logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Do jakiego auta można zamontować silnik z Vectry C

Volkswagen1992 16 Paź 2021 16:57 534 13
REKLAMA
  • #1 19659248
    Volkswagen1992
    Poziom 2  
    Witam. Wiem że moje pytanie może być całkowicie absurdalne ale to z racji tego że jestem całkowicie zielony w temacie o który chce zapytać. Więc sprawa wygląda tak, mam Vectrę c w kombi 2.0, 150km, 2006rok. Autko ogólnie mogę pochwalić ale 5 lat pracowało na budowie i jest w takim stanie że nie opłaca się go dalej naprawiać, do marca ma przegląd później jedzie na złom. I teraz sprawa taka że w 2016 miał wstawiony nowy (dla tego auta nowy) silnik który do dzisiaj razem ze skrzynią biegów jest absolutna igła i co też dla mnie ważne średnie spalanie 5l przy budzie 1700kg. No i przechodząc do sedna ojciec ma Golfa III, który waży zaledwie tonę i pomyślałem sobie że może by dało radę ten silnik tam przełożyć? Myślę że przełożyło by się to znacząco na spalanie etc. Proszę mi powiedzieć czy jest jakiś sens to robić, czy ogólnie da radę? I jeżeli jest taka opcja to przede wszystkim wszystko legalnie.

Golfa III Vento Hatchback - Co to za auto?
    Poprawiłem.
    Reg. 3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.
    Mod.[CameR]
  • REKLAMA
  • #2 19660128
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2357
    Da radę takie coś zrobić.
    Czy jest sens? Średnio, pod względem złożoności i kosztów.
    Żeby wszystko było legalnie musiał byś później udać się do wydziału komunikacji i zmienić pojemność silnika w dowodzie.
  • REKLAMA
  • #3 19660141
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6351
    Nie da się, przynajmniej nie w prosty sposób. Zupełnie inne punkty mocowania silnika i skrzyni w komorze, cała elektryka silnika, kombinowanie z długością półosi - roboty na kilka tygodni.
  • REKLAMA
  • #4 19660206
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3841
    robokop napisał:
    - roboty na kilka tygodni.

A poprawek na kilkanaście. A i tak wyjdzie z tego jakiś ulep. Co z elektroniką silnika? Viki c to już zaawansowane auto, tam ECU gada z ABS i cholera wie z czym jeszcze. Jakieś immo, body. Mechanika też niełatwa, ośki z dwóch spawać? Wspomaganie? V nie ma na silniku pompy a golf jej potrzebuje.
    Nie warto.
  • REKLAMA
  • #5 19667473
    Volkswagen1992
    Poziom 2  
    Witam, mam Opla Vectre C z silnikiem 2.0 150km i auto już jest w sumie gruz ale silnik ze skrzynią igła i mam pytanie czy jest auto do którego dało by się zamontować ten silnik bez żadnych poważniejszych przeróbek? Silnik był wstawiony kilka lat temu z przebiegiem 120 tysięcy i kosztował miliony moment, bardzo mało pali i może jeszcze pośmigał by w jakiejś innej budzie? Jakieś małe stare autko najlepiej do 3-4 tysięcy i o niedużej wadze. Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • #6 19667492
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Buggy- wszystkie części.
  • #7 19667515
    Volkswagen1992
    Poziom 2  
    To też zawsze jakiś pomysł ale chodziło mi raczej o normalny samochód :D
  • #8 19667536
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5111
    Nie wsadzisz go do żadnego innego auta bez istotnych przeróbek. Można by próbować z Astrą H z zajechanym takim samym silnikiem ale nie wiem jak z półosiami
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 19669623
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    Sprzedaj silnik jak jest w dobrym stanie i odbierz trochę kasy.
  • #11 19670920
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 765
    a co tam w tej Vectrze od tej budowy ucierpiało? wnętrze? przecież to nic nie kosztuje, na złomie kupisz sobie komplet foteli, i podłogę za jakieś 100zł bo to tylko problem dla nich
  • #12 19671020
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1153
    michal_rybka napisał:
    podłogę za jakieś 100zł bo to tylko problem dla nich

Już nie mogę. W podłodze są elementy nośne takie jak podłużnice. Taki element trzeba z głową i zgodnie ze sztuką wymienić, a nie wyciąć i wspawać.

Do Autora: silnik można zaadaptować do każdego samochodu jednak są z taką przekładką związane problemy. Na Twoim miejscu zakup identyczny samochód, z takim samym silnikiem i przełóż motor do nowej karoserii.
    Wyjdzie taniej, bezpieczniej, i nadal masz sprawny (pewny) silnik.
  • #13 19671032
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 765
    chodziło mi o wykładzinę a nie o podłogę jako blachę ;) "po budowlańcach" oznacza zwykle totalny syf w środku i tyle, ja nawet na takie rzeczy nie patrze jak kupuję samochód, bo jak mówię wnętrze kosztuje grosze na złomie

oczywiście, przekładka zupełnie innego silnika (lub ze skrzynią) niewystępującego w danej budzie to ogrom roboty, zwykle nieopłacalnej
  • #14 19671050
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1153
    michal_rybka napisał:
    chodziło mi o wykładzinę a nie o podłogę jako blachę ;)

To przepraszam.
    Ostatnio widziałem takich "magików" i samochody po nich, to tylko przekleństwa były by wstanie opisać ich "osiągnięcia".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość montażu silnika z Opla Vectry C (2.0, 150 KM, 2006) do Volkswagena Golfa III. Odpowiedzi wskazują, że takie przeróbki są skomplikowane i kosztowne, z problemami dotyczącymi mocowania silnika, elektryki oraz półosi. Wiele osób sugeruje, że lepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie Vectry z uszkodzonym silnikiem lub sprzedaż sprawnego silnika. Wskazano również na trudności związane z legalizacją zmian w dowodzie rejestracyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA