logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niegrzejąca podłogówka w łazience - zawór termostatyczny vs mieszacz i pompa obiegowa

tuwi 23 Lis 2021 10:08 1071 7
  • #1 19724854
    tuwi
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam, pod moją nieobecność wykonano w modernizowanej łazience w domu jednorodzinnym nową instalację ogrzewania podłogowego, która została podłączona do jednego z pionów CO.
    Podłogówka nie grzeje.
    Moim zdaniem zamiast zaworu termostatycznego grzejnikowego powinien być przewidziany mieszacz oraz pompa obiegowa.
    Wykonawca nie podziela mojego zdania, twierdzi że piec gazowy, sterowany dotąd termostatem pokojowym, powinien pracować non stop, a wtedy będzie dobrze. 4-godzinna próba ciągłej pracy pieca, którą wykonałem by udowodnić swoją rację nie przekonała wykonawcy. Bardzo proszę o poradę. Niegrzejąca podłogówka w łazience - zawór termostatyczny vs mieszacz i pompa obiegowa
  • #3 19724972
    tuwi
    Poziom 11  
    Wykonawca wskazuje, że zasilanie z CO to rura w izolacji czerwonej podłączona u góry kolektora. Niegrzejąca podłogówka w łazience - zawór termostatyczny vs mieszacz i pompa obiegowa
  • Pomocny post
    #4 19725094
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 638
    To jest zawór grzejnikowy termostatyczny czy do podłogówki RTL ?
  • #5 19725115
    tuwi
    Poziom 11  
    Teraz już wiem, że nie jest to zawór grzejnikowy, jak sądziłem, tylko właśnie zawór RTL.
    Przepraszam za błędną informację, spowodowaną moją specyficzną sytuacją, gdyż jestem unieruchomiony po operacji w łóżku na innym poziomie domu i tylko na podstawie zdjęć staram się zorientować w instalacji aby rozwiązać problem.
    Wykonawca zgodził się dziś jednak ze mną, że potrzebna jest pompa, która wymusi obieg wody podłogówce, gdyż najwyraźniej brakuje tego obiegu.
    Pompa będzie sterowana termostatem.
    Chciałbym chwilowo zawiesić temat, gdyż wydaje mi się bliski zamknięcia.
    Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
  • Pomocny post
    #6 19725251
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Na początek życzę dużo zdrowia, i cierpliwości dla pseudoinstalatora.
    Po pierwsze nie miało to szans działać na takim przekroju rur zasilających, dwa zawór RTL to tylko dla jednej krótkiej pętli,a nie na cały rozdzielacz, trzy to trzeba by znacznie ograniczyć przepływ przez grzejniki aby cokolwiek popłynęło do tych pętli podłogówki.
    Tu rację bytu ma tylko grupa pompowo-mieszająca tylko trzeba jej zapewnić odpowiednią ilość wody o temperaturze ok 20* większej niż to co będzie po zamieszaniu szło w podłogę. Tak, że ten PEX 16 do wymiany.
  • #7 19725393
    tuwi
    Poziom 11  
    Dziękuję za poradę, zapoznałem instalatora z jej merytoryczną treścią. On twierdzi, że rura zasilająca ma średnicę 22, a nie 16.
    Prosi o szansę, chce zrobić jeszcze trochę prób, a ja uważam, że ludziom zawsze trzeba dawać szansę 😊
    Jeszcze raz bardzo dziękuję, także za życzenia, poinformuję o końcowym rezultacie.
  • #8 19764256
    tuwi
    Poziom 11  
    Tak, jak podejrzewałem od początku, ale chciałem się upewnić, wystarczyło zainstalować pompę obiegową i ogrzewanie podłogowe zaczęło działać bez zarzutu.
    Moim zdaniem, wykonawca nie zasługuje na potępienie, gdyż z tego, co czytałem, są możliwe nieduże instalacje ogrzewania podłogowego, które pracują bez pompy, tu akurat to się nie udało.
    Za wszystkie merytoryczne uwagi serdecznie dziękuję!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niegrzejącej instalacji ogrzewania podłogowego w łazience, która została podłączona do centralnego ogrzewania (CO). Użytkownik zasugerował, że zamiast zaworu termostatycznego powinien być zastosowany mieszacz oraz pompa obiegowa, co zostało początkowo odrzucone przez wykonawcę. Po kilku próbach i analizach, w tym zainstalowaniu pompy obiegowej, problem został rozwiązany, a ogrzewanie podłogowe zaczęło działać prawidłowo. Użytkownik podkreślił, że w niektórych małych instalacjach ogrzewania podłogowego możliwe jest działanie bez pompy, jednak w jego przypadku była ona niezbędna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA