logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica FK200.4 - oświetlenie LED nie działa

gorylla 01 Lis 2021 12:04 17922 6
REKLAMA
  • #1 19684948
    gorylla
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Witam
    Mam lodówkę Amica, dosyć nową, w której uległa uszkodzeniu lampka LED. Ku mojemu zdziwieniu pod kloszem znajduje się płytka z diodami SMD. Chciałem zamówić nową płytkę, ale w Polsce brak dostępności, a cena np. w Anglii to 18 funtów plus przesyłka, to jakiś żart. Tak więc postanowiłem naprawić LED.
    Płytka elektroniczna z kondensatorem HJC 1.0 µFK MKP-X2 na żółtym podłożu. Płytka LED do lodówki Amica z komponentami SMD i kondensatorem.
    Tak to wygląda. Pierwsza myśl to odłączę lodówkę i sprawdzę na nóżkach F1 czy mam przejście, ale przejścia brak. Myślę sobie, ok. to teraz ustawiłem miernik na 230 V i włączyłem zasilanie lodówki. Ku mojemu zaskoczeniu po ponownym przyłożeniu do nóżek miernika pojawiło się napięcie 230 V i Ledy ożyły, normalnie świeciły. Który z elementów mógł ulec uszkodzeniu i co dalej sprawdzać?

Czyżby któryś z kondensatorów nie stracił swoją pojemność i poprzez miernik i jego pojemność wzbudziłem LED?
  • REKLAMA
  • #2 19685097
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19685139
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6555
    Jakby coś, mam dostęp do tego modułu w przyzwoitej cenie z dostawą z Polski w 1-2 dni robocze.
    Amica FK200.4 - oświetlenie LED nie działa Amica FK200.4 - oświetlenie LED nie działa Amica FK200.4 - oświetlenie LED nie działa
    Jakby coś pisz na PW.
    32038456
  • #4 19685183
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1858
    Zimne luty na bezpieczniku, przelutuj.
  • REKLAMA
  • #5 19685280
    gorylla
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Okej, wpierw spróbuję poprawić luty na bezpieczniku i zobaczę, a potem ewentualnie wymienię ten bezpiecznik na taki sam, ale jakiej wartości? Bo jedyne co odczytałem to 1 na obudowie. Czyli 1k?

Jak to nie pomoże to odezwę się na priv.
  • #6 19685381
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6555
    gorylla napisał:
    wymienię ten bezpiecznik na taki sam, ale jakiej wartości? Bo jedyne co odczytałem to 1 na obudowie. Czyli 1k?

Bezpieczniki określone są w A lub mA. Te 1 to 1 A. (1 Amper).
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z oświetleniem LED w lodówce Amica FK200.4, które przestało działać. Po sprawdzeniu obwodu i pomiarze napięcia, LED-y zaczęły świecić, co sugeruje, że problem może leżeć w uszkodzeniu elementów, takich jak bezpiecznik F1 lub zimne luty. Użytkownik rozważa wymianę bezpiecznika oraz przelutowanie lutów. Inny uczestnik dyskusji oferuje dostęp do modułu LED w przystępnej cenie z dostawą w Polsce. Użytkownik dowiaduje się, że wartość bezpiecznika to 1 A, co ułatwia dalsze kroki naprawcze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA