logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LM317 z 6 LED 20mA, 3.5V - prąd 105mA zamiast 120mA, grzanie się układu

luks 01 Lis 2005 22:21 2841 11
REKLAMA
  • #1 1947636
    luks
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Podłaczyłem sobie równolegle 6 LED niebieskich (20mA, 3.5V) poprzez LM317 z dobranym rezystorem (1.25/0.12A=10 om). Zmierzyłem prąd - wychodzi mi 105mA zamiast oczekiwanych 120mA. Na wejściu dałem napięcie 12V. Dlaczego tak się dzieje ? Czy wtedy mam dawać rezystor doświadczanie a nie wg wzoru ? Oczywiście rezystor między ADJ i OUT.

I jeszcze jedno - przy tych 6 LED dosyć mocno się LM317 grzeje.
    Wiem, że max wytrzymuje 1.5A a tu mamy zaledwie 10% tej wartości tylko pytanie czy tak ma być ? Z małym radiatorkiem aż parzy !

Może lepiej obniżyć napięcie wejściowe np do 7V bo spadek jest jakieś 2V i dla LEDów powinno wystarczyć ? I dzięki temu nie bedzie tak dużego wydzialania sie mocy poprzez ciepło ?
  • REKLAMA
  • #2 1947779
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Nie wolno łączyć diod równolegle bez rezystorów.
    A Lm się grzeje bo traci się w nim ok 1W
    A prąd jest inny niż w obliczony bo rezystor nie ma dokładnie 10 i napięcie między ADJ i OUT nie jest dokładnie równe 1.25V.
    Tym się nie przejmuj bo powtarzam raz jeszcze nie wolno łączyć równolegle diod bez rezystorów
  • REKLAMA
  • #3 1947788
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Tym rezystorem ustaliłeś napięcie wyjściowe ze stabilizatora.
    Zapomniałeś o rezystorach podłączonych do diod LED.
    Jakie napiecie wejściowe podajesz na stabilizator.
    Sprawdź jeszcze raz jaki prąd pobierasz ze stabilizatora.
    Tak w ogóle to nie lepiej zastosować stabilizator 7812?
    Pozrawiam
  • #4 1948045
    luks
    Poziom 16  
    jony napisał:
    Nie wolno łączyć diod równolegle bez rezystorów.
    A Lm się grzeje bo traci się w nim ok 1W
    A prąd jest inny niż w obliczony bo rezystor nie ma dokładnie 10 i napięcie między ADJ i OUT nie jest dokładnie równe 1.25V.
    Tym się nie przejmuj bo powtarzam raz jeszcze nie wolno łączyć równolegle diod bez rezystorów

Coś się chyba nie rozumiemy. Z tego co wyczytałem na elektrodzie w róznych artykułach to LM317 służy do ustalenia PRĄDU a nie napięcia. Tak więc ustalam prąd dla LEDa na 20mA a napięcie samo sie stabilizuje i żadnych 7812 nie używam. LM317 jest stanowczo lepszy. Dlatego łącząc LEDy równolegle mam dla kazdego właściwe 20mA i (zmierzyłem) napięcie w obwodzie 3.3V - czyli wszystko gra. Jedynie problem jest w grzaniu sie LM317, ale to faktycznie może z pwodu spadku napięcia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1948278
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Luks, to Ty nie rozumiesz, koledzy dobrze piszą tylko trochę mało zrozumiale dla laika. Nie powinno sie dawać centralnego rezystora dla całej paczki równolegle połaczonych LED-ow tylko indywidualne rezystory dla każdego leda i wszystkie te gałęzie (led+rezystor) połaczyć dopiero równolegle. Oczywiście rezystor szeregowy liczysz tak zeby dawał tyle prądu ile sobie zyczysz na led-a. Dlaczego tak jest: bo każdy led ma minimalnie różne napięcie przewodzenia (reszę konkuzji wyciągnij z tego faktu sam)
  • Pomocny post
    #6 1948281
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    luks napisał:

Coś się chyba nie rozumiemy. Z tego co wyczytałem na elektrodzie w róznych artykułach to LM317 służy do ustalenia PRĄDU a nie napięcia.

I tu się mylisz bo lm w swojej podstawowej aplikanci służy jako stabilizator napięć.
    A ze może pracować jako źródło prądu do już inna historia, zresztą nawet jak lm pracuje jako źródło prądu to no nic innego nie robi tylko stara się utrzymać stałą wartość napięcie miedzy ADJ i OUT.

I tu się mylisz bo lm w swojej podstawowej aplikanci służy jako stabilizator napięć.
    A ze może pracować jako źródło prądu do już inna historia, zresztą nawet jak lm pracuje jako
    źródło prądu to no nic innego nie robi tylko stara się utrzymać stałą wartość napięcie miedzy ADJ i OUT.

Cytat:

Dlatego łącząc LEDy równolegle mam dla kazdego właściwe 20mA i (zmierzyłem) napięcie w obwodzie 3.3V - czyli wszystko gra.

Powtarzam raz jeszcze nie powinno łączyć się żadnych diod równolegle bez rezystorów wyrównawczych. Bo każda dioda ma trochę inne napięcie przewodzenia co powoduje że przez każdą z diod płynie trochę inny prąd. A jak chcesz zmniejszyć grzanie się lm to zmniejsz trochę prąd na od 60mA po 10mA dla diody, i zobacz czy jest jakaś różnica w jasności świecenia diod. Bo dzisiejsze ledy świecą już tak samo jasno przy znacznie mniejszym prądzie niż 20mA
  • REKLAMA
  • #7 2004593
    luks
    Poziom 16  
    Wracam jeszcze do tematu. Zrobiłem w wersji finalnej taki układ.

Wykorzystuję LED superflux na 20mA i 3.5V (białe, niebieskie).
    Czyli zakładam, że puszczam dla każdej gałęzi po 20mA (1.25/0.02=62 om)

Jak teraz obliczyć wartość R2 i R3 ? Dobierać to eksperymentalnie ? Czy wogóle są potrzebne te rezystory ? Przecież LM317 prąd rozłoży się chyba sam odpowiednio dla gałęzi ?

Chcę zrobić ten układ porządnie dlatego zrezygnowałem z łączenia równolegle LEDów na rzecz szeregów i mam nadzieje, że rozwiąże to problem grzania się LM317.
    Załączniki:
    • LM317 z 6 LED 20mA, 3.5V - prąd 105mA zamiast 120mA, grzanie się układu LM317 i LEDY.jpg (18.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 2004781
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Prąd się rozłoży. Ale może rozłożyć też diody.

Układ byłby ok, gdyby nie drobiazg - braknie zasilania - 12V to za mało na 3 diody i LM317. Jeśli koniecznie chcesz stabilizować prąd przy użyciu LM317, to zrób 3 gałęzie po 2 diody - i po kłopocie.
    Co do liczenia rezystorów wyrównawczych - moja praktyka wskazuje, że wystarcza spadek napięcia na rezystorze wyrównawczym rzędu 0.2-0.3V, czyli w każdej gałęzi potrzebujesz rezystora 10-15 om.
    Oprócz tego rezystor przy LM317 - przy 3 gałęziach po 20 mA potrzebuje rezystora 1.25V/(3*20mA) = ok. 20 om.
    Co do grzania LM317 w takim przypadku - zakładając napięcie przewodzenia diod 3.2V, spadek napięcia na rezystorach wyrównawczych 0.2V masz napięcie na wyjściu LM317 równe 6.6V. Czyli moc tracona w LM 317 wynosi: (12 - 6.6) * 60 mA = 324 mW.
    W poprzednim układzie ta moc wynosiła: (12 - 3.2) * 120 = 1056 mW. Czyli przez prostą zmianę układu uzyskałeś ponad 3-krotnie mniejszą moc traconą w stabilizatorze (dzięki temu da się zastosować miniaturową wersję LM317LZ w obudowie TO92), dwukrotnie mniejszy pobór mocy z zasilania (60 zamiast 120 mA) i bezpieczniejsze warunki pracy dla diod - bez ryzyka ich zniszczenia.
  • #9 2004818
    luks
    Poziom 16  
    Zrobiłem taki układ jako 6 szeregów po 3 ledy białe ale nie dałem tych 6 rezystorów ograniczających. Działa to w samochodzie. Przez jakieś pół roku wszystko ładnie chodziło, ale po tym czasie niektóre szeregi zaczeły migotać i świecą teraz słabiej niż inne. Dałem rezystro do LM317 10 om czyli miałem na wyjściu 125mA dla 6x20mA.
    Wiadomo, że w aucie napięcie skacze do 14.4
    V. Czy to migotanie diód oznacza, że zostały uszkodzone i dlatego słabiej świecą ? Jest to wina braku rezystorów wyrównawczych ?
  • #10 2004860
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Tak - jest to wina braku rezystorów wyrównawczych. ATSD to na czorta w samochodzie stabilizacja prądu? Wystarczą w zupełności rezystory szeregowe. Przy 3 diodach po 3.2V potrzebujesz rezystora szeregowego (14.4 - 3*3.2)/20 = 240 om 1/8 W. LM317 jest zupełnie zbyteczny. Co prawda przy wyłączonym silniku prąd spadnie ale to akurat dobrze dla akumulatora a spadek jasności nie będzie na tyle duży, żeby to przeszkadzało.
    Znacznie mniejszy spadek jasności uzyskasz przy 2 diodach w gałęzi i rezystorze (14.4 - 2*3.2)/20 = 400 om - najbliższa wartość z szeregu, to 390 om.
  • Pomocny post
    #12 2004905
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Taż piszę - daj po 2 diody w gałęzi i spadek będzie niezauważalny. 9 rezystorów po 3 grosze to 18 groszy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączając 6 niebieskich LED (20mA, 3.5V) równolegle do LM317 z rezystorem 10 om (obliczonym jako 1.25V/0.12A), zmierzono prąd 105mA zamiast oczekiwanych 120mA. Różnica wynika z niedokładności rezystora oraz napięcia między wyprowadzeniami ADJ i OUT LM317, które nie jest idealnie 1.25V. Łączenie LED równolegle bez indywidualnych rezystorów jest niewłaściwe, ponieważ różnice w napięciu przewodzenia diod powodują nierównomierny rozkład prądu i mogą prowadzić do uszkodzeń oraz migotania LED. LM317 grzeje się mocno z powodu strat mocy wynikających ze spadku napięcia (np. 12V zasilania minus napięcie na LED i rezystorach), co powoduje wydzielanie ciepła nawet przy prądzie znacznie poniżej maksymalnego 1.5A. Zaleca się obniżenie napięcia zasilania (np. do 7V) lub zmianę konfiguracji na kilka gałęzi szeregowych po 2-3 diody z indywidualnymi rezystorami wyrównawczymi (10-15 om), co znacznie zmniejsza moc tracona w LM317 i ogranicza jego nagrzewanie. W zastosowaniach samochodowych lepszym rozwiązaniem są rezystory szeregowe zamiast LM317, ze względu na zmienne napięcie zasilania i prostotę układu. Migotanie i osłabienie jasności LED po czasie wynika z braku rezystorów wyrównawczych i nierównomiernego obciążenia diod. Ostatecznie, dla stabilizacji prądu LED lepiej stosować indywidualne rezystory w gałęziach lub odpowiednio dobrane szeregowe połączenia LED z rezystorami, a LM317 używać z uwzględnieniem strat mocy i koniecznością chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA