logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideodomofon w jakim systemie? Wielożyłowym, czy dwużyłowym?

cdsmarcin 13 Lis 2021 14:13 4206 6
REKLAMA
  • #1 19706316
    cdsmarcin
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi jaki wideodomofon w dzisiejszych czasach będzie lepszy. Mam położony kabel ziemny 6x2x0,5 do panelu przy furtce, szukam odpowiedniego rozwiązania, ale ilość technologii dostępna w dzisiejszych czasach mnie zaskoczyła :)
    Który system wybrać - wielożyłowy, dwużyłowy czy może IP?
    Potrzebuję wideodomofonu z funkcją otwierania bramy wjazdowej z panelu, sterowania furtką, panel bramowy z pinpadem, ewentualnie możliwość sterowania z telefonu. Dużo dobrych opinii słyszałem o Vidos, również dużo osób stosuje Hikvision, chociaż tutaj opinie są różne.
  • REKLAMA
  • #2 19706401
    michualex

Poziom 24  
    Ocena: 134
    Vidos duo. IP ci nie ruszy na takim przewodzie.
    Konto firmowe:
    MK ALARMY
    Widziszewo, Długa 3, Kościan, 64-000 | Tel.: 663XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mkalarmy.pl
  • REKLAMA
  • #3 19706615
    cdsmarcin
    Poziom 12  
    michualex napisał:
    Vidos duo. IP ci nie ruszy na takim przewodzie.

Czym się różnią systemy na połączeniu wielożyłowym od systemów dwużyłowych? Nowsza/lepsza technologia? Jak z awaryjnością?
  • #4 19706873
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    cdsmarcin napisał:
    Czym się różnią systemy na połączeniu wielożyłowym od systemów dwużyłowych? Nowsza/lepsza technologia? Jak z awaryjnością?

Systemy cyfrowe, dwużyłowe są z nami od ładnego kawałka czasu i awaryjność jest taka jak całej dzisiejszej elektroniki krótko mówiąc. Wielożyłowe systemy to najczęściej systemy analogowe, gdzie liczba lokali determinowała układ połączeń i liczbę właśnie tych żył w przewodach.
  • REKLAMA
  • #5 19707018
    cdsmarcin
    Poziom 12  
    adwlodar napisał:

Systemy cyfrowe, dwużyłowe są z nami od ładnego kawałka czasu i awaryjność jest taka jak całej dzisiejszej elektroniki krótko mówiąc. Wielożyłowe systemy to najczęściej systemy analogowe, gdzie liczba lokali determinowała układ połączeń i liczbę właśnie tych żył w przewodach.

Rozumiem, że analogowe będą miały słabszą jakość dźwięku czy obrazu? Czyli krótko mówiąc iść w systemy cyfrowe jak np. Vidos Duo?

Edit:
    Właśnie zauważyłem, że Vidos Duo nie ma możliwości sterowania z aplikacji, z kolei Vidos X nie ma podtynkowych stacji bramowych 🤦 Jest jakiś system, który miałby jedno i drugie a zarazem moja instalacja pozwoli na jego montaż?
  • #6 19709654
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2065
    cdsmarcin napisał:
    Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi jaki wideodomofon w dzisiejszych czasach będzie lepszy. Mam położony kabel ziemny 6x2x0,5 do panelu przy furtce, szukam odpowiedniego rozwiązania, ale ilość technologii dostępna w dzisiejszych czasach mnie zaskoczyła :)
    Który system wybrać - wielożyłowy, dwużyłowy czy może IP?
    Potrzebuję wideodomofonu z funkcją otwierania bramy wjazdowej z panelu, sterowania furtką, panel bramowy z pinpadem, ewentualnie możliwość sterowania z telefonu. Dużo dobrych opinii słyszałem o Vidos, również dużo osób stosuje Hikvision, chociaż tutaj opinie są różne.

Zły sposób patrzenia.
    Nie rozpatruj pod kątem wielożyłowy, czy dwużyłowy, tylko pod kątem firmowy/zwykły brandowany chińczyk. Zwykłe brandowane lipne chińczyki są wielożyłowe i dwużyłowe. Przykłady, to Eura, Orno, Vidos itp. Te zdecydowanie odradzam.
    Alternatywą są systemy firmowe. Wielożyłowe to np. Commax, Urmet itp., a dwużyłowe Fermax, Bticino, Comelit. Każdy z nich jest godny polecenia i na Twoim okablowaniu na pewno będzie poprawnie działał.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 19849388
    T581VT
    Poziom 6  
    Dorzucę swoje trzy grosze.
    Otóż jeśli możemy położyć nową instalację, to możemy to zrobić pod wybrany system - nie ma systemów które działają na każdej instalacji i na sznurku od snopowiązałki.

Każdy system był projektowany pod konkretne okablowanie i zasadniczo na takiej instalacji działa prawidłowo.
    Inną rzeczą jest niezawodność sprzętu.

Natomiast jeśli mamy już konkretną instalację, to musimy dobrać sprzęt, który będzie działał na takiej instalacji.
    Jeden sprzęt jest bardziej elastyczny w doborze okablowania, a inny nie.

Vidos ONE jest wideodomofonem IP i zasadniczo powinien być łączony przez skrętkę komputerową, jednak przy mniejszych wymaganiach co do odległości (standardowo dla Ethernet 100m) można instalację wykonać innym przewodem - np. dla YTDY udaje się uzyskać dystans rzędu ca. 50 m, (między urządzeniem i switchem).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru wideodomofonu w kontekście dostępnych systemów: wielożyłowego, dwużyłowego oraz IP. Użytkownik posiada kabel 6x2x0,5 i szuka rozwiązania z funkcją otwierania bramy oraz sterowania furtką. Ustalono, że systemy dwużyłowe, takie jak Vidos Duo, są bardziej niezawodne, ale nie oferują sterowania przez aplikację. Z kolei Vidos X nie ma podtynkowych stacji bramowych. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby nie kierować się tylko typem okablowania, ale także jakością sprzętu, polecając marki takie jak Commax, Urmet, Fermax, Bticino i Comelit, które są bardziej godne zaufania niż tańsze chińskie odpowiedniki. W przypadku nowej instalacji, warto dostosować okablowanie do wybranego systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA