logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterownik LED H801 z firmware ESPHome zapamiętywanie ustawień

unky 24 Paź 2021 15:42 2433 11
REKLAMA
  • #1 19672116
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Witam
    Do taniego chińskiego sterownika H801 kupionego na Ali wgrałem soft ESPHome aby zintegrować sterownik z Home Assistant. Wszysko niby OK poza tym że oczekiwałem takiego zachowania sterownika że po włączeniu do prądu będzie pamiętał ostatnie ustawienia kolorów. Niestety nie pamięta i za każdym razem muszę ustawić wymagany kolor co jest opcją bez sensu bo wyłączając LED odcinam mu po prostu włącznikiem ściennym zasilanie, a nie wyłączam go elektronicznie z poziomu Home. O ile jeszcze mając elektroniczne włączniki można by zrobić jakąś logikę na Home Assistant o tylk podpinając go do manualnego włącznika całe działanie jest bez sensu jak trzeba po włączeniu na nowo ustawiać kolor.

Bawił się ktoś tym sterownikiem i programowaniem ESPHome do niego?
  • REKLAMA
  • #2 19673057
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1486
    Przyznam, że nie bawiłem się jeszcze ESPHome ani H801. Nie wiem czy da się zrobić coś na styl retain messages przy MQTT. Ewentualnie jeśli encja się zgłosi to serwisem posłać ustawienia jakoś.
    P.S Trzeba było zakupić sterowniki Milight. One po wyłączeniu zasilania pamiętają ustawienia. Do tego zbudować bramkę wifi milighthub za około 15 zł.
  • #3 19673127
    unky
    Poziom 18  
    Też rozpatrywałem Twój pomysł ale on nie bedzie się sprawdzał ze względów praktycznych. Włączysz LED'a, zapali się światło defsultowe, potem minie kilka sekund zanim sprzet połączy się z wifi, zostanie wysterowany przez mqtt itd.
    Mało zgrabne rozwiązanie, duża bezwładnośc światła w zasadzie denerwująca po jakims czasie. To musi działać na "pstryk" a nie zestrajać się kilka sekund za kazdym razem.
  • REKLAMA
  • #5 19674712
    unky
    Poziom 18  
    Próbowałem Suplę, działa jak należy w śridowisku Supla Cloud ale nie mogę jej podpiąć do Home Assistant. Biby jest integracja Supla z Home Assistant, niestety nie mogę tego skonfigurować.
    Będę musiał sprawdzić jeszcze Tasmotę zatem.
  • REKLAMA
  • #6 19674806
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

xury napisał:
    Trzeba było zakupić sterowniki Milight. One po wyłączeniu zasilania pamiętają ustawienia.

Może te RGB pamiętają ustawienia, ale na pewno nie jednokanałowe (jednokolorowe) sterowniki. Minusem sterowników Milight (przynajmniej tych, które ja posiadam) jest to, że po powrocie zasilania włączają sterowany obwód...

Pozdrawiam.
  • #7 19674814
    xury
    Tak po podaniu zasilania załączają obwód. Myślę że dla autora to nie jest problem, bo on odcina właśnie zasilanie włącznikiem i po załączeniu mają świecić właśnie. Ja mam dokładnie sterowniki Milight boxer RGBCCT.
  • #9 19677688
    xury
    A taką mam, że dla mnie właśnie o to chodzi. Odcinam prąd wyłącznikiem Sonoff T2 i światło gaśnie. Włączam i światło świeci na ostatnim ustawieniu przed wyłączeniem. Nie korzystam z pilota, bo wszystko obsługuje mi Nodered i Smartnora głosowo poprzez google home. Nie używam też wyłączenia programowego, bo mi jest nie potrzebne.
  • #10 19679815
    unky
    Poziom 18  
    xury napisał:
    A taką mam, że dla mnie właśnie o to chodzi. Odcinam prąd wyłącznikiem Sonoff T2 i światło gaśnie. Włączam i światło świeci na ostatnim ustawieniu przed wyłączeniem. Nie korzystam z pilota, bo wszystko obsługuje mi Nodered i Smartnora głosowo poprzez google home. Nie używam też wyłączenia programowego, bo mi jest nie potrzebne.

Dokładnie też tak widzę to u mnie, ale do tego brakuje mi funkcjonalności w H801 z softem ESPHome.
    Pytanie o twój sterownik led: czy po podaniu napięcia taśma mignie białym i dopiero wysterowuje właściwy kolor czy od razu świeci właściwym?
  • REKLAMA
  • #11 19679861
    xury
    Od razu świeci takim kolorem jaki był przed wyłączeniem. Z tym, że sterownik nie ma wifi ale jest sterowany radiowo na 2,4GHz. Potrzebuje albo oryginalną bramkę wifi albo tak jak ja zrobiłem: https://github.com/sidoh/esp8266_milight_hub
    W pierwszym filmiku po około minucie włączam ledy nad stołem, które są akurat na programie migającym kolorami, ale normalnie zazwyczaj używam barwy ciepłej. I wtedy od razu włącza się na ten kolor.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3629852.html#18266796
  • #12 19793180
    unky
    Poziom 18  
    Rozwiązałem problem zapamiętywania kolorów po przywróceniu zasilania.
    W ESPHome trzeba dodać to co poniżej. Niestety nadal jest efekt mignięcia białym światłem po załączeniu zasilania ale to już chyba problem sprzętowy bo testowałem sterownik H801 z różnymi firmware - Supla, Tasmota itp. i zawsze po załączeniu zasilania jest to mignięcie białym światłem.

Kod do dodania aby zapamiętywał ustawienia kolorów:

esphome:
    esp8266_restore_from_flash: true
    preferences:
    flash_write_interval: 0s
    light:
    restore_mode: RESTORE_DEFAULT_ON

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował firmware ESPHome na chińskim sterowniku LED H801, aby zintegrować go z Home Assistant, jednak napotkał problem z brakiem zapamiętywania ostatnich ustawień kolorów po odłączeniu zasilania. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali alternatywne sterowniki, takie jak Milight, które pamiętają ustawienia, ale zauważyli, że po włączeniu zasilania mogą migać białym światłem. Użytkownik rozważał również inne oprogramowania, takie jak Tasmota i Supla, ale napotkał trudności z integracją Supli z Home Assistant. Ostatecznie, jeden z uczestników podzielił się rozwiązaniem, które wymaga dodania odpowiednich ustawień w ESPHome, aby zapamiętywać kolory, mimo że problem z migotaniem białym światłem pozostaje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA