logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat Kraft&Dale KD138 - Brak reakcji na próby rozruchu, strzela w tłumik

b957082 14 Lis 2021 10:03 3459 6
REKLAMA
  • #1 19707697
    b957082
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, proszę o pomoc, poniżej opis problemu:
    Agregat nie odpala, po kilkudziesięciu próbach rozruchu szarpakiem strzela w tłumik. Od nowości pochodził łącznie może z 12 godzin.
    Już przed awaria miałem problem z odpaleniem, jednak udało się to zrobić bawiąc się przepustnica ( zwiększałem/odcinałem dopływ powietrza ) i wtedy odpalał ale wiadomo po licznej próbie szarpnięć rozrusznikiem ręcznym. Szukałem jakiegoś odpowiednika do tego silnika i wydaje się zbliżony do silnika Hondy gx160.
    Poniżej co udało mi się sprawdzić:
    -Poziom oleju w porządku
    -Benzyna świerza
    -Iskra jest, sprawdzany na kilku świecach bez różnicy przy odpalaniu
    -Przewody nie są pourywane
    -Gaźnik już czysciłem, filtr powietrza też
    -Zawory dobrze ustawione sprawdzane szczelinomierzem.
  • REKLAMA
  • #2 19708546
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 345
    Zobacz iskrę na samym kablu. Bez świecy i kapturka.
    Iskra powinna przeskakiwać co najmniej z centymetra do masy.
    Druga sprawa to sprawdź czy nie ścięło klina na kole magnesowym.
  • REKLAMA
  • #3 19708950
    Rado2010
    Poziom 18  
    Ocena: 74
    I tak to właśnie jest, jak się tanie agregaty kupuje, ale nic, zobacz czy jak psikniesz plaka do dolotu, albo strzykawką wstrzyknij paliwo do dolotu, może dawka paliwa za uboga, albo się zalewa na ssaniu, a może zaworek iglicowy w gaźniku się nie otwiera?
  • REKLAMA
  • #4 19712631
    b957082
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    -Iskra na samym przewodzie do masy skacze z około centymetra
    -klin nie ścięty. Zastanawia mnie jak można go ściąć skoro koło magnesowe przenosi obciążenie tylko w chwili rozruchu szarpakiem...?
    -Wstrzyklem bezpośrednio trochę benzyny na tłok. Nic to nie dało. Nie wydaje mi się żeby zalewało na ssaniu bo góra tłoka wydaje się być dość sucha ( widać przez otwór od świecy) . Próbuje namierzyć jeszcze kogoś żeby sprawdzić kompresję czy jest w normie. Jutro przeczyszcze jeszcze raz cały gaźnik bo na prawdę nie wiele rzeczy zostało już do sprawdzenia. Macie jeszcze jakieś inne pomysły ?
  • REKLAMA
  • #7 19729912
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 763
    tam jest odprężnik na wałku rozrządu to jak chcesz sprawdzić kompresję?
    gaźniki w chińskich podróbkach Hondy działają losowo, zwykle słabo
    kup gaźnik od Hondy GX160 orginalny Keihin nawet stary i po jego wymyciu i przedmuchaniu będzie śmigać wieki

a no i zobacz czy regulator dobrze ustawiony - na zgaszonym ma być pełne otwarcie przepustnicy głównej, i nie ruszaj śrubki dźwigni regulatora (mam nadzieje, że tego nie ruszałeś)

Podsumowanie tematu

✨ Agregat Kraft&Dale KD138 nie odpala, a po próbach rozruchu słychać strzały w tłumik. Użytkownik sprawdził iskrę, poziom oleju, świeżość benzyny, stan przewodów oraz gaźnik, który był czyszczony. Problemy z uruchomieniem występowały już wcześniej, a użytkownik podejrzewa, że może być problem z dawką paliwa lub z zaworkiem iglicowym w gaźniku. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie kompresji silnika, ewentualne zamontowanie innego gaźnika, a także zwrócenie uwagi na ustawienie regulatora. Wskazano również na możliwość uszkodzenia zaworów, co mogłoby prowadzić do ucieczki ciśnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA