logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migające światło w domu - podejrzenie zakłóceń przez kurz na przedłużaczu

Watson 06 Paź 2021 19:31 828 7
  • #1 19643347
    Watson
    Poziom 11  
    cześć

jest tu jakiś spec elektryk który pamieta podstawy?

Już tłumaczę:

od kilku dni we wszystkich pomieszczeniach migało mi światło co jakieś 15 minut co godzine (przez kilkanascie sekund), podejrzewalem nowy czajnik potem lodówke ale odlaczenie ich nic nie dało, dopiero dzisiaj patrze na przedluzacz do stolika nocnego i cały był zakurzony grubym kurzem

wziąłem próbnik napięcia i na bolcach przedluzacza była faza
    przedluzacz 3 gniazdkowy z bolcami, był w niego wpiety tylko zegar elektroniczny bez bolca
    dodam, że wyjąłem przedluzacz z gniazda i na tym gniezdzie już nie bylo fazy na bolcu tylko na tym przedluzaczu wczesniej wpietym w te gniazdo

1. czemu nie wywalilo wylacznika nadprądowego jesli zwierało faze do tego bolca ochronnego (dodam, że nie mam wyłącznika roznicowo-prądowego)

2. czy to mozliwe że od kurzu po tym kurzu prąd przeszedl na bolec? oraz kurz na fazie się upalał przez co siał zakłócenia do sieci? (mówimy o grubych zwałach kurzu)

3. czy moglo dojść do porażenia?

4. czy to od takiego "zwarcia" fazy z bolcem szły do sieci jakieś śmieci i migało światło w lampach w calym domu?

dodam, że obecnie jest ok i już światło nie miga
  • #2 19643468
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    Ocena: 190
    Watson napisał:
    od kilku dni we wszystkich pomieszczeniach migało mi światło co jakieś 15 minut co godzine (przez kilkanascie sekund), podejrzewalem nowy czajnik potem lodówke ale odlaczenie ich nic nie dało, dopiero dzisiaj patrze na przedluzacz do stolika nocnego i cały był zakurzony grubym kurzem
    W jaki sposób migało to światło - nieregularnie, czasami całkiem gasło czy w sposób cykliczny w równych odstępach czasu? w pierwszym przypadku może oznaczać słaby styk na przewodach lub uszkodzony włacznik; w drugim może wskazywać, na zakłócenia spadki napięcia powodowane przez jakieś urządzenie o chwilowym dużym poborze prądu.
    Watson napisał:
    wziąłem próbnik napięcia i na bolcach przedluzacza była faza
    przedluzacz 3 gniazdkowy z bolcami, był w niego wpiety tylko zegar elektroniczny bez bolca
    dodam, że wyjąłem przedluzacz z gniazda i na tym gniezdzie już nie bylo fazy na bolcu tylko na tym przedluzaczu wczesniej wpietym w te gniazdo

jeśli na bolcu gniazda ściennego próbnik nie świeci a na bolcu przedłużacza świeci to może to wskazywać na uszkodzenie przedłużacza - przerwę w przewodzie uziemiającym. Świecenie w takim przypadku może być spowodowane pojemnością pomiędzy żyłami ale też nie wyklucza jednoczesnego zwarcia przewodu PE z fazowym
  • #3 19646747
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    Witam. Słaby styk na przewodzie neutralnym prawdopodobnie w tablicy mieszkaniowej lub na przyłączu
  • #4 19646786
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    Watson napisał:
    wziąłem próbnik napięcia
    Czyli co? Neonówkę w śrubokręcie? Tym nie zdiagnozujesz uszkodzenia.
    Watson napisał:
    Oczywiście.
  • #5 19646814
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    zbich70 napisał:
    Watson napisał:
    wziąłem próbnik napięcia
    Czyli co? Neonówkę w śrubokręcie? Tym nie zdiagnozujesz uszkodzenia.
    Watson napisał:
    Oczywiście.
    Uszkodzenie przewodu neutralnego w tym przypadku można sprawdzić neonówką w śrubokręcie
  • #6 19647257
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    zubel napisał:
    Uszkodzenie przewodu neutralnego w tym przypadku można sprawdzić neonówką w śrubokręcie
    Może jeszcze IPZ zmierzysz neonówką?
  • #7 19648187
    AydeeN
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Jeśli chodzi o mruganie światła to równie dobrze może być spadek napięcia na linii zasilania od transformatora.
  • #8 19648826
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    zbich70 napisał:
    zubel napisał:
    Może jeszcze IPZ zmierzysz neonówką?
    Czy gdzieś napisałem o pomiarach ?.Jest to proste uszkodzenie które przy pomocy tak pogardzanej neonówki i wiedzy jak jej używać można zlokalizować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z migającym światłem w domu, które występuje co 15 minut przez kilkanaście sekund. Podejrzewał urządzenia takie jak czajnik i lodówka, ale ich odłączenie nie przyniosło poprawy. Zauważył, że przedłużacz do stolika nocnego był pokryty grubym kurzem. Po użyciu próbnika napięcia stwierdził, że na bolcach przedłużacza była faza, a po jego odłączeniu na gnieździe ściennym nie było fazy. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia przewodu neutralnego, słabego styku, lub zakłóceń spowodowanych przez kurz. Wskazują również na możliwość sprawdzenia uszkodzeń za pomocą neonówki oraz pomiarów napięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA