logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA82**(9810/70H) – mokre fusy mimo wymiany uszczelek i czyszczenia ekspresu

ftb 20 Paź 2021 15:36 2142 2
REKLAMA
  • #1 19665554
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    Witam..myślałem że w tym temacie nic mnie nie zaskoczy ale jednak. Po wymianie wszystkich uszczelek i czyszczeniu expres zaparza kawę ,nic nie cieknie i generalnie jest ok. Jednak ciasteczka z fusów są mokre i rozpadające się. Oczywiście uszczelki (wszystkie ) w zaworze 2-barowym wymienione a sam zawór czyszczony z 3 razy. Bez zmian.Po wyrzucie ciasteczka nie ma charakterystycznego dla zapchanego zaworu ,,uderzenia,, pary. Jest jej trochę ale raczej w normie.
    Podmieniłem młynek ,sprawdziłem pompę 14 barów wiec ok i dalej bez zmian. Zauważyłem iż po wyrzuceniu fusów na dnie bojlera pozostaje trochę wody. Ustawiłem temperaturę na max i jak by ciut pomogło ale nie do końca.Zastanawiam się czy może dystrybutor lub generalnie kanał który tworzy się by odprowadzić wodę do ociekacza w tej fazie (chyba tak to działa) jest mało drożny ...może ktoś z szanownych kol pomoże...ftb
  • REKLAMA
  • #2 20165937
    rowak
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Stare, ale jakoś nikt nic nie napisał. Miałem ekspres w którym pozostawała woda w kotle po podniesieniu tłoka - nie znalazłem sensownej przyczyny - porównałem z innym, w którym tego problemu nie było (to był ciut nowszy model) - okazało się, że się w tym drugim czas, po którym jest podnoszony tłok był dłuższy - kwestia oprogramowania?
  • #3 21421411
    Faza111
    Poziom 11  
    Dzień dobry, mam ten sam problem. Seria EA89, po wymianie uszczelek konieczne było jeszcze gruntowne wyczyszczenie tego elementu na dole, który zasila ociekacz. Nie był drożny i przy czyszczeniu wywaliło wężyk z odpływu zaworu 2-barowego (ten na dole bez zacisku). Cała woda poszła na stół. Teraz wężyki są ok, na koniec jest syczenie i wydmuch powietrza. Do zrzutni idzie placek kawy, ale jest mokry. Czy ktoś mi pomoże, co jest nie tak?
    Aha, po montażu zostały mi 2 wkręty na T15 - nie mam pojęcia, gdzie mogły być wcześniej 😀
REKLAMA