logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Huawei B593u-12 - przez jaką stację jest obsługiwany ?

Fidelis 18 Lis 2021 11:43 822 7
  • #1 19715744
    Fidelis
    Poziom 16  
    Ocena: 139
    Czy ktoś wie, jak można zlokalizować stację LTE obsługująca mój router ?
    Zalogowałem się do ustawień, do "statusu funkcji bezprzewodowej" a tam jedyne informacje, które widzę, to te na załączonym zdjęciu.
    Jak można zidentyfikować ID komórki = 407 ? Przejrzałem stacje w BTSearch w najbliższej okolicy, ale żadne ID nie pasuje do 407.
    Router pracuje w infrastrukturze Plus .

Co oznacza szerokość pasma 20000kHz, skoro router tego dokładnie pasma nie obsługuje w ogóle ?

Router Huawei B593u-12 - przez jaką stację jest obsługiwany ?
  • #2 19715975
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5717
    Korzystasz z elektrośmiecia czyli B593S-12 lub u-12, sprzed lat. Sprzęt z modemem LTE 3 KAT, w diagnostyce pokazuje parametry sygnału, 20MHz to szerokość pasma, w Plusie taką posiada LTE1800 lub LTE2600, do tego parametry sygnału na nim sa prawidłowe, 407 to fizyczny adres komórki. Masz blisko do BTS-a Plusa, gdzie korzystasz z tego operatora?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19716157
    Fidelis
    Poziom 16  
    matek451 napisał:
    Korzystasz z elektrośmiecia czyli B593S-12 lub u-12

Tak jest. Tym "elektrośmieciem" jestem zachwycony. Działa od bez mała 10 lat, 24/7 i jestem z niego bardzo zadowolony. Nigdy mnie nie zwiódł, w zupełności oraz w całości zaspakaja moje potrzeby, a obsługuje całą masę urządzeń komunikujących się via www okrągłą dobę. Zastanawiam się tylko nad zorientowaniem jakichś prostych anten, stąd pytanie, jak to cell ID rozumieć, żeby antenom jeszcze bardziej pomóc. W BTSearch okolicznych lokalizacji (szukanych po 407) cisza... Stąd pytanie, co pan Huawei rozumie pod kodem 407.

matek451 napisał:
    Masz blisko do BTS-a Plusa, gdzie korzystasz z tego operatora?

Co to znaczy "blisko" ? Mam dwie NodeB, ale - z opisanych powyżej powodów - nie potrafię określić, z których korzystam. BT10335 (dalej) i BT10313 (bliżej).
  • #4 19716297
    matek451
    Poziom 43  
    Strona btsearch.pl nie podaje PCI stad nie idzie zweryfikować tej stacji po fizycznym adresie komórki, jedyny sposób to test w pobliżu każdej z tych stacji na twoim kierunku na telefonie LTE z aplikacja https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i porównanie PCI jakie pokaże się w tej aplikacji z tym PCI407 z routera, prosty niezawodny sposób. Obydwie stacje to nędza charakterystyczna dla Plusa, czyli stacje LTE1800+900 bez LTE2600, łaczysz się na 20MHz więc to LTE1800 z jednej z nich choć w poblizu jest tez eNB Walcownicza 14 gdzie jest pozwolenie na LTE2600. Wszystkie 3 stacje maja pozwolenie na 5g2600, dlatego został zmodernizowany dosył do nich poprzez modernizację radiolinii do 1107Mb/s z węzla światłowodowego Plusa przy Poezji 19, choć jak na standardy 5G to radiolinie sa i tak za wolne, na pewno dziala 5G2600 na Poezji , moze tez na którymś z tych 3 BTS-ów.
    A co do B593 to do sieci LTE Plusa taki router wystarcza, w twoim rejonie jest równie zabytkowa jak ten router.
    Do wspólczesnych sieci LTE jaką w twoim rejonie ma pozostała 3 operatorów się od dawna nie nadaje, ci operatorzy mają tam kilka stacji bazowych z agregacją LTE2600+2100+1800+800.
    Jakie masz prędkości w tym Plusie w godzinach 19-22 na B593?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19716341
    Fidelis
    Poziom 16  
    matek451 napisał:
    Obydwie stacje to nędza charakterystyczna dla Plusa

Obstawiam rachunek ekonomiczny. A ten poprzedza studium wykonalności i zwrotu każdej instalacji. Plus, jak sądzę, nie odbiega od innych operatorów w tym obszarze. Ma działać, w miarę niezawodnie, no i ma być tanio. Nie dlatego, że Plus tak chce. Dlatego, że tak chce klient i taka jest jego presja - tak działa wolny rynek.

matek451 napisał:
    B593 to do sieci LTE Plusa taki router wystarcza, w twoim rejonie jest równie zabytkowa jak ten router.

No to super. Bardziej obawiam się scenariusza, w którym pewnego dnia Plus zrobi swapa na sprzęt mniej archaiczny i mój router po prostu nie zaloguje się (z jakiegoś powodu). Nie mówię, że to złe. Nie mogę po prostu być zaskoczony, ale taki już los człowieka, który "wypiął się" na tę technologiczną gonitwę bez końca. A i mógł, bo 5G, zważywszy moje potrzeby, to pieśń przyszłości...

matek451 napisał:
    Do wspólczesnych sieci LTE jaką w twoim rejonie ma pozostała 3 operatorów się od dawna nie nadaje, ci operatorzy mają tam kilka stacji bazowych z agregacją LTE2600+2100+1800+800.

A to całkiem możliwe. Ale mam "awaryjną" (bekapową) kartę Play i też w tym pudełku działa bez zarzutu.

matek451 napisał:
    Jakie masz prędkości w tym Plusie w godzinach 19-22 na B593?

Nie wiem :-) Naprawdę... jakiś dziwny jestem.
    Teraz sprawdziłem, to mam 54 Mb DL na 27 UL. Dla człowieka "wychowanego" na 21kbps, to zawrót głowy :-)

EDIT: sprawdziłem tą apką i wszystko jasne - anteny wypada przerzucić na drugą połać dachu. Ciekawe narzędzie. Dzięki.
  • Pomocny post
    #6 19716401
    matek451
    Poziom 43  
    Jaki wolny rynek, jaki klient ? 20MHz pasma na LTE1800 Plusa to już dawno się wysyciło i z punktu widzenia klienta to jest dramat a nie internet. Plus prze lata z siecia LTE nie robił nic, nie zważał na to ze klienci mieli po kilka Mb/s , stosował FUP a w reklamach pisało no limit za co przyjdzie zapłacić grube miliony.Oferta Plusa nigdy nie była tania, a sprzet sprzedawany w abonamencie klientom słaby i ostatnio mega drogo. LTE900 się nie liczy bo to wydmuszka na 5MHz pasma.Brak LTE2600 na kolejnych 20MHz pasma to był wymóg od kilku lat, nie zrobiono nic bo Plus słynie z oszczędzania na klientach. To nie miało nic wspólnego z wolnym rynkiem i konkurencią, pozostali zbudowali sieć LTE oparta o 4 pasma LTE w agregacji, z reguły BTS-y na światłowodach lub szybkich radioliniach, w Plusie typowy dosył to radiolinia do niedawna 183Mb/s a BTS na światłowodzie to rzadkość.
    Okoliczne stacje konkurencji na LTE pozostawiają Plusa daleko w tyle. Nie musisz się obawiać bo LTE1800 Plus pozostanie nie ruszone jeszcze przez lata więc możesz sobie korzystać na tym dziadku skoro nie masz wymagań. Co do Play to nie ma powodu aby nie działało na nim. Test z 18 jak na Plusa to i tak kosmos ale liczy się ten po 20, no i fakt ze dosył do twoich stacji PLUSA jest od niedawna na 1107Mb/s co zawdzięczasz temu ze Plus modernizuje je pod 5G.
    Ja mam zasięg z BTS-A Plusa LTE2600+1800 z poprawionym dosyłem do stacji i osiągam takie wyniki https://www.speedtest.net/my-result/a/7904760939
    a Play i agregacja LTE2600+2100+1800+800 https://www.speedtest.net/my-result/a/7904767948
    Oczywiście na współczesnym sprzęcie z agregacja 4 pasm LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19716755
    Fidelis
    Poziom 16  
    matek451 napisał:
    Jaki wolny rynek, jaki klient ?

Rynek, który zmienił się nie do poznania. Ja pamiętam czasy Nokii 720 w NMT 450, kiedy państwowy Centertel dymał mnie każąc sobie płacić za rozmowy... do mnie przychodzące. Dlaczego ? Bo mógł. Przypominam, przy okazji, wszystkim tym wyznawcom "państwowego"...

Nie wiem zatem, jak to się stało, ale zawsze Plus miał dla mnie najlepszą ofertę i ja byłem zadowolony. Zawsze, kiedy chciałem po 24 miesiącach umowy uciekać, zostałem skutecznie przytrzymany. A teraz dalej korzystam z Plusa, tyle że via Otvarta. I też ma w mojej ocenie i jak na moje potrzeby ofertę najatrakcyjniejszą. To nie Plus słynie z oszczędzania. To jego nowy właściciel (do niedawna, bo infrastruktura została sprzedana Hiszpanom) - wiadomy pan z wąsem i o wielu nazwiskach. Niektórzy jeszcze pamiętają, jak zniczami przy cmentarzu handlował. A jak komuś nie pasuje, to zawsze można odejść do konkurencji. Ale muszę przyznać, że cały czas Plusowi przy przedłużaniu umowy trzeba było patrzeć na ręce, zawsze pojawiał się jakiś dziwny zapis pomimo innych ustaleń - dziwnym trafem zaczęło się to dziać po kupieniu firmy przez pana z wąsem.

matek451 napisał:
    Test z 18 jak na Plusa to i tak kosmos ale liczy się ten po 20

Teraz mam 42DL i 23 UL. I nadal nie jestem ani jakimś sieciowym gejmerem, ani strimerem...
  • #8 19716815
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Fidelis napisał:

Rynek, który zmienił się nie do poznania. Ja pamiętam czasy Nokii 720 w NMT 450, kiedy państwowy Centertel dymał mnie każąc sobie płacić za rozmowy... do mnie przychodzące. Dlaczego ? Bo mógł. Przypominam, przy okazji, wszystkim tym wyznawcom "państwowego"...
    Tia, a ja jeszcze kilka lat temu płaciłem za odbieranie połączeń międzynarodowych w prywatnej firmie. Gdyby nie ta beznadziejna prywatyzacja TP, zapewne dziś 2/3 użytkowników podłączonych by było do sieci światłowodowej, reszta do innych ISP, dawno już skończono by rozbudowę sieci... . A tak to może kiedyś będziesz miał światłowód "od Pana z wąsem" :). P.S To wylewanie żalów kolegi na temat Plusa nie ma nic wspólnego z dzisiejszą rzeczywistością w tej sieci ("wczorajszą" też na terenach poza miejskich-Plus miał najlepiej rozwiniętą sieć, bo miał klientów SD, konkurencja dopiero od niedawna go tam dogoniła/wyprzedziła). Sklei Plus wyprzedził konkurencję w wielu miejsca na terenach dużych aglomeracji-uzupełniając sieć o pasma LTE2100/2600 i przede wszystkim uruchamiając 5G (u mnie np. tj. najszybsza sieć w tej chwili). Zgodzę się natomiast z tym że też najdroższa i pod względem oferty oraz sprzętu (ale sprzęt to się kupuje na wolnym rynku, chyba że operator dopłaca w sensownej ofercie...).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat lokalizacji stacji LTE obsługującej router Huawei B593u-12, wskazując na problem z identyfikacją ID komórki 407. Odpowiedzi sugerują, że ID 407 to fizyczny adres komórki, a router działa w infrastrukturze operatora Plus, który obsługuje pasma LTE1800 i LTE2600. Użytkownicy podkreślają, że router jest przestarzały, ale działa niezawodnie. Wskazano również na możliwość użycia aplikacji do testowania sygnału LTE w celu weryfikacji stacji. Dyskusja porusza również kwestie jakości usług Plusa oraz porównania z konkurencją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA