logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie 3-drożne kolumny "1000W" a końcówka mocy

LottosKolok 11 Lis 2021 18:58 657 6
REKLAMA
  • #1 19703178
    LottosKolok
    Poziom 4  
    Cześć.
    Posiadam dwie końcówki mocy Reloop Dominance 1402 i dwie kolumny. Końcówka maja wyjścia 2x360W 4 ohm / 2x240W 8 ohm. Kolumna ma 500W i impedancję 8 ohm. Wyjść z końcówki nie mogę zmostkować, więc wymyśliłem sobie, żeby każdy głośnik w kolumnie (poza tweeterami i średnimi) podłączyć osobno na kanał końcówki. I zanim spalę głośniki, końcówki albo i cały dom, przyszedłem zapytać czy można to w taki sposób podłaczyć. Każdy głośnik powinien mieć 4 ohm, więc z mojego rozumowania wynika, że mogę go podłaczyć do ustawionego na 67% głośności wyjścia końcówki. Czy mogę tak zrobić i czy niczego wtedy nie zepsuję? Dziękuję z góry za odpowiedź :).

Tanie 3-drożne kolumny "1000W" a końcówka mocy
  • REKLAMA
  • #2 19704014
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 797
    Kolumna 500W 8Ohm będzie poprawnie działała z końcówką mocy 240W 8 Ohm. Domu nie spalisz, ale słuch możesz stracić. Widać, że kombinujesz, ale nie do końca wiesz, jaki to przyniesie skutek. Mam zatem podejrzenie, że pomimo poprawnych porad tutaj możesz coś zepsuć.
  • REKLAMA
  • #3 19704105
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 362
    Zacznijmy od tego, że te kolumny może tylko stały w sklepie obok kolumn, które rzeczywiście mają moc 500W. Na dobrą sprawę, te kolumny mają moc max 100-150W i pewnie kiepskiej jakości dźwięk.
    Podłączając obie kolumny do jednej końcówki mocy musisz uważać z głośnością, aby tych kolumn nie spalić.
  • REKLAMA
  • #4 19704125
    LottosKolok
    Poziom 4  
    qs300 napisał:
    Zacznijmy od tego, że te kolumny może tylko stały w sklepie obok kolumn, które rzeczywiście mają moc 500W. Na dobrą sprawę, te kolumny mają moc max 100-150W i pewnie kiepskiej jakości dźwięk.
    Podłączając obie kolumny do jednej końcówki mocy musisz uważać z głośnością, aby tych kolumn nie spalić.

To jest bardziej głośna zabawka niż sprzęt nagłośnieniowy. Głośniki są marki żadnej, nawet jednej litery jakiegokolwiek opisu na nich nie znalazłem. Po prostu skoro już mam ten "sprzęt" i skoro kolumny mają teoretyczny dwukrotny zapas mocy, to zastanawiałem się czy można z nich wyciągnąć więcej z dwiema końcówkami niż z jedną.
  • REKLAMA
  • #6 19704368
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    LottosKolok napisał:
    kolumny mają teoretyczny dwukrotny zapas mocy

Nie tyle teoretyczny co marketingowy. :-)

Głośniki w tych kolumnach są zapewne 10", więc moc nominalną każdego szacuję na ok. 50W-100W. Sporo też zależy od średnicy cewek głośników.
    Owszem, są głośniki 10" o mocach przekraczających 100W, ale na pewno mają dużej średnicy (3 a nawet 4") cewki i szt kosztuje więcej jak ta kolumna.
    Jak piszą koledzy wyżej, ryzykowne będzie zasilanie tych kolumn wzmacniaczem o większej mocy jak 2x150W.
    Nie kombinuj.

Pozdrawiam.
  • #7 19704420
    LottosKolok
    Poziom 4  
    DjMapet napisał:
    LottosKolok napisał:
    kolumny mają teoretyczny dwukrotny zapas mocy

Nie tyle teoretyczny co marketingowy. :-)

Głośniki w tych kolumnach są zapewne 10", więc moc nominalną każdego szacuję na ok. 50W-100W. Sporo też zależy od średnicy cewek głośników.
    Owszem, są głośniki 10" o mocach przekraczających 100W, ale na pewno mają dużej średnicy (3 a nawet 4") cewki i szt kosztuje więcej jak ta kolumna.
    Jak piszą koledzy wyżej, ryzykowne będzie zasilanie tych kolumn wzmacniaczem o większej mocy jak 2x150W.
    Nie kombinuj.

Pozdrawiam.

12 cali, pracowały do tej pory z końcówką 240.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada dwie końcówki mocy Reloop Dominance 1402 oraz kolumny o mocy 500W i impedancji 8 ohm. Zastanawia się nad podłączeniem głośników w kolumnach do końcówek mocy, aby uniknąć ich uszkodzenia. Odpowiedzi wskazują, że kolumny mogą mieć rzeczywistą moc 100-150W, co stwarza ryzyko ich spalenia przy podłączeniu do końcówki o mocy 240W. Użytkownicy sugerują ostrożność przy regulacji głośności oraz podkreślają, że kolumny są bardziej zabawkowe niż profesjonalny sprzęt nagłośnieniowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA