logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schmitz chłodnia 2013, Knorr – oś podnosi się poniżej 20 km/h, wymienione części, brak efektu

tommy1989scania 23 Kwi 2025 01:20 615 9
REKLAMA
  • #1 21527731
    tommy1989scania
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z naczepą Schmitz z 2013 roku (chłodnia). Na systemie Knorr. Poniżej 20 km/h zapala się przełączanie osi i podnoszenie osi. Powyżej 30 gaśnie i oś opada. Może być załadowane 21 t (40 t całkowitej) czy ręcznie przełączone na opuszczenie i robi tak samo. Wymienione było gniazdo ABS, kabel ABS, główna wiązka do modulatora, zawór podnoszenia osi, zawór od poziomowania i cały modulator. 0 efektów i tylko faktury do zapłaty co wizyta w warsztacie.
  • REKLAMA
  • #2 21527784
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    tommy1989scania napisał:
    Poniżej 20 km/h zapala się przełączanie osi i podnoszenie osi. Powyżej 30 gaśnie i oś opada.

Hm , bez podglądu parametrów skanerem nic nie zrobisz bo jak napisałeś
    tommy1989scania napisał:
    Wymienione było gniazdo ABS, kabel ABS, główna wiązka do modulatora, zawór podnoszenia osi, zawór od poziomowania i cały modulator. 0 efektów i tylko faktury do zapłaty
    A podpinałeś drugiego "konika" na próbę bo mi to wygląda na jego winę ? .

Tzn ECAS w aucie . Dziwne bo prędkość nie ma wpływu na poziomowanie .
  • REKLAMA
  • #3 21527789
    tommy1989scania
    Poziom 2  
    Koń chodził z innymi naczepami, jak ta była na serwisie, i wszystko było OK.
  • REKLAMA
  • #4 21527881
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    tommy1989scania napisał:
    Koń chodził z innymi naczepami, jak ta była na serwisie
    Ok rozumiem, to wyglądało by na to że konik jest sprawny wiesz nie do końca rozumiem
    tommy1989scania napisał:
    czy ręcznie przełączone na opuszczenie i robi tak samo
    To znaczy z tyłu naczepy masz dwie dżwigienki tak czy o nich mówimy ? czy i właśnie nie wiem co to za auto bo z kolei w kabinie jest pilot do sterowania lub i przycisk w konsoli do sterowania automatycznego poziomowania napisałeś / zapala się przełączanie osi i podnoszenie osi / piszesz też / wymieniony zawór od poziomowania / chodzi o poziomaki bo od tego można zacząć w tego typu systemach jest tak że ośki nie opuścisz jak system nie widzi ciężaru oczywiście nie we wszystkich wiesz trudno mi naprowadzić cię na tor ale może się uda a tak jeszcze zapytam co wychodzi w diagnostyce .
  • #5 21528190
    mario11031980
    Poziom 22  
    Ocena: 174
    Masz włącznik do wymuszonego podnoszenia osi sprawdź go
  • REKLAMA
  • #6 21528208
    tommy1989scania
    Poziom 2  
    Nie ma wyłącznika ani instalacji do niego
  • #7 21528252
    mario11031980
    Poziom 22  
    Ocena: 174
    Zrób zdjęcie modulatora i zdjęcie zawór podnoszenia osi i zaworu poziomowania , Usterka powstała czy ty taką naczepę kupiłeś. Raczej obstawiam że ktoś coś grzebał w parametrach
  • #8 21528294
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    mario11031980 napisał:
    Raczej obstawiam że ktoś coś grzebał w parametrach
    Wiesz i tak, i nie, dlatego zapytałem, co widzi diagnoskop, bo z poziomu konsoli nic nie zrobi. A no
    mario11031980 napisał:
    Masz włącznik do wymuszonego podnoszenia osi sprawdź go
    Właśnie pisałem o tych dwóch dźwigniach, ale jednak obstawiam, podepnij jeszcze innego konika. No bo pytanie ode mnie, co dzieje się, gdy auto stoi bez żadnej prędkości czy możesz regulować i co ciekawe jest pusta ok no i ciężar na pakę właśnie to mnie interesuje .
  • #9 21528597
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    ALIBABA I napisał:
    Tzn ECAS w aucie . Dziwne bo prędkość nie ma wpływu na poziomowanie .

Jak nie ma, przecież oski podnoszone są sterowane zależnie od prędkości, można to programować.
    ALIBABA I napisał:
    nie wiem co to za auto bo z kolei w kabinie jest pilot do sterowania lub i przycisk w konsoli do sterowania automatycznego poziomowania

Ale nie do naczepy, co najwyżej do podnoszonej ośki.
    mario11031980 napisał:
    Zrób zdjęcie modulatora i zdjęcie zawór podnoszenia osi i zaworu poziomowania , Usterka powstała czy ty taką naczepę kupiłeś. Raczej obstawiam że ktoś coś grzebał w parametrach

Tez uważam że ktoś sobie coś wprogramował.
    tommy1989scania napisał:
    0 efektów i tylko faktury do zapłaty co wizyta w warsztacie.

Wymienili ci całą instalację naczepy a ktoś w ogóle podpinał kompa i patrzył na parametry podnoszenia ośki? Ostatnio chciałem wykodować - ale system Wabco - i nawet się udało że 0 podnoszonych osi, ale były błędy konfiguracji i musiałem wrócić do oryg. ustawień. A też wariowała podnoszona oś, Okazało się że na ułamek sekundy ginie napięcie na naczepie. Instalacja.
  • #10 21572125
    diablo23248
    Poziom 28  
    Ocena: 612
    Wygląda na to, że masz stale aktywną funkcję wspomagania przy ruszaniu. Podaj mi na priv nr VIN, a znajdę Ci oryginalny wsad do tego modulatora. Schmitz ZAWSZE montuje przełącznik sterowania osią podnoszoną z tyłu przy zaworze parkująco-luzującym, więc raczej jakiś Kazek-wynalazek wkładał tam paluchy. No chyba, że ośka ponoszona była montowana później...

Jakbyś był w okolicach Katowic zapraszam do siebie. Spróbujemy ogarnąć

Podsumowanie tematu

✨ Naczepa chłodnia Schmitz z 2013 roku wyposażona w system Knorr ma problem z podnoszeniem osi przy prędkości poniżej 20 km/h – zapala się sygnalizacja podnoszenia osi, która znika powyżej 30 km/h, a oś opada. Problem występuje niezależnie od obciążenia (do 21 t) oraz przy ręcznym wymuszeniu opuszczenia osi. Wymieniono wiele elementów: gniazdo ABS, kabel ABS, główną wiązkę do modulatora, zawór podnoszenia osi, zawór poziomowania oraz cały modulator, jednak bez efektu. Dyskusja wskazuje na konieczność diagnostyki skanerem, sprawdzenia parametrów modulatora i konfiguracji systemu, gdyż prędkość nie powinna wpływać na poziomowanie osi. Brak jest wyłącznika do wymuszonego podnoszenia osi, co jest zgodne z fabrycznym wyposażeniem naczepy. Podejrzewa się ingerencję w parametry sterowania osi lub błędy w konfiguracji modulatora, możliwe jest także stałe aktywowanie funkcji wspomagania przy ruszaniu. Zalecane jest podłączenie innego pojazdu („konika”) do testów oraz weryfikacja oryginalnego oprogramowania modulatora, gdyż Schmitz standardowo montuje przełącznik sterowania osią podnoszoną przy zaworze parkująco-luzującym. Możliwe, że oś podnoszona była montowana później lub ktoś modyfikował ustawienia systemu. Wskazane jest użycie diagnostyki komputerowej do odczytu i korekty parametrów systemu podnoszenia osi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA