urko napisał: Piszesz o takim gwizdku na USB ? Napisałeś, że jesteś pewien itd. ale czy sprawdziłeś go na innym złączu USB? I tak w ogóle, zrozumiałem że używasz kabla przedłużającego... Jego też sprawdziłeś? Sorki, że tak "napadam", ale chciałem się upewnić.
Poza tym czy problem pojawił się przed czy po aktualizowaniu sterowników?
Pozdr. Jurek

Adapter sprawdzałem na innych łączach + tak jak mówiłem posiadam 2 takie same adaptery, z czego 1 jest świeżo kupiony i doświadcza tego samego problemu.
Jeżeli chodzi o kabel to żadnego dodatkowego nie używam do podłączenia adaptera tylko po prostu wpinam go do gniazda USB.
Sterowniki miałem zainstalowane od dawna, a problem początkowo pojawił się ok. 6-7 tygodni temu, z tym że wtedy myślałem że jest to problem stricte z routerem (który następnie wymieniłem). Potem kupiłem nowy adapter, bo założyłem że problem był ze starym adapterem, ale na nowym problem ponownie się pojawił. Potem dopiero stwierdziłem że odinstaluje i zainstaluje ponownie sterowniki, jednak to też nie pomogło.
Pod komentarzem załączam jeszcze dokładne zdjęcie tego adaptera (jego wersja to V3)
Dodano po 8 [minuty]:
KOCUREK1970 napisał: Speedfire12 napisał: Otóż kiedy zaczynam np. pobierać cokolwiek z przeglądarki tracę chwilowo połączenie z wifi, by po chwili je odzyskać. Z wifi rozłącza mnie również kiedy np. podłączam kabel do komputera, lub kiedy włączam eksplorator plików.
To może wskazywać również, na jakiś problem z samym zasilaniem karty, portem USB, zasilaczem komputera, płytą główną.
Samego portu USB bym raczej nie obwiniał, ponieważ adaptery sprawdzałem po kilka razy na różnych portach.
Co do zasilacza to szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia czy z nim może być problem. Wydaje mi się że jeżeli byłby problem z zasilaczem to nie dotykałoby to tylko adaptera sieciowego, który to akurat mocy pobiera stosunkowo mało.
Jeżeli zaś chodzi o płytę to sam myślałem że może to z nią jest coś nie tak, tylko problem jest taki że jeżeli z płytą byłoby coś nie tak to (przynajmniej tak mi się zdaje) dotykałoby to także inne porty USB niż tylko ten do którego podpięty jest w danej chwili adapter, a nie zauważyłem by myszka, czy klawiatura miały jakiekolwiek problemy.
Dodano po 18 [minuty]: _cheetah_ napisał: Przyczyny mogą być różne.
Zacznij od diagnostyki wifi -->
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html na swoim kompie.
TEST 1 Najlepiej InSSIDer albo Acrylic z widmem kanałów i pokaż screeny.
Co ciekawe kiedy włączam aplikacje InSSIDer (już po zalogowaniu) nagle tracę połączenie z siecią. Dokładnie to dalej jestem z nią połączony, ale bez internetu.
W każdym razie załączam screeny z aplikacji pomimo braku dostępu do sieci (jeżeli w jakiś sposób mają pomóc).