logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zależność między mocą silnika a częstotliwością pracy - jak to działa?

phonemaniac 31 Paź 2005 12:55 14974 10
REKLAMA
  • #1 1943197
    phonemaniac
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Witam :)

Mam pytanie :)

Jaka jest zaleznosc pomiedzy moca silnika a czestotliwoscia pracy ??

Pozdro :)
  • REKLAMA
  • #2 1943388
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

P = Ms • ωs

gdzie:

Ms - moment na wale silnika (mechaniczny)

ωs - prędkość kątowa silnika wyrażona wzorem:

ωs = [(2•Π•f)(1-s)]/p gdzie: s - poślizg; p liczba par biegunów.

Założyłem, że mówimy o silnikach indukcyjnych.
    Przy regulacji częstotliwości mówimy raczej o momencie silnika a nie o mocy. Jeżeli Cię to zagadnienie interesuje, to napisz a postaram się odpowiedzieć.

Pozdrowienia

Jan
  • #3 1947083
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    witam

jdjan1 mnie zainteresował temat. mógłbyś go rozwinąć.
    bo ze wzoru wynikają dziwne rzeczy, lub jest coś nie dopowiedziane

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1947218
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3372
    piotrekk napisał:
    witam
    pozdrawiam

Witam
    Wszystko jest OK.
    Te literki "s" przy momencie i prędkości kątowej to indeksy (Ty odczytałeś jako poślizg). Ten wzór dużo ładniej wygląda bez indeksów "s".
    P=M*ω, a indeks "s" zarezerwowany jest dla prędkości synchronicznej.
    Teraz powinno być wszystko jasne.
    Pozdrawiam
  • #5 1947219
    jdjan1
    Poziom 26  
    piotrekk napisał:

Cytat:
    jdjan1 mnie zainteresował temat. mógłbyś go rozwinąć.

Napisz, co "dziwnego" w tych wzorach, postaram się odpowiedzieć

Jan
  • REKLAMA
  • #6 1947326
    jdjan1
    Poziom 26  
    Aleksander_01 napisał:
    piotrekk napisał:
    witam
    pozdrawiam

Witam
    Wszystko jest OK.
    Te literki "s" przy momencie i prędkości kątowej to indeksy (Ty odczytałeś jako poślizg). Ten wzór dużo ładniej wygląda bez indeksów "s".
    P=M*ω, a indeks "s" zarezerwowany jest dla prędkości synchronicznej.
    Teraz powinno być wszystko jasne.
    Pozdrawiam

Witam!

Napisłem te literki, ponieważ powinny się tam znależć. Zgadzam się, że wystąpiła niekonsekwencja z mojej strony w ostanim wzorze (pisząc ωs miałem na myśli prędkość silnika z uwzględnieniem poślizgu, stąd wyrażenie [1-s] we wzorze). Może bardziej odpowiednie byłoby użycie indeksu "m"? Pisząc wzory z indeksami bez edytora równań staram się używać znaku mnożenia ("kropka matematyczna") z symboli, aby uniknąć nieporozumień.
    Sądzę, że Kolega Aleksander_01 zgodzi się ze mną, że pisanie wzorów bardziej złożonych bez edytora równań to traumatyczne przeżycie.

Pozdrawiam

Jan
  • REKLAMA
  • #7 1947589
    jacob1001
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Może troszkę nie na temat i empirycznie napisze cos od siebie.

Teoretycznie zwiększając częstotliwość zasilania można zwiększyć moc silnika indukcyjnego ( oczywiście zwiększając przy tym napięcie w granicach wytrzymałości napięciowej i prądowej uzwojenie).

A jeżeli chcesz by silnik przy regulacji częstotliwości zachował swa nominalna moc musisz dokonywać takiej regulacji napięcia by stosunek częstotliwości do napięcia był stały. Czyli jak zmniejszasz częstotliwość zasilania również zmniejszasz napięcie , a jak zwiększasz częstotliwość zasilania to i zwiększasz napięcie ponad nominalne.

Z poważaniem Kuba.
  • #8 1947758
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3372
    jacob1001 napisał:
    Witam.
    Może troszkę nie na temat i empirycznie napisze cos od siebie.

Teoretycznie zwiększając częstotliwość zasilania można zwiększyć moc silnika indukcyjnego ( oczywiście zwiększając przy tym napięcie w granicach wytrzymałości napięciowej i prądowej uzwojenie).

A jeżeli chcesz by silnik przy regulacji częstotliwości zachował swa nominalna moc musisz dokonywać takiej regulacji napięcia by stosunek częstotliwości do napięcia był stały. Czyli jak zmniejszasz częstotliwość zasilania również zmniejszasz napięcie , a jak zwiększasz częstotliwość zasilania to i zwiększasz napięcie ponad nominalne.

Z poważaniem Kuba.

Prawie dobrze, ale trochę mylisz pojęcia.
    Przy zwiększaniu częstotliwości zasilania musimy zwiększyć napięcie aby utrzymać prąd na odpowiednim, tym samym poziomie. Po prostu wraz ze wzrostem f wzrasta impedancja uzwojeń. Aby moment na wale silnika był stały to strumień magnetyczny musi być też stały, a strumień wytwarza przepływający prąd w stojanie. Silnik przy regulacji f ma zachować stały moment a nie moc. Spójż na wzór, skoro ω zmalała to musi zmaleć moc aby moment pozostał bez zmian. Nie można zwiększyć mocy nominalnej silnika, gdy podasz zbyt duże napięcie to zwiększysz tylko moc strat.
    Zachowany ma być stosunek U/f a nie f/U, wynika to ze wzoru na moment i zasady działania.
    Dla f poniżej 15 Hz ch-ka U=f(f) ma tzw podbicie, reaktancja indukcyjna jest bardzo mała i przewagę w impedancji stanowi rezystancja uzwojeń. Dochodzą tu jeszcze straty mechaniczne. Dlatego dla zachowania stałego momentu musimy zwiększyć napięcie zasilania (podbicie ch-ki).
    Nie zwiększa się napięcia zasilania ponad nominalne. Częstotliwość może wzrosnąć ponad nominalną ale napięcie pozostanie na poziomie nominalnym. Przeczytaj swoje pierwsze i ostatnie zdanie, wykluczają się wzajemnie.
    Czy zgadzasz się ze mną ?
    Pozdrawiam
  • #9 1949767
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    witam ponownie

cieszę się że się panowie odezwaliscie.

i powiem tak
    a jednak na temat który zadał kolega phonemaniac nie jest taki prosty żeby można było go wyrazić jednym wzorem.
    nie jestem tak dobry we wzorach jak WY ale jedno mnie zastanowiło, mianowicie że zwiększając częstotliwość pracy zwiększamy moc silnika. wszystko było by ok, tylko że ten wzór dla mnie odnosi się do jakiegoś silnika idealnego. może nie mam takiego pojęcia w zakresie obliczeń według wzorów, ale z praktyki którą doświadczyłem, wynika że to jest zagadnienie bardzo złożone. począwszy od minimalnych obrotów silnika, skończywszy na przekroczeniu obrotów o 100% ponad normę.
    pominięto wiele zagadnień które dotyczą silników indukcyjnych np.
    -zmiana prądu względem obrotów
    -szybkość przemagnesowywania rdzeni (nie wiem czy dobrze napisałem)
    -indukcyjność uzwojeń
    -wytrzymałość mechaniczna
    -sposób chłodzenia silnika

silnik ma jakąś moc. może nawet zwiększyć swoją moc. tylko dojdzie do tego że silnik zamieni pobieraną energię na ciepło zamiast na energię mechaniczną.

chyba dlatego tworzy się złożone urządzenia sterujące silnikiem aby wyciągnąć z niego jak najwięcej możliwości, które przedkładają się na moc mechaniczną, a nie na moc cieplną.

dziękuje jdjan1 i Aleksander_01 za podjęcie tematu i zapraszam do dalszych wyjaśnień w zakresie wzorów (w sensie teoretycznym) i zależności (w sensie praktycznym).

pozdrawiam.
  • #10 19156436
    Atom111
    Poziom 1  
    witam do do kolegi
    jdjan1
    czyli teoretycznie jak mamy częstotliwość w silniku indukcyjnym większą zamiast 50 Hz to 60 Hz większą o np 15% to możemy uzyskać moc i moment większy o 15% bez podnoszenia parametrów prądu czy to jednak też musimy podnieść ?
    czy możemy uzyskać zwiększenie momentu tylko na przykład ?
    czy ta sama zasada będzie dla silników BLCD obowiązywać ?
  • #11 19185892
    Pioter.K
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Witam
    powyżej fn czyli dla przykładu 60Hz moment maleje z uwagi na stałą U. Prędkość rośnie zatem moment z wzoru T=9550*(P/n) maleje przy stałej mocy. Ja w praktyce stosuję taką zależność na moment silnika. Moc w tym wzorze jest w kW.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zależności między mocą silnika indukcyjnego a częstotliwością jego pracy. Moc silnika jest iloczynem momentu na wale i prędkości kątowej, gdzie prędkość zależy od częstotliwości zasilania, liczby par biegunów oraz poślizgu. Przy regulacji częstotliwości kluczowe jest utrzymanie odpowiedniego stosunku napięcia do częstotliwości (U/f), co pozwala zachować stały moment obrotowy silnika. Zwiększanie częstotliwości teoretycznie może zwiększyć moc silnika, jednak w praktyce wymaga to jednoczesnej regulacji napięcia, aby nie przekroczyć parametrów prądowych i wytrzymałości uzwojeń. Przy zbyt wysokim napięciu rośnie moc strat, a moment może się zmniejszać powyżej nominalnej częstotliwości. W dyskusji podkreślono złożoność zagadnienia, uwzględniając takie czynniki jak zmiana prądu względem obrotów, szybkość przemagnesowywania rdzeni, indukcyjność uzwojeń, wytrzymałość mechaniczna i chłodzenie silnika. Dla częstotliwości poniżej około 15 Hz konieczne jest podbicie napięcia z powodu dominacji rezystancji uzwojeń nad reaktancją indukcyjną. W przypadku silników BLDC zasady mogą się różnić, co wymaga odrębnej analizy. Przy częstotliwościach powyżej nominalnej (np. 60 Hz) moment maleje przy stałej mocy, co wynika ze wzrostu prędkości obrotowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA