logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wpływ pola magnetycznego głośnika na cewki w zwrotnicy - ekranowanie?

Shaggy 31 Paź 2005 23:06 3650 8
REKLAMA
  • #1 1944925
    Shaggy
    Poziom 10  
    Witam wszystkich!

Podczas konstruowania zwrotnicy zaczęła mnie zastanawiać pewna rzecz. Nie wiem czy to słuszne, więc proszę się nie śmiać.:D
    Do rzeczy: Cewki wytwarzają określone pole magnetyczne. A co się z tym polem stanie jeżeli taką cewkę(np. w zwrotnicy) umieścimy w innym polu magnetycznym(np. polu mag. magnesu głośnika)? Bądź co bądź jednak zwrotnice montowane są w dość potężnym polu magnetycznym. Czy cewka nabierze innych właściwości?. Jak z tym walczyć? Czy stosować jakieś ekranowanie? A może fakt ten można sobie spokojnie olać?

Jeżeli ktoś ma doświadczenie w tym kierunku, bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1945386
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Działanie cewki w filtrze bazuje na zmiennym polu magnetycznm i oporach jakie wytworzenie jego generuje dla prądu o określonej częstotliwości. Warunkiem prawidłowego działania jest obecność narastającego i opadającego pod wpływem prądu, pola magnetycznego generowanego przez cewkę.
    Cewki powietrzne mają rdzeń z powietrza, który ma właściwości tłumiące pole magnetyczne, umieszczone w innym polu, nadal mogą zmieniać pole wytwarzane przez siebie, co umożliwia ich poprawną pracę, bowiem stałe pole nie generuje oporów i prądów wstecznych. Co innego gdyby taką cewkę umieścić koło tansformatora w kolumnie aktywnej. Wtedy słyszałbyś efekty jego pracy.
    Cewki rdzeniowe mogłyby oddziaływać z magnesem i wpływać na dźwięk, ale to gdyby mogły się nasycać i pozostawać magnesami. Ale nie mogą, więc nie blokują zmian pola oczywiście. Umieszczone w stałym polu magn., bo blisko pracującego trafa stanie się to samo co opisałem wyżej.

To co napisałem to taka czysto teoretyczna dywagacja, tak według mnie powinno się stać, ale nigdy nie próbowałem. Może ktoś miał taki doświadczenia, jeśli było inaczej niż piszę, to pewnie się mylę.
  • Pomocny post
    #3 1945503
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    gdL, nie napisałeś nac o cewkach z rdzeniem ferromagnetycznym. Należy zachowywać odstępy nie tylko między cewką a układem magnetycznym głośnika, ale także między innymi cewkami. Wydaje mi się, że jeśli umieścimy je bardzo blisko, a cewki będą równolegle do siebie, to zaczną działać jak transformator. Podobnie (a nawet chyba gorzej) jest z cewkami na rdzeniu. Można temy zaradzić na dwa sposoby:
    a) duże odstępy między cewkami ok 4-5cm (nie sprawdzone w praktyce, pozatym duże odstępy zwiększają rozmiary cewki) jadnak tutaj chce zaznaczyć , że w np. konstrukcjach JANBO cewki niemal się stykają!
    b)cewki ustawiane niesymetrycznie, tzn. jedna cewka jest prostopadle do np. laminatu, druga leży do niej pod kątem, równolegle do laminatu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1945520
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Samo pole magnetyczne głośnika nie zaszkodzi cewce, ale zbliżenie do niej jakichś elementów metalowych może zmienić indukcyjność.

Zrobiłem mały teścik.
    Cewka powietrzna 0,38mH nawinięta na szpulce od cyny. Zbliżam do niej magnes głośnika. Mierniki nie pokazuje żadnych zmian indukcyjności.
    Włożenie do środka szpulki kawałka rdzenia ferrytowego podnosi indukcyjność do 1,3mH. Zbliżenie wtedy magnesu obniża do 1mH.

Myślę, że jeśli zwrotnicę umieścisz tak aby cewki były w odległości nie mniejszej niż kilka centymetrów od głośnika to wszystko będzie OK.
  • #5 2022724
    Argyle

Poziom 12  
    Ocena: 7
    @Shagyy

Wiem, że dwa prostopadłe do siebie pola magnetyczne nie odziałują na siebie gdyż indukcyjność wzajemna zależy wprost od cosinusa kąta między tymi polami, a cos(90°) to 0, dlatego umieszczeni cewek prostopadle zabezpiecza przed ich sprzęząniem się.

@All

Ale nie wiem jak to jest jeżeli chce rzeczywiście chce dwie cewki połączyć.
    Kondensatory połączone rónolegle sie dodają, a cewki???
    Konto firmowe:
    INTELKOM Dariusz Bugla
    Bogumińska 21, Turza Śląska, 44-351 | Strona WWW: kasywagi.pl
  • REKLAMA
  • #6 2022795
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Nie jestem pewien, ale chyba łącząc cewki szeregowo, dodaje się ich indukcyjność, w końcu wydłuża się ilość drutu, nie wiem jednak jak z wzajemnym oddziaływaniem, według mnie należy je umieścić pod kątem 90° do siebie, tak, aby każda miała swoją wartość.
    Tak mówimy o wzajemnym oddziaływaniu cewek, a spójrzcie chociażby na zwrotnice STXa czy JANBO, tam cewki czasami się nawet stykają, może więc wzajemny wpływ cewek jest stosunkowo nieduży, wręcz pomijalny? Jak zwykle, należałoby zrobić testy w praktyce, przy uyciu miernika indukcyjności...
  • REKLAMA
  • #7 2022823
    Argyle

Poziom 12  
    Hmm.... połączenie cewek szeregowo powinno się dodać, bo X_{L} = ωL, czyli wprost proporcjonalnie, podobnie jak rezystor. Tylko teraz lepiej je umieścic blisko czy daleko/pod katem prostym ??

A te cewki w STX są powietrzne?? Bo jerzeli tak, to ich pole mag. jest małe, więc może to nie mieć dużego wpływu w rzeczywistości.
    Konto firmowe:
    INTELKOM Dariusz Bugla
  • #8 2027665
    Argyle

Poziom 12  
    Według tego tematu: http://www.elektroda.net/nauka/kalkulatory/cewki.html
    połączenie szeregowe dodaje indukcyjnosci, czyli teraz tylko trzeba ulozyc cewki prostopadle i problem z głowy.
    Druga możliwość dać je blisko i uwzlędnić M, moze być troche zabawy i mniej dokladnie.
    Konto firmowe:
    INTELKOM Dariusz Bugla

Podsumowanie tematu

✨ Cewki w zwrotnicach generują zmienne pole magnetyczne, które jest podstawą ich działania. Umieszczenie cewki w stałym polu magnetycznym głośnika nie wpływa znacząco na jej właściwości, ponieważ stałe pole nie indukuje prądów wstecznych ani nie zmienia indukcyjności cewki powietrznej. Cewki z rdzeniem ferromagnetycznym mogą wykazywać większą wrażliwość na zewnętrzne pole magnetyczne, zwłaszcza jeśli znajdują się blisko magnesu głośnika, co może zmieniać ich indukcyjność. Aby ograniczyć wzajemne oddziaływania cewek i pola magnetycznego, zaleca się zachowanie odpowiednich odstępów (kilka centymetrów) lub ustawianie cewek pod kątem prostym względem siebie, co minimalizuje sprzężenie magnetyczne. W praktyce, w konstrukcjach takich jak zwrotnice JANBO czy STX, cewki często są blisko siebie, a ich wzajemny wpływ jest niewielki. Połączenie cewek szeregowo powoduje sumowanie indukcyjności, a ich wzajemne ułożenie wpływa na wartość indukcyjności wzajemnej. Ewentualne ekranowanie nie jest konieczne, jeśli zachowane są odpowiednie odległości i orientacje cewek względem pola magnetycznego głośnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA