typ ściemniania bo o PWM niewiele wiem ponadto nie znalazłem takiego który dawał by od razu sygnał 1-10V i prawdopodobnie musiałbym zastosować konwerter na które też natrafiłem a to by już znacznie podniosło cenę. Chyba że jest tańsze rozwiązanie sterowaniem PWM które znacie?
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19628345
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Ocena: 283
    Zacznijmy w ogóle od tego czy Ty wiesz co właściwie chcesz kupić? Bo podałeś dwie propozycje zasilacza; pierwsza o napięciach wyjściowych 100-200V, a drugi 57-95V. Trochę duża rozbieżność w parametrach, nie sądzisz?
    Z tego co zrozumiałem, masz diody o prądzie pracy 350mA, więc zasilacz stałoprądowy też musi tyle mieć, natomiast napięcie wyjściowe zasilacza powinno wynosić sumę napięć pracy wszystkich diód. (W przypadku zasilacza stałonapięciowego byłoby odwrotnie).

Z opisu pierwszego z nich wynika, że;
    Cytat:
    funkcja ściemniania 3w1 w modelach wersji B (1~10VDC, PWM, rezystor)

Ja to rozumiem w taki sposób, że ściemnianiem można regulować za pomocą sygnału analogowego (np potencjometr podłączony do zasilania 12V), PWM (wymagany jest osobny moduł generujący modulację PWM) albo rezystor o zmiennej rezystancji (w praktyce również potencjometr, ale nie wymagający osobnego zasilania). Ta ostatnia opcja będzie najprostsza.

EDIT:
    Aż wziąłem i zajrzałem do noty katalogowej tego pierwszego zasilacza. Przecież tam na 4 stronie masz jak byk pokazane metody podłączenia ściemniania :/ Ty to czytałeś w ogóle?
  • REKLAMA
  • #3 19629051
    raven_sf
    Poziom 4  
    MocnyAmper napisał:
    Zacznijmy w ogóle od tego czy Ty wiesz co właściwie chcesz kupić? Bo podałeś dwie propozycje zasilacza; pierwsza o napięciach wyjściowych 100-200V, a drugi 57-95V. Trochę duża rozbieżność w parametrach, nie sądzisz?
    Z tego co zrozumiałem, masz diody o prądzie pracy 350mA, więc zasilacz stałoprądowy też musi tyle mieć, natomiast napięcie wyjściowe zasilacza powinno wynosić sumę napięć pracy wszystkich diód. (W przypadku zasilacza stałonapięciowego byłoby odwrotnie).

Rozbieżność nie jest bo albo zbuduje 2 belki na jednym zasilaczu albo na dwóch. Różnice w mocy albo zasypie ściemnianiem albo dodaniem soczewek. Ale sprawa wygląda tak że mam dwa akwaria. Do dużego poszły by dwie belki nie ważne w jakiej konfiguracji ale do małego już tylko jedna. Problem się robi że w tym mniejszym tak mógłbym dać maks 32 W albo mniej z soczewkami. Tylko żeby mieć spokój i rękę na pulsie chciałbym mieć ściemnianie. Ale Mean well nie produkuje zasilaczy stąłoprądowych ściemnianych bezpośrednio potencjometrem (seria HLG) o tak małej mocy ( min to 75W). Dlatego zostaje mi seria IDLC i ODLC. W seri ODLC jest jeszcze słabszy ściemniacz 57- 95V https://www.zasilacze-meanwell.pl/5487-odlc-45-350-zasilacz-led-33w-57-95v-035a.html
    Mi po prostu chodzi czy do tych słabszych zasilaczy bez możliwości ściemniania rezystorem( IDLC i ODLC w linku powyżej) mógłbym użyć czegoś takiego:
    https://www.oswietlenie24h.pl/sciemniacz-4705...3HIa4JvGiwBcR3ZFedQw7YzZzlK6Z8wRoCBfIQAvD_BwE
    Lub Takiego:
    https://nowinky.pl/brak-zadania-zasilania-dc-...owania-pojedynczymi-sciemnianymi-diodami-led/
    I tak czytałem noty katalogowe tych zasilaczy ale na ściemnianiu się po prostu nie znam. Przepraszam ze nie byłem dokładny wcześniej. Proszę o zwykłą poradę.
  • #4 19629628
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Ten ściemniacz to taka trochę... ściema :D Zwykły potencjometr w obudowie za 70zł...
    W każdym razie, ten ściemniacz nie będzie pasował do tego zasilacza (jedynie do tego pierwszego, z pierwszego postu).

A nie możesz obu tych akwariów dać pod jeden mocniejszy zasilacz?
  • REKLAMA
  • #5 19629878
    raven_sf
    Poziom 4  
    Do dużego mogę ale tam będzie zawieszone tak wysoko ze ściemniania za bardzo nie potrzebuje ale chciałem eksplorować żeby wiedzieć jak to zrobić w małym a ono jest 10 metrów dalej wiec spinanie wszystkiego razem odpada. To raczej poproszę o poradę jaki ściemniacz mam znaleźć to tego słabszego i tańszego Drivera.

PS: znalazłem proponowany sposób podłączenia ściemniacza przez samego producenta ale to mi jeszcze większy zamęt w głowie zrobiło http://www.meanwell.eu/ExclusivePDF/DIMMER-NOTE.pdf
  • REKLAMA
  • #6 19629895
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    W DS zasilacza masz podany sposób podłączenia i parametry ściemniacza PWM. Sygnał o amplitudzie 10V i częstotliwości od 300Hz do 3kHz.
    Czego tu można nie zrozumieć?
    Kompletny przykładowy schemat i metodę wyliczenia dodatkowych elementów dla układu NE555 masz na przykład tu : Link
    Koszt takiego układu to może 5 pln jeśli zakupisz części w drogim sklepie.
    Wystarczy trochę się postarać a zaoszczędzisz sporo kasy na tym co Ci producent chce za ciężkie pieniądze wmasować.
  • #7 19629915
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Pisałem o tym w drugim poście, że wymagany będzie osobny moduł generujący pwm, który też musi mieć swoje zasilanie. Autor się nie wypowiedział w tym temacie więc uznałem, że takie rozwiązanie odpada.

Jeśli chodzi o ten link - czego z tej noty nie rozumiesz? Tam masz pokazane sposoby podłączenia potencjometru do zasilacza, ale zasilacz musi obsługiwać "rezystor" jako metodę ściemniania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje budowę lampy LED o mocy 25-32 W, wykorzystując diody Eplieds 1W 350mA w trzech kolorach. Zastanawia się nad wyborem zasilacza stałoprądowego marki Mean Well, preferując modele HLG-60H-C350B oraz IDLC-45-350. Model HLG oferuje ściemnianie za pomocą potencjometru, ale nie ma mniejszych wersji, natomiast IDLC obsługuje ściemnianie PWM i 0-10V DC. Użytkownik poszukuje odpowiedniego ściemniacza do modelu IDLC, jednak napotyka trudności w doborze, ponieważ niektóre dostępne ściemniacze nie są kompatybilne z jego zasilaczem. W dyskusji poruszono również kwestie związane z podłączeniem ściemniacza oraz możliwościami oszczędnościowymi przy budowie układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA