logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat toledo II 2.3 v5 - Gasł na niskich obrotach, następnie przestał odpalać

WojciechRataj 03 Paź 2021 19:56 648 4
REKLAMA
  • #1 19638600
    WojciechRataj
    Poziom 2  
    Witam, pacjentem jest seat toledo II 2.3v5 z instalacją LPG.
    Tydzień temu przestał pokazywać temperaturę myslalem ze się zacięła wskazówka i delikatnie się przegrzał wtedy delikatnie falował na obrotach ale odrazu praktycznie wymieniłem termostat i obudowę termostatu i płyn chłodniczy, było okej delikatnie falowalo na jałowych obrotach. Po przejechaniu 80 kilometrów samochód zaczął szarpać na niskich obrotach gasnąć na jałowych obrotach, później było tylko gorzej ,gasnął podczas jazdy na niższych obrotach kręcił ale nie chciał odpalać (udawało się zawsze jakoś go odpalić) i reagował na gaz raz na jakiś czas 🙂 aż w końcu stanął (kręcił ale nie odpalał) po chwili przez minutę zaczęła się unosić para z pod maski i nie dało się już go odpalić (cały czas kręcił) a jak się odpalał to na sekundę dwie i znowu gasnal - pomocy nie wiem już co robić i co to może być 😕[/b]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19638873
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Do sprawdzenia kompresja silnika i szczelność układu chłodzącego . Może jaki mechanik pomoże nie" janusz".
  • REKLAMA
  • #3 19639468
    WojciechRataj
    Poziom 2  
    zadam64 napisał:
    Do sprawdzenia kompresja silnika i szczelność układu chłodzącego . Może jaki mechanik pomoże nie" janusz".
    Czy jest jakiś sposób żeby go odpalić i żeby na chwile jezdzil czy tylko i wyłącznie laweta/hol ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19644924
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Myśle że taki stan za daleko zaszedł by o własnych siłach auto zajechało pod warsztat. Jeśli masz wiecej pary wodnej niż paliwa w zylindrze to żadna jazda .Może być tylko gorzej po każdej próbie uruchomienia silnika tym bardziej że nie wiesz co naprawdę mu dolega .
  • #5 19644947
    WojciechRataj
    Poziom 2  
    Naładowałem akumulator, delikatnie wyczyściłem przepływomierz ,silniczek krokowy i przepustnice. Samochód odpalał dalej miał takie same objawy co wcześniej pojechałem do diagnosty który znalazł błąd " 01163 - przebicie w układzie zapłonowym 35-00 - -" diagnosta wykasował ten błąd i zresetował mi wszystkie dane do fabrycznych ustawień dot. zapłonu samochód normalnie działał przejechałem 10 km wszystko działało super i bez zarzutów, zgasiłem samochód i odpaliłem sekundę później na jałowych obrotach samochód bardzo delikatnie falował na obrotach. Gdy wróciłem do domu i godzinę później chciałem odpalić samochód wszystkie wypisane na początku problemy wróciły, nie wiem co mam dalej robić jakieś porady ?
REKLAMA