logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony LBT-D307 - brak dźwięku, napięcie na wyjściu

Rafcio_3D 08 Paź 2021 00:33 741 7
REKLAMA
  • #1 19645390
    Rafcio_3D
    Poziom 5  
    Ocena: 58
    przestała mi grać wieża Sony. Wszystko się wyświetla, przyciski działają, lecz żadnego dźwięku nie słychać.
    Stopień końcowy zrealizowany jest na STK4152II.
    Rozebrałem i pomierzyłem napięcia, jego zasilanie i wyniosło ono +/-39V. Czyli Ok.
    Napięcia zgodne również w opisanych punktach na płycie pcb. -7V, 7V, 5.6V, 12V.
    Wszystko się zgadza.
    Zmierzyłem napięcie na wyjściu audio z radia a tam stałe 2.1V na obu kanałach, mimo iż przyciszone na minimum. Czy to oznacza ze popsuło się coś przed wzmacniaczem?
    Jak podłączam wzmacniacz do innego źródła dźwięku to tez nie gra.
    Dodam, że wcześniej na wyjściach końcówki mocy było stałe 26.7V i zabezpieczenie prądowe odłączyło głośniki od razu po włączeniu radia, teraz o dziwo to napięcie zniknęło...

Miał ktoś podobny problem z tym radiem?
  • REKLAMA
  • #2 19645656
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Jeżeli napięcia są prawidłowe to może jednak padła końcówka. Spróbuj dać jakiś sygnał na wejściu końcówki mocy. Nawet możesz dotknąć na wejściu scalaka śrubo wkręt na gorący punkt powinno być charakterystyczne brum...
  • REKLAMA
  • #3 19647292
    Rafcio_3D
    Poziom 5  
    Żadnej reakcji nie ma na dotknięcie wejścia.. zamawiam nowy scalak i dam znać co sie dzieje na nowym..
  • #4 19647982
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1187
    Rafcio_3D napisał:
    Dodam że wcześniej na wyjściach końcówki mocy było stałe 26.7V i zabezpieczenie prądowe odłączyło głośniki od razu po włączeniu radia, teraz o dziwo to napięcie zniknęło...
    Stopień końcowy z pewnością uległ całkowitemu uszkodzeniu i tyle w temacie. To co opisałeś to ostatnie chwile jego pracy a właściwie moment uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 19679100
    Rafcio_3D
    Poziom 5  
    Witam ponownie, końcówka mocy zmieniona na nową, tym razem nie podłączyłem wejścia audio z radia. Podłączone jest tylko zasilanie, wyciszenie i zabezpieczenie przeciw przeciążeniu.
    Sytuacja ta sama. Od razu na wyjściu pojawiło sie 26V stałego... przejrzałem całą płytkę końcówki mocy sprawdziłem kondensatory diody i tranzystory, wszystko sprawne...

Na wejściu Mute mam stałe 5.8V a ja ochronie 6.4V czy to dobrze?
  • REKLAMA
  • #6 19679275
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 752
    Układ posiadasz z pewnego źródła?
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #7 19679483
    Rafcio_3D
    Poziom 5  
    Sprzedawca na alledrogo proponował za niego 30zł... więc idę poszukać oryginału.
  • #8 19680765
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1187
    Koelgo masz już dwa układy wylutowane, to może sprawdź je za pomocą miernika( noty aplikacyjne są ogólnodostępne ze schematem wewnętrznym) jak również sprawdź resztę obwodów w urządzeniu na okoliczność uszkodzeń elementów, zwarć i innych nieprawidłowości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wieżą Sony LBT-D307, która przestała wydawać dźwięk, mimo że wyświetlacz działał poprawnie. Po pomiarach napięć na końcówce mocy (STK4152II) oraz na wyjściu audio, stwierdzono stałe napięcie 2.1V na obu kanałach, co sugerowało uszkodzenie przed wzmacniaczem. Po wymianie końcówki mocy na nową, problem pozostał, a na wyjściu pojawiło się 26V stałego. Użytkownik sprawdził kondensatory, diody i tranzystory, które były sprawne. Pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia układów oraz reszty obwodów w celu wykrycia ewentualnych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA