linuxtorpeda napisał: Jaki masz budżet? I co określasz jako "mniej wymagające gry"? Ja od ponad 7 lat używam Lenovo G580 do tego co opisujesz, natomiast myślę, że większość osób popatrzy z pogardą na sprzęt tej klasy (tj. stary i już wtedy low-endowy).
Bateria po wymianie trzyma mi 6-8 godzin, rok temu wymieniłem RAM na 8 GB oraz dysk na SSD 500 GB. Grywam w gry typu Battle for Wesnoth i starsze produkcje. Programowanie komfortowe, pierwotne 4 GB też było ok, choć było problematyczne, gdy w grę wchodziło używanie VMek lub grubszych IDE typu Android Studio. System operacyjny to oczywiście Linux, Windows jest bardziej zasobożerny.
Gdybym miał w dzisiejszych czasach kupować nowego laptopa, pewnie bym się zadowolił czymkolwiek w cenie do 2000-2500 zł.
Mój budżet to powiedzmy 5000, gry w które chciałbym zagrać to chociażby Minecraft bądź (8 letnie już) GTA 5. Sprawdziłem na YouTube i taki I5 11300H + MX450 powinny sobie z tym zadaniem w pełni poradzić Sama wydajność jednak nie jest dla mnie priorytetem, wolę mieć Ryzena 5 5600H w dobrej jakości obudowie z aluminium aniżeli 7 5800H w tandetnym plastiku z zawiasami które po pół roku zaczną pękać.
Na oku mam 2 modele: Xiaomi Notebooka Pro 15 z I5 11300H + kartą graficzną MX450 oraz wersję z Ryzenem 5 5600H/7 5800H i grafiką "Radeon Graphics". Ktoś wie, jak wygląda sprawa z jakością tych laptopów Xiaomi? Nie ukrywam że preferuje Ryzena, ale brak informacji o karcie graficznej mnie odstrasza, jeśli w tej samej cenie mogę mieć całkiem wydajną i5 z MX450.