logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup komputera do koparki - 20m kabel HDMI, peryferia i monitor do 1000zł z USB

Swarozyc13 31 Paź 2021 11:24 333 4
REKLAMA
  • #1 19683214
    Swarozyc13
    Poziom 2  
    Po kilku latach przerwy witam wszystkich ponownie i mam do was jedno pytanie, ponieważ nie mogę znaleźć satysfaktującej odpowiedzi w innych tematach:
    W najbliższej przyszłości planuje zakup nowego komputera, a z racji z że mam trochę "darmowego" prądu z fotowoltaiki chciałbym używać go również jako koparki, tylko pojawią się jeden mały problem, chciałbym aby stał on w pokoju obok a do monitora dzieliłby go ok. 20m po kablu. I tu pojawia zagwostka: czy jest możliwość połączenia monitora i peryferii tj. klawiatury, myszki i zewnętrznej karty dźwiękowej (soundblastera G6) po tak długim kablu HDMI bez wzmacniacza i bez wzrostu pingu oraz jaki polecacie monitor do ok 800-1000zł najlepiej 27cali z wejściami USB, bo mój obecny ich nie posiada, chyba że widzicie inny sposób poprowadzenia kabli USB niż przez monitor.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19683235
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2983
    Kabel HDMI nie przenosi informacji z klawiatury, myszki i sieci (nie wpływa na ping).
    HDMI to tylko obraz. 20 metrów jest zdecydowanie za długi. Bardziej odpowiednią opcją byłoby zdalne logowanie się na komputerze. Można zastosować windowsowy RDP lub darmowy AnyDesk.
  • REKLAMA
  • #3 19683698
    Swarozyc13
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź,
    Nie jestem pewien czy takie rozwiązanie mnie satysfakcjonuje, z tego co zrozumiałem musiałbym mieć w pokoju drugi (słaby) komputer, a tego wole uniknąć. Czy istniała by w takim razie możliwość podłączenia monitora przez dowolny kabel (hdmi+wzmacniacz albo po skrętce) a porty usb do klawiatury przez np. przejściówkę usb-ethernet i do huba usb?
  • REKLAMA
REKLAMA