Witaj!
40m to nie tak dużo. To w czym umieścisz przewody nie ma znaczenia a liczy się sposób ich połączenia ze sobą. Ja proponuję lutowanie + izololowanie + ekranowanie. Skrętka nie bez przyczyny się tak nazywa. Sposób skręcenia służy magnetycznemu wzmocnieniu sygnału i dodatkowo musi być zachowany schemat ułożenia przewodów we wtykach rj45. W zasadzie do transmisji potrzebne są z tej 8 zyłowej skrętki 4 przewody i poznałem kilku cwaniaków którzy chcieli puścić sieć do 2 komputerów jednym przewodem kilkudziesięcio metrowym. Na takiej odległości przewód był martwy jednak przy połączeniu takiej samej długości przewodu do jednego komputera osmioma żyłami wszystko było OK.
W skrócie. Łączenie przewodów które mają słuzyć na dalekie odległosci jest jak operacja plastyczna i musisz odtworzyć środowisko w których poprzednio przebywały ucięte końcówki czyli starannie przylutuj. Każdy przewód izoluj oddzielnie. Na to ekran i jeszcze na koniec izolacja. Na końcach tego przewodu gniazdka. Będzie działało. Akurat w twoim przypadku nie masz się o co martwić.
Dodam jeszcze że przewody są teraz tanie i zachowałbyś sobie te przewody do łączenia komputerów z gniezdkiem a kupił nowy bo prowizorka odezwie się za kilka lat i będziesz szukał z miernikiem miejsca gdzie łączenie szfankuje.
Ciekawi mnie tylko z ilu kawałków chcesz uszyć ten przewód
Pozdrawiam!
Fakt - w temacie - 6 miejsc.
Będzie działało ale ja na Twoim miejscu bym kupił nowy.