logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co by było gdyby ...... ulubione pytania wykładowców

Frixi 07 Lut 2006 18:43 1506 5
  • #1 2272513
    Frixi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Hello

Mam malutki problem z znalezieniem odpowiedzi na kilka zagadnień, już mam maxa egzam w czwartek a ja w połowie jestem, może ktoś zna odpowiedź na nurtujące mnie pytania

1. Skutki włączenia transformatora i silnika indukcyjnego do sieci o znamionowym napięciu i wyższej częstotliwości (i dla niższej częstotliwości, pewnie będzie analogicznie) ??
    2. Silnik indukcyjny: Nasycenie obwodu magnetycznego
    3. Dobór uzwojenia stojana przy przezwajaniu silnika indukcyjnego klatkowego.
    Pytania z maszyn prądu stałego:
    4. Wpływ szczeliny powietrznej na zmienność napięcia prądnicy; wpływ przepływu biegunów komutacyjnych na przebieg charakterystyki mechanicznej silników, zwiększenie zwojności cewek o 10%, zmniejszenie przepływu uzwojenia wzbudzenia o 10%.
    5. Uzwojenie kompensacyjne dobór i rola w silniku i prądnicy.
  • #2 2272562
    tokarz
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    1) Transformator będzie miał większe napięcie na uzwojeniu wtórnym, a silnik będzie się obracał szybciej przy zwiększeniu f. Po zmniejszeniu f jest odwrotnie.
    Pozdrawiam,
    tokarz
  • #3 2273283
    Frixi
    Poziom 14  
    tokarz napisał:
    1) a silnik będzie się obracał szybciej przy zwiększeniu f. Po zmniejszeniu f jest odwrotnie.
    Pozdrawiam,
    tokarz

No ale czy można włączyć silnik zaprojektowany na 50 Hz do sieci o częstotliwości 60 Hz czy istnieje w ogóle możliwość regulacji częstotliwości w górę, w dół odbywa się to przy pomocy falownika no i nie ma problemu, a odwrotnie??
  • Pomocny post
    #4 2273386
    tokarz
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    "Głównym zadaniem przemiennika częstotliwości, zwanego również falownikiem, zasilającego silnik indukcyjny jest umożliwienie płynnej regulacji prędkości obrotowej. Dodatkowo realizuje on więcej funkcji sterowania takich jak: zabezpieczanie, rozruch , hamowanie itp.
    Należy pamiętać, że powyżej częstotliwości znamionowej silnik sterowany z przemiennika częstotliwości pracuje ze stałą mocą ze względu na stałe napięcie, wobec czego moment maleje w przybliżeniu odwrotnie proporcjonalnie do wzrostu częstotliwości. Sterowanie ze stałym momentem znamionowym obciążenia jest możliwe w zakresie częstotliwości do 50 Hz. Dolna granica tego zakresu zależy od rodzaju zastosowanego przemiennika i wielkości silnika.
    Aby sterować prędkością obrotową przy stałym momencie obciążenia dla częstotliwości powyżej 50 Hz, konieczne jest aby silnik był zaprojektowany na wyższą częstotliwość (w zależności od górnej granicy wymaganej prędkości obrotowej).
    Sterowanie silnika poniżej obrotów znamionowych zdeterminowane jest głównie warunkami wentylacji. Przy obciążeniu typu wentylatorowego przy obrotach poniżej znamionowych obciążenie naturalne maleje i nie występuje zagrożenie termiczne dla silnika, pomimo spadku skuteczności wentylacji.
    Silnik z wentylatorem własnym na wale pracujący przy obciążeniu stałym w szerokim zakresie obrotów musi mieć zredukowany moment obciążenia poniżej znamionowego - zgodnie z wykresem momentu obrotowego w funkcji częstotliwości - ze względu na spadek skuteczności wentylacji przy mniejszych obrotach. Stopień redukcji dla konkretnego silnika zależy od jego cech konstrukcyjnych. Praktycznie oznacza to konieczność stosowania silnika przewymiarowanego w stosunku do rzeczywistego obciążenia. Zwykle wystarczy przewymiarowanie o jeden, dwa stopnie lub trzy przy bardzo małych obrotach."
    Myślę, że to wyjaśnia dość dużo.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeśli chodzi o 2 pkt, czyli o nasycenie obwodu magnetycznego to wydaje mi się, że występuje ono przy obniżonym napięciu zasilania i w tym momencie tracimy dużo energii na przemagnesowanie, co powoduje spadek momentu obrotowego i mocy silnika, jakrównież sprawności...
  • Pomocny post
    #5 2274095
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    1) Skutki włączenia
    Straty w żelazie zależą od kwadratu częstotliwości.
    Jeżeli silnik / trafo włączysz do sieci o wyższej częstotliwości - będzie nieciekawie. Spadnie sprawność, urządzenia będą się przegrzewały.
    Przy obniżonej częstotliwości - będą pracować. W przypadku silnika stosuje się przy obniżonej częstotliwości sterowanie w trybie U/f (U/f = const) -
    to najprościej. Gdybyśmy sterowali tylko częstotliwością (przy stałym napięciu), występowałaby zmiana strumienia (E ~ c * strumień * f ) (c - stała, f - częstotliwość). Można zastosować sterowanie wektorowe (np. FOC). Czyli odsprzężenie wektorów strumienia i momentu.

AD5)

Uzwojenie eliminuje szkodliwy wpływ oddziaływania twornika w strefie biegunów głównych i w strefie komutacyjnej. Pozwala na zwiększenie mocy znamionowej maszyny, gdyż przy takich samych wymiarach i prędkości obrotowej można powiększyć napięcie maszyny bez zwiększania maksymalnego napięcia pomiędzy wycinkami komutatora. Jest łączone w szereg z uzwojeniem twornika
  • #6 2274289
    Frixi
    Poziom 14  
    Oki dzięki jeżeli chodzi o pytania 1, 5 i częściowo 2 to już coś tam wiem, jeszcze jak ktoś umiałby udzielić odp. na pozostałe lub coś dodać będzie super :)
REKLAMA