logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobrze wykonany laptop na studia oraz codziennej rozrywki

xpatryk89 10 Paź 2021 15:00 249 4
REKLAMA
  • #1 19648957
    xpatryk89
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam, z racji tego że rozpocząłem studia, a mój komputer lekko mówiąc jest niezbyt mobilny :D chciałbym kupić laptopa. Laptop miałby służyć do studiowania (programowanie i inne podobne czynności potrzebne na informatyce) oraz oczywiście rozrywki jak przeglądanie internetu, filmy, muzyka, mniej wymagające gry. Przede wszystkim nauczony doświadczeniem z przeszłości chciałbym coś bardzo dobrze wykonanego, z baterią która pozwoli te 8-10 godzin korzystania wytrzymać. Myślałem nad Xiaomi Notebookiem Pro z Ryzenem 5 5600H z tradingshenzen, co o nim myślicie? A może dołożyć trochę pieniążków do wersji PRO X15 z RTXem i Intelem 11 generacji lub zupełnie coś innego? MacBook M1?
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 19649013
    linuxtorpeda
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    Jaki masz budżet? I co określasz jako "mniej wymagające gry"? Ja od ponad 7 lat używam Lenovo G580 do tego co opisujesz, natomiast myślę, że większość osób popatrzy z pogardą na sprzęt tej klasy (tj. stary i już wtedy low-endowy).

Bateria po wymianie trzyma mi 6-8 godzin, rok temu wymieniłem RAM na 8 GB oraz dysk na SSD 500 GB. Grywam w gry typu Battle for Wesnoth i starsze produkcje. Programowanie komfortowe, pierwotne 4 GB też było ok, choć było problematyczne, gdy w grę wchodziło używanie VMek lub grubszych IDE typu Android Studio. System operacyjny to oczywiście Linux, Windows jest bardziej zasobożerny.

Gdybym miał w dzisiejszych czasach kupować nowego laptopa, pewnie bym się zadowolił czymkolwiek w cenie do 2000-2500 zł.
  • REKLAMA
  • #3 19649189
    xpatryk89
    Poziom 9  
    linuxtorpeda napisał:
    Jaki masz budżet? I co określasz jako "mniej wymagające gry"? Ja od ponad 7 lat używam Lenovo G580 do tego co opisujesz, natomiast myślę, że większość osób popatrzy z pogardą na sprzęt tej klasy (tj. stary i już wtedy low-endowy).

Bateria po wymianie trzyma mi 6-8 godzin, rok temu wymieniłem RAM na 8 GB oraz dysk na SSD 500 GB. Grywam w gry typu Battle for Wesnoth i starsze produkcje. Programowanie komfortowe, pierwotne 4 GB też było ok, choć było problematyczne, gdy w grę wchodziło używanie VMek lub grubszych IDE typu Android Studio. System operacyjny to oczywiście Linux, Windows jest bardziej zasobożerny.

Gdybym miał w dzisiejszych czasach kupować nowego laptopa, pewnie bym się zadowolił czymkolwiek w cenie do 2000-2500 zł.

Mój budżet to powiedzmy 5000, gry w które chciałbym zagrać to chociażby Minecraft bądź (8 letnie już) GTA 5. Sprawdziłem na YouTube i taki I5 11300H + MX450 powinny sobie z tym zadaniem w pełni poradzić Sama wydajność jednak nie jest dla mnie priorytetem, wolę mieć Ryzena 5 5600H w dobrej jakości obudowie z aluminium aniżeli 7 5800H w tandetnym plastiku z zawiasami które po pół roku zaczną pękać. :D
    Na oku mam 2 modele: Xiaomi Notebooka Pro 15 z I5 11300H + kartą graficzną MX450 oraz wersję z Ryzenem 5 5600H/7 5800H i grafiką "Radeon Graphics". Ktoś wie, jak wygląda sprawa z jakością tych laptopów Xiaomi? Nie ukrywam że preferuje Ryzena, ale brak informacji o karcie graficznej mnie odstrasza, jeśli w tej samej cenie mogę mieć całkiem wydajną i5 z MX450.
  • REKLAMA
  • #4 19649564
    linuxtorpeda
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    Moim zdaniem jedyne sensowne karty graficzne do wzięcia to karty NVidii (ze względu na ogólną wydajność czy DLSS i inne bajery), mimo sympatii dla polityki AMD i wspieraniu przez nich ruchu open source. Z drugiej strony, nie wiem, czy kupowałbym teraz cokolwiek gamingowego - ceny kart graficznych są absurdalnie wysokie. Poza tym karty zintegrowane też mają swoje zalety, mianowicie ultra niski pobór energii.

Analogicznie Intel vs AMD - AMD bezapelacyjnie przoduje w rankingach stosunku wydajności do ceny, natomiast sam osobiście czuję niesmak po ich dawniejszych wpadkach, np. brak throttlingu w starych Athlonach skutkował spaleniem układu w przypadku nieprawidłowego montażu chłodzenia czy problemy ze stabilnością driverów AMD. Wiem, że to dawne urazy, ale w takiej sytuacji przewertowałbym internet dwa razy w poszukiwaniu możliwych problemów z Ryzenami, np. kłopotów ze stabilnością czy ze wsparciem dla systemów innych niż Windows.
  • #5 19649580
    xpatryk89
    Poziom 9  
    linuxtorpeda napisał:
    Moim zdaniem jedyne sensowne karty graficzne do wzięcia to karty NVidii (ze względu na ogólną wydajność czy DLSS i inne bajery), mimo sympatii dla polityki AMD i wspieraniu przez nich ruchu open source. Z drugiej strony, nie wiem, czy kupowałbym teraz cokolwiek gamingowego - ceny kart graficznych są absurdalnie wysokie. Poza tym karty zintegrowane też mają swoje zalety, mianowicie ultra niski pobór energii.

Analogicznie Intel vs AMD - AMD bezapelacyjnie przoduje w rankingach stosunku wydajności do ceny, natomiast sam osobiście czuję niesmak po ich dawniejszych wpadkach, np. brak throttlingu w starych Athlonach skutkował spaleniem układu w przypadku nieprawidłowego montażu chłodzenia czy problemy ze stabilnością driverów AMD. Wiem, że to dawne urazy, ale w takiej sytuacji przewertowałbym internet dwa razy w poszukiwaniu możliwych problemów z Ryzenami, np. kłopotów ze stabilnością czy ze wsparciem dla systemów innych niż Windows.

Ja tak naprawdę zawsze byłem z AMD, od dziecka i pierwszych athlonów na K7S8X przez laptopa z A6-5200 po FX-8300 na AM3+ i wszystkie te przygody wspominam miło, ale w przypadku tych Xiaomi właśnie martwi mnie współczynnik ceny do osiągów o dziwo na korzyść modelu z Intelem, tzn wiem że Ryzeny są dużo bardziej opłacalne od Intelów + AMD jest bardziej prokonsumenckie, ale martwi mnie brak wyszczególnionej karty graficznej w modelu z Ryzenem, jej osiągów, vramu i boję się że model z Ryzenem osiągnie gorsze wyniki na przykład w grach od I5 11300H + Nvidii MX450.
REKLAMA