logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B5 1.9tdi AFN: Słabe ogrzewanie po wymianie płynu, termostatu i rozrządu

bernijol 31 Paź 2021 00:22 1731 4
REKLAMA
  • #1 19682809
    bernijol
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    Witam. Po spuszczeniu i zalaniu nowego płynu mam słabe ogrzewanie w aucie. Jak ustawie na full grzanie to dmucha takim no ciepłym powietrzem i to raz cieplejszym a raz troche chłodniejszym. Spuszczałem płyn bo padła mi pompa wody i przy okazji wymieniłem termostat i rozrząd. Padła mi jak wracałem z pracy (ok. 20km od domu) to znaczy płyn ganiało ale strasznie piszczała i już rolka na pomie krzywo była. Gdy wracałem z tą rozwaloną pompą grzało jeszcze normalnie, napewno dużo lepiej jak teraz. Czy ten układ mógł się zapowietrzyć? Gdzieś przeczytałem że odpowietrza się niby sam. Czy może na złość i padła uszczelka pod głowicą? Płynu nie sadzi korkiem nie ma też oleju w zbiorniczku ani wody w oleju ale od jakiegoś czasu zauważyłem syf w zbiorniku, bardziej kamień (nigdy na wodzie nie jeździłem). W rurach wodnych do chłodnicy troche takiego jasno brązowego kamienia było a stary płyn nie wyglądał jak płyn tylko jak brudna woda po praniu😃. Czy ten układ należy odpowietrzyć po spuszczeniu płynu?
  • REKLAMA
  • #2 19682811
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    Zalewasz nowym płynem i odpowietrzyć musisz. Cała filozofia
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19682826
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    Oczywiście, zalewasz płynem chłodniczym do pełna na zbiorniczku, następnie ustawiasz temperaturę wewnątrz na maksimum, wentylator na pierwszy bieg, i odpalasz silnik.
    Nie zakręcasz korka wlewu, czekasz około pięciu minut, i po tym czasie możesz dodać więcej obrotów. Cały czas kontrolując poziom płynu czekasz do momentu osiągnięcia temperatury 90°C. Po minucie jak dobije do 90, wtedy zakręcasz korek i to wszystko.

Moderowany przez ociz:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

Korek ma być zawsze zakręcony na gorącym silniku!

• #5 19694201
    bernijol
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    Drogie grono, problem z tym ogrzewaniem zdaje się być bardziej złożony. Po wielu próbach odpowietrzania układu nie ma rezultatów. To znaczy, jak jade autem to jeszcze w miare dmucha ciepłym ale tylko stane np. Na światłach i już zimne leci. Zdiołem więc przewody z nagrzewnicy, najpierw powrotny i wniosek, z nagrzewnicy ledwo co leci woda. Jak dam troche w gaz to tak tylko rzyga tą wodą. Pomyślałem że może coś zapchało nagrzewnice więc zdiołem też (ostrożnie ) przewód zasilajàcy nagrzewnice, ten który idzie od silnika. Z niego też prawie woda nie leci. Oczywiście to wszystko na pracującym silniku. Zdiołem ten przewód też przy samym silniku, oczywiście woda wtedy zciekła ale pod niewielkim ciśnieniem. Co za czort? Pompa wody nówka sztuka założona tydzień temu bo stara padła. Jakieś pomysły? To troche wygląda tak jak by pompa nie podawała wody.
REKLAMA