logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Massey Ferguson 130 - Pulsacyjne podnoszenie ramion i zapowietrzony rozdzielacz po naprawie

fymiatacz 24 Paź 2021 19:18 3933 17
REKLAMA
  • #1 19672483
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam.
    Przeprowadzałem ostatnio naprawę w MF 130. Okazało się, że na rozdzielaczu w jednym z tłoków brakowało segera, natomiast drugi tłok stał nieruchomo.

Wymieniłem również uszczelkę na tłoku bo była uszkodzona.

Po podkładnym wymyciu i zalaniu nowego płynu jest problem. Na początku przy zapalonym silniku nic się nie działo.
    Zgasiłem ciągnik i ściągnąłem dekiel pod siedzeniem, okazało się że pompa jest sucha. Zapaliłem ciągnik i olej zaczął tłoczyć i to bardzo mocno więc podejrzewam, że pompa jest ok.

Po pewnym czasie ramiona zaczęły się podnosić jednak pulsacyjnie i gdy stawałem z tyłu na podnośnik to czuć było poduszkę powietrzną więc podejrzewam, że rozdzielacz jest zapowietrzony.

Po zgaszeniu ciągnika ramiona nie opadają, a wcześniej był to problem więc chyba tłok jest uszczelniony dobrze.

Czy ktoś wie jak rozwiać ten pr

Dodam że ciągnik odpalany był jedynie na biegu jałowym.
  • REKLAMA
  • #2 19672530
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1114
    Wykręcić z rozdzielacza zawór przelewowy, wkręcić zaślepkę, stanąć na listwie żeby opadła. Uruchomić ciągnik. Nie robić tego bez zaślepki. Zgasić silnik. Zakręcić zawór przelewowy.
  • #3 19672551
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Czy da się to zrobić w odbudowie ciągnika? Wszystko już jest złożone. Pompa i rozdzielacz jest przykręcony do górnego dekla w srodku. Możliwe że jest jakaś z boku nakrętka która pozwala na dostanie się rozdzielacza który jest już przykręcony? Całość jest złożona i uszczelniona.
  • #4 19672639
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1114
    Jest metoda jak jest zewnętrzna hydraulika. Wężem z wyjścia na zewnętrzną hydraulikę wrócić olej do zbiornika. Opuścić listwę do zera.
  • REKLAMA
  • #5 19672665
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Jest wyjście na kiper i właśnie sprawdzałem też jak on się zachowa. Po wciśnięciu kulki wystrzeliło powietrze potem olej sączył się już ciągle.

Czyli mam podpiąć pod to wąż i wlać z powrotem do zbiornika. Jest tam kilka korków więc spróbuję tej metody. Jednak dziwi mnie, że nie ma jakiejś rewizji z boku korpusu która pozwoliła by na odpowietrzenie rozdzielacza "książkowo"
  • #6 19673235
    irekw
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    fymiatacz napisał:
    odpowietrzenie rozdzielacza "książkowo"

Układ hydrauliczny otwarty powinien odpowietrzyć się sam. Tz. należy wykonać każdym siłownikiem kilka ruchów jałowych
  • REKLAMA
  • #7 19674014
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Podpiąłem przewód i zrobiłem powrót do zbiornika. Sączy się olej i puszcza co chwilę banki więc powietrze uchodzi. Zauważyłem, że jak podnoszę ręcznie ramiona to przestaje lecieć z przewodu i tłoczy do podnośnika. Gdy jest na samej górze opuszczam ramiona w dół i ciśnie wtedy przewodem wraz z bankami powietrza. Odpialem przewód i wydaje się, że podnosi szybciej i poduszka jest mniejsza. Czy taki zabieg trzeba powtórzyć do skutku?
  • REKLAMA
  • #8 19674115
    irekw
    Poziom 23  
    fymiatacz napisał:
    Czy taki zabieg trzeba powtórzyć do skutku?

Odpal maszynę usiądź za sterami i jak pisałem, kilka ruchów jałowych to znaczy każdy siłownik wciągasz tłoczysko do oporu i wypychasz do oporu /końca skoku/.Wyobraź sobie koparkę np.50 ton wagi i mechaników biegających z wiadrami po drabinach odpowietrzających hydraulikę. Pamiętaj kilka ruchów jałowych i odpowietrzysz układ. Powietrze zostanie wypchane do zbiornika i przez odpowietrzenie w korku uleci w siną dal.
    Poczytaj na tym kąciku temat syczącego orbitrola /ostatni zapis 03 09 br./Ursus C-360 /.
  • #9 19674348
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Ok, tak zrobię.
    Jest po prawej stronie tylko jedna wajcha.

A z tematu z orbitrolem nic nie wywnioskowałem, jedynie to, że zawór przelewowy może być źle wyregulowany. Takiego podobnego nie widziałem. Wiem natomiast, że jest zawór przeciążeniowy przy pompie (taka tulejka na sprężynie) i zastanawiam się, czy to jest to samo.

BTW:

czy ktoś wie do czego służą te manipulatory?

Massey Ferguson 130 - Pulsacyjne podnoszenie ramion i zapowietrzony rozdzielacz po naprawie Massey Ferguson 130 - Pulsacyjne podnoszenie ramion i zapowietrzony rozdzielacz po naprawie
  • #10 19679032
    irekw
    Poziom 23  
    fymiatacz napisał:
    Ok, tak zrobię.

Odpowietrzyłeś. Czy się nie udało.
  • #11 19679590
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Jestem w trakcie składania układu chłodzenia i tyle co go zapalę i zaraz łapie temperaturę. Nie mogłem dostać nigdzie zamiennika więc adaptuję od C-330 i jest trochę rzeźbienia.

Zastanawiam się gdzie może łapać lewe powietrze (niektórzy tak ciągle mi sugerują) skoro wcześniej podkładka między deklem a tak jakby smokiem w korpusie była sprasowana na maksa i bardzo twarda.

Robiliśmy też test i przy obciążeniu i większych obrotach ramiona podnosiły się bez pulsowania.

Gdy skończę z chłodnicą to wtedy wyjadę z garażu (nieswojego) i będę odpowietrzał.

dzięki, że pytasz!
  • #13 19681083
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Filtr (u mnie w 130 jest tulejka pod wałkiem która idzie przez ostatnią komorę do smoka) był w rozsypce. Siatka była porozdzierana a gdy chciałem zamówić nowy, to okazało się, że kosztuje prawie 600zł i to jeszcze zza granicy. Kupiłem siatkę ze stali nierdzewnej o dosyć drobnym uziarnieniu i owinąłem 3 razy. Finalnie wydaje mi się, że przepływ i tak jest większy niż przy oryginale ale zawsze coś tam ta siatka wyłapie.

Co do zimnego oleju to ciągnik nie miał jak się rozgrzać tak naprawdę, dzisiaj złożyłem wszystko do kupy, zalewam wodę i będę próbować to odpowietrzyć. Może masz rację - przy temperaturze olej zrobi się rzadszy i będzie chodzić tak jak powinno.
  • #14 19683302
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Witam,

Wczoraj przy zalaniu płynów i kolejnej próby podnośnik znowu pulsował, jednak nawet nie utrzymywał się w pozycji zadanej na lewarku (przy większym gazie podnosił się na maksa, a gdy zwalniałem gaz spadał do końca).
    Rozebrałem dekiel jeszcze raz i okazało się, że pomyliłem podkładkę na pierwszym cięgle rozdzielacza (jest asymetryczna) i cięgło to w ogóle nie dotykało jednego z tłoków w jakiejkolwiek pozycji. Okazało się też, że gumowa podkładka między korpusem a deklem w miejscu gdzie pompa łączy się ze 'smokiem' nie odcisnęła się do końca na całej płaszczyźnie. Możliwe, że tam łapało lewe powietrze.

Głowiłem się, i jako, że to francuska produkcja, wpisałem po francusku w googlach frazę 'rozdzielacz hydrauliczny massey ferguson' i natrafiłem na forum na którym znalazłem instrukcje do MF. Okazuje się, że ten mój budową jest bardzo podobny, jak nie taki sam, do fergusona 825. Mimo brakuj znajomości francuskiego mogłem ustalić położenie cięgieł przy danym położeniu dźwigni-wajchy podnośnika.

Wrzucam tutaj linki do wszystkiego co znalazłem (pliki są chyba za duże) .
    Jeśli jest jakieś miejsce na forum elektrody, gdzie mogę to zapisać na stałe aby mógł ktoś kiedyś skorzystać, to proszę dać znać.

http://www.forumferguson.eu/viewtopic.php?f=2...aqkb7b7a7H5WQJVJ7-tnq1W6QqbsMnBFlMN_1wm0kG39o

http://vieilles.soupapes.free.fr/massey_ferguson_825/pdf/mf_825_manuel_atelier.pdf
    http://stephane.freulon.free.fr/moteur/manuel_Perkins_doc_technique_moteur_4107_4108_4_99.pdf
    http://vieux.tracteurs.free.fr/pdf/MF_825_standard.pdf

Jeśli dalej będzie coś nie tak to doszedłem do wniosku, że zaślepię rozdzielacz i zasilę go zewnętrznym.
    Wydaje mi się, że gdy zadaję wysokość wajchy na połowie, to nawet jak pompa łapie lewe powietrze, powinna podnieść wysokość ramion do połowy, a tak się nie dzieję.
    Załączniki:
    • manuel_Perkins_doc_technique_moteur_4107_4108_4_99.pdf (19.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MF_825_standard.pdf (20.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mf_825_manuel_atelier.pdf (12.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 19684210
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Witam.

Po zdjęciu górnego dekla i wymianie uszczelki na nową pomiędzy korpusem a deklem oraz delikatnym nałożeniu sylikonu układ został odpowietrzony.

Tym samym chciałbym zaznaczyć, że do końca nie byłem świadomy działania wajchy jak i całego mechanizmu w MF 130.

Okazało się, że wysokość zadaje się z tylnej połowy zakresu manipulacji wajchy.

Załączam filmik.

• #17 19686236
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Być może. Nawet nie wiem do czego ona służy.
    Grunt, że udało się to wszystko rozwiązać i naprawić samemu.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #18 21252314
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Dzień dobry,
    chciałem powrócić do tematu MF 130 i układu hydraulicznego, o którym pisałem kiedyś powyżej.

Podnośnik nie ma siły na większe ciężary. Np. pusty rozsiewacz podnosi bez problemu, jednak gdy załaduję do niego ok. 200 kg, żeby podnieść, muszę dodać gazu.

I teraz moje pytanie: co może być przyczyną?

Przy zakładaniu górnego dekla uszczelniłem miejsce łączenia się smoka z pompą.
    Czy może to być zawór bezpieczeństwa?
    Czy może to być pompa?

A może jedno i drugie?

Jak zdiagnozować problem?

Uszczelka na tłoku jest również wymieniona.
    Czy może jest jakiś wżer na cylindrze i powoduje lewy przepływ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał problemy z hydrauliką w ciągniku Massey Ferguson 130 po naprawie rozdzielacza. Po wymianie uszczelki i odpowietrzeniu układu, ramiona podnośnika zaczęły działać pulsacyjnie, a po zgaszeniu ciągnika nie opadały. Użytkownicy sugerowali różne metody odpowietrzania, w tym użycie zewnętrznej hydrauliki oraz wykonywanie ruchów jałowych siłowników. Po dalszych próbach i wymianie uszczelek, udało się odpowietrzyć układ. Pojawił się jednak nowy problem z brakiem siły podnośnika przy większych obciążeniach, co może być spowodowane zaworem bezpieczeństwa lub uszkodzeniem pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA