Jak to rozwiązać, aby móc wyświetlać obraz i sterować jednostką znajdującą się w innym pomieszczeniu. Chodzi o to, żeby mieć klawiaturę, myszkę oraz monitor w miejscu A, a jednostka w miejscu B. Czy rozwiązać to jakoś przez sieć? Nie mam pomysłu. Myszka i klawiatura przez Bluetooth nie sięgnie zbytnio. Puszczenie tak długiego kabla HDMI czy VGA rzędu 20m też odpada (nie wiem, czy nawet są takie). Może ktoś testował takie rozwiązanie i doradzi co trzeba kupić/zainstalować i z jakimi kosztami to by się wiązało..?
Żle mnie rozumiesz. Nie chodzi o sterowanie komputerem z innego komputera. Chodzi o rozdzielenie myszki, klawiatury i ekranu od jednostki JEDNEGO komputera. Tu chodzi jak "przetransportować" sygnał z klawiatury, myszki do komputera i obraz z niego na monitor. Zdalnie. Komputer działa w pomieszczeniu A, uruchamiam na nim aplikację, na której chcę pracować, a myszkę, klawiaturę i monitor mam w pomieszczeniu B i widzę pulpit na tym monitorze. Nie wchodzi w grę uruchamianie drugiego komputera aby mieć obraz z pierwszego.
Jesli odpadaja przewody to i tak musisz uzyc jakiegos urzedzenia posredniczacego w lacznosci. Przemysl technologie np. miracast lub chromecast dostepne w niektorych smartwonach.
http://apusone.com/miracast/
Takie coś jak Extender lub konwerter HDMI z USB by mnie chyba urządzało. Pytanie jednak jak z opóźnieniami w transmisji i czy zasięg się nie będzie zrywał. Poprowadzenie i ukrycie estetycznie skrętki od rotera lub jednostki do miejsca, gdzie będzie monitor, mysz, klawiatura też byłoby możliwe.
Opcja ze smartfonem odpada. Smartfon "po drodze" to tylko problemy. Wyświetlacz wygaśnie, zerwie połączenie...bateria leci dodatkowo...ktoś zadzwoni....nie widzę tego. To musi być prostsze i pewniejsze rozwiązanie.
Montuję to przy rejestratorach chociażby jak Klient chce mieć podgląd w salonie czy też w budce portiera.
Opóźnień nie zauważyłem, nie przekraczałem także 50m. Nic nie zrywa ponieważ to kabel a nie WiFi Co do skrętki - wymagane jest bezpośrednie połączenie między urządzeniami, owszem, istnieją wpinane w sieć ale nie sprawdzałem ich działania.
Co do tego Extendera jeszcze.. Musiałbym pod gniazdo USB odbiornika podłączyć zarówno myszkę jak i klawiaturę. W tym, który wysłał sosarek jest jedno USB. Czy podłączenie HUBa USB zadziała w tym wypadku?
Żle mnie rozumiesz. Nie chodzi o sterowanie komputerem z innego komputera. Chodzi o rozdzielenie myszki, klawiatury i ekranu od jednostki JEDNEGO komputera. Tu chodzi jak "przetransportować" sygnał z klawiatury, myszki do komputera i obraz z niego na monitor. Zdalnie.
Dla mnie to dziwne iż nie chcesz wykorzystać drugiego komputera do sterowania, boisz się że drugi komputer będzie zużywał niepotrzebnie prąd? Tym drugim komputerem przy klawiaturze, myszce i monitorze może być ThinClient - do tego to wymyślili, który zużywa małą ilość energii. Ja mam taki co zużywa 15W. Jak zastosujesz extender, który polecają inni to zauważ iż on też będzie zużywał energię - jakieś 10W więc niewielka różnica w porównaniu do ThinClient.
Taki ThinClient jest zupełnie bezgłośny bo ma chłodzenie pasywne i można kupić za grosze na znanym portalu a wydawać na jakiś extender prawie 500zł jak dla mnie bez sensu.
P.S. Jeśli chodzi Ci o sterowanie komputerem włącznie z biosem to zainteresuj się Intel AMT w wersji minimum 6, który posiada funkcję KVM.
Dodano po 9 [minuty]:
np. taki HP T5550 ThinClient na a.....o kosztuje 33zł
O takim czymś jak ThinClient nie wiedziałem. Zrozumiałem, że mam postawić drugi normalny komputer, który ma sterować tamtym. Szukam kompaktowego i prostego rozwiązania. Finansowo ThinClient wygląda bardzo dobrze. Czy dobrze rozumiem, że ThinClient łączy się po prostu z moją siecią przez Ethernet i w ten sposób mogę sterować jednostką, która stoi w innym pokoju? Czy ma to odczuwalne opóźnienia?
O jeszcze jednej rzeczy nie pisałem. Jak przesłać zdalnie i bezstratnie dźwięk - i to nie dźwięk, który wychodzi przez wbudowaną kartę na płycie tylko dźwięk z wyjścia słuchawkowego lub LINE OUT interfejsu audio podłączonego pod Thunderbolt lub USB płyty..? Jednym słowem mam wyjście JACK STEREO i z niego muszę wysłać dźwięk.
Co to za interfejs, co będzie podłączone z jego drugiej strony?
Co do ThinClienta - to komputer z systemem który może "odwalić" wszystko w trakcie użytkowania, w przypadku konwertera jest to tylko "przedłużenie" kabli sygnałowych.
Czy dobrze rozumiem, że ThinClient łączy się po prostu z moją siecią przez Ethernet i w ten sposób mogę sterować jednostką, która stoi w innym pokoju? Czy ma to odczuwalne opóźnienia?
To zależy od dwóch rzeczy - rodzaju karty Ethernet 100Mbit lub 1000Mbit i rozdzielczości i bitowości ustawień ekranu. Przy połączeniu 1000 w FullHD 32bit nie powinno być żadnych opóźnień - obie karty sieciowe czyli ta w komputerze i w ThinClient muszą być oczywiście 1000.
Dźwięk wyślesz choćby za pomocą Pulpitu Zdalnego Windows i nie trzeba podłączać żadnych kabli bo jest on przekierowywany przez sieć i odtwarzany za pomocą karty dźwiękowej w ThinClient.
Dodano po 12 [minuty]:
Aha, jest tylko jedno ale. Za czasów WinXP komputer (serwer) można było uruchamiać bez klawiatury, myszy, monitora a nawet karty graficznej - przeczytaj sobie mój artykuł: Uruchamianie komputera z WinXP bez karty graficznej Podobno dziś w Win10 Pulpit Zdalny nie będzie działał lub będzie czarny ekran jeśli do komputera (serwera) nie jest podłączony monitor ale nie sprawdzałem tego. Nie wiem czy to zależy od karty graficznej czy to wina Win10.
To jest ważne bo po co używać dwóch monitorów, myszy i klawiatur po obu stronach połączenia. Musiałbyś sprawdzić najpierw co i jak na twoim sprzęcie czy system uruchomi się bez klawiatury, myszy, monitora oraz bez karty graficznej.
Jaki masz sprzęt i system operacyjny do którego chcesz się łączyć?
Zapomniałem dodać iż możliwość uruchomienia komputera (serwera) bez karty graficznej a więc i monitora sprawi iż komputer będzie zużywał o wiele mniej prądu niż normalnie.
Co to za interfejs, co będzie podłączone z jego drugiej strony?
Interfejs to Universal Audio Apollo x6. To urządzenie profesjonalne dla studio nagraniowych. To co będzie do niego podłączone z drugiej strony to nie ma znaczenia. Przez ten interfejs odsłuchuję dźwięk, nad którym pracuję. Tego udządzenia używam również w domu. Znaczenie ma jak wysłać chociaż 2 kanały "MONITOR OUT 1 i 2" z tego lub wyjście ze słuchawek zdalnie.
https://www.thomann.de/pl/universal_audio_apollo_x6.htm
kortyleski napisał:
Na początek jaki jest cel takich działań? Mając szersze horyzonty można więcej wymyślić. Bo jeżeli np. Chodzi tylko o hałas to jest wiele sposobów.
Cel takich działań jest taki, że używając komputera w domu klikanie i świecenie monitora przeszkadza tym, którzy śpią tam, gdzie znajduje się komputer, a tylko tam mam póki co domowe miejsce na cały majdan. Przeniesienie wszystkiego nie wchodzi w grę, bo pod komputer jest podłączonych grono innych rzeczy. Najprościej byłoby zlokalizować klawiaturę, myszkę i monitor w innym miejscu, a reszta tam zostanie.
Gelip napisał:
Jaki masz sprzęt i system operacyjny do którego chcesz się łączyć?
.
Windows 10 Pro x64 na płycie Gigabyte Designare Z390. Mam również sieć domową z routerem 300Mbps i 3 wolne porty LAN. Mam szafkę z kablami od gniazd LAN i mógłbym doprowadzić w nietrudny sposób LAN do miejsca, w którym docelowo miałaby być myszka, klawiatura i monitor.
Rozumiem, że po prostu miałbym połączyć się poprzez pulpit zdalny z Thin Client z docelowym komputerem za pomocą sieci? Thin Clinet z tego co widzę ma WiFi, a z autopsji wiem, że chyba po LAN będzie to pewniejsze i zminimalizuję opóźnienia. Sprostujcie mnie jeśli się mylę. Sygnał wideo, który mam wysłać nie musi być super ekstra Full HD itd. Obecnie pracuję na starym już monitorze w rozdzielczości 1024x768 i to wystarcza.
Interfejs posiada cyfrowe wyjście coaxialne - mógłbyś prócz skrętki dołożyć zwykły kabel RCA, w miejscu docelowym albo jakiś odbiornik/głośniki z wejściem coaxialnym albo konwerter Toslink-RCA do którego podłączysz nawet najprostsze głośniki komputerowe/słuchawki.
Jak wspomniałem ThinClienta bym odpuścił, jakby nie patrzeć to dodatkowe urządzenie z systemem które może się zepsuć, tutaj masz mimo wszystko bezpośrednie połączenie kablem między urządzeniami.
Cel takich działań jest taki, że używając komputera w domu klikanie i świecenie monitora przeszkadza tym, którzy śpią tam, gdzie znajduje się komputer, a tylko tam mam póki co domowe miejsce na cały majdan.
Czy Ty na tym interfejsie audio nagrywasz dźwięk z jakiegoś instrumentu lub mikrofonu czy tylko obrabiasz gotowe pliki WAV/MP3 i potrzebujesz odsłuchu?
Ktoś śpi a ty chcesz odsłuchiwać dźwięk - no chyba, że przez słuchawki ale wtedy potrzebujesz dobrej jakości słuchawek - sam interfejs audio to nie wszystko. I tak się zastanawiam bo jeśli użyjesz zdalnego pulpitu i przekierowania dźwięku to na ThinCliencie będzie używana karta dźwiękowa zintegrowana a ten interfejs audio wtedy nie potrzebny no chyba, żeby podłączyć go do ThinClienta tylko jak na ThinClient jest WinCE to może być problem ze sterownikiem.
1024x768 to i przez Wifi powinno spoko przejść ale kabel to kabel więc jak jest możliwość zrobić połączenie Gigabit to będzie lepiej.
Dodano po 3 [minuty]:
sosarek napisał:
Jak wspomniałem ThinClienta bym odpuścił, jakby nie patrzeć to dodatkowe urządzenie z systemem które może się zepsuć
Bez przesady, extender też może się zepsuć. ThinClient jest przeważnie na WinCE a ten system jest praktycznie jako tylko do odczytu więc tak łatwo nie da się go popsuć.
Zastanawiam się tylko co z dźwiękiem zrobić.
Dodano po 7 [minuty]:
Nie rozumiem jednego - w tym drugim pomieszczeniu ma się zmieścić monitor, klawiatura, mysz - to czemu nie przeniesieś tam komputera - nie wierzę iż się nie zmieści?
Czy Ty na tym interfejsie audio nagrywasz dźwięk z jakiegoś instrumentu lub mikrofonu czy tylko obrabiasz gotowe pliki WAV/MP3 i potrzebujesz odsłuchu?
Nagrywam instrumenty itd. To robię w dzień. W nocy pracuję na słuchawkach, które są podłączone pod ten interfejs. Tak, mam dobre słuchawki. To nie dotyczy teraz tematu jakie mam słuchawki. Aplikacja, której używam nie podźwignie mi tego na prostej karcie "integrated audio". Zintegrowana karta dźwiękowa ma kiepską jakość audio niestety. Interfejs taki jak Apollo x6 ma na pokładzie 6 procesorów DSP, które wspomagają przetwarzanie audio w tej aplikacji. Do tego mam urządzenia DSP podpinane pod Thunderbolt 3 pod ten komputer. Pracuję np z 80 ścieżkami audio w rozdzielczości 24bit/44.1kHz.
Gelip napisał:
Nie rozumiem jednego - w tym drugim pomieszczeniu ma się zmieścić monitor, klawiatura, mysz - to czemu nie przeniesieś tam komputera - nie wierzę iż się nie zmieści?
Nie przeniosę tego, bo musiałbym przenosić całą szafkę rack z innymi gratami studyjnymi. Nie upierajcie się na przenoszenie, bo jest to po prostu niemożliwe w tym przypadku. Póki co nastawiam się na Thin Client i dorobienie gniazdka Ethernet w docelowym pomieszczeniu. Potrzebowałbym w zasadzie gniazdo naścienne i ok. 10-12m kabla skrętki.
Początkowo nie wiedziałem do czego chcesz to wykorzystać i myślałem iż te sterowanie komputerem to do czego innego ale jeśli chodzi o dźwięk to może być jednak nie najlepsze rozwiązanie bo tak jak pisałem klient zdalnego pulpitu na ThinClient będzie odtwarzał przekierowany dźwięk za pomocą swojej zintegrowanej karty więc ten Apollo będzie w tym momencie bezużyteczny.
Może zastosuj kombinację - przez ThinClient tylko obraz, klawiatura i mysz a dźwięk puść jednak dobrym kablem audio do drugiego pomieszczenia czyli zrób taki długi przedłużacz słuchawek. Tak, to chyba ma sens, zresztą 33zł to nie majątek.
Dodano po 9 [minuty]:
Ale znowu jedno ale - jak zechcesz nagrywać instrumenty to wygodniej by Ci było mieć monitor, klawiaturę i mysz tam gdzie masz teraz bo chyba nie będziesz codziennie na noc przenosił monitora, klawiatury i myszy do ThinClienta a rano z powrotem. Ewentualnie możesz dokupić drugi monitor, klawiaturę i mysz.
Ja bym zrobił jednak tak aby mieć wszystko w jednym pomieszczeniu bez takich zabaw.
Rozwiązanie padło na HP Thin Client. Muszę doprowadzić tylko kabel audio stereofoniczny, ale uda się to zrobić w listwie przypodłogowej. Thin Client kupiony za 80zł + 60zł na kabel z dwoma wtykami. Niestety innej możliwości przesłania audio z interfejsu nie wymyślę. Pulpit zdalny zadziała. Mam nadzieję, że aplikacja Microsoft Remote Desktop zadziała na Thin Client. Ew. liczę, że Windows 7 x32, który w nim jest nie będzie miał problemu z połączeniem za pomocą klienta zdalnego pulpitu do docelowej maszyny na Windows 10 Pro x64.
✨ Użytkownik poszukiwał rozwiązania do zdalnego sterowania komputerem umieszczonym w innym pomieszczeniu, z monitorami, klawiaturą i myszką w osobnym miejscu. W odpowiedziach zasugerowano różne metody, w tym użycie extenderów HDMI i USB, a także Thin Client jako alternatywę do zdalnego sterowania. Użytkownik rozważał również przesyłanie dźwięku z interfejsu audio, co wymagało dodatkowych rozwiązań. Ostatecznie zdecydował się na zakup Thin Clienta oraz kabla audio, co pozwoli na efektywne zdalne sterowanie komputerem oraz przesyłanie dźwięku. Wygenerowane przez model językowy.