logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe, cześć podłogi nie grzeje .

prze1mek 30 Lis 2021 22:46 1053 10
REKLAMA
  • #1 19738463
    prze1mek
    Poziom 1  
    Dzień dobry , Panowie na początku zacznę od tego , ze jestem kompletnym laikiem w tych sprawach . Mieszkanie kupione od dewelopera 2 lata temu . Od początku zauważyłem , ze nie grzeje równo podłoga , wcześniej się tym nie interesowałem bo myślałem, ze może to normalne. Zweryfikowałem każdy termostat i każdy daje ciepło oprócz jednego . Dodatkowo sprawdziłem czy pobiera mi gaz kiedy jest on odkręcony na full - nie pobiera , sprawdziłem po liczniku . Czy jestem w stanie jakoś to samodzielnie poprawić? Załączam zdjęcie , jak to u mnie wyglada .
    Załączniki:
    • Ogrzewanie podłogowe, cześć podłogi nie grzeje . AB3718E8-6891-4D2F-B8A3-A26BD2FBE04A.jpeg (975.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19738752
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    prze1mek napisał:
    Dzień dobry, ...Zweryfikowałem każdy termostat i każdy daje ciepło oprócz jednego .
    A na czym polegało to ,,zweryfikowanie" termostatu :?: Na początek proponuję całkowicie zdjęcie termostatu z pętli którą masz problem i sprawdzić, czy zacznie grzać całą mocą. Być może jest uszkodzony termostat, a być może będzie potrzeba wyregulowania przepływu w pozostałych pętlach.
  • REKLAMA
  • #3 19738755
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Jaką temperaturę daje kocioł w obieg CO ?
    Jeżeli jest to do 50* to na próbę zdejmij tą głowicę całkowicie i zobaczysz czy będzie grzało, tylko trochę to potrwa zanim się rozgrzeje podłoga.

Dodano po 54 [sekundy]:

Widzę, że kolega był szybszy ;)
  • REKLAMA
  • #4 19738777
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4651
    A co tu można wyregulować, poza ewentualnym ustawieniem pokrętła na wyższą temperaturę?, albo na próbę zdjęcie termostatu. Czy wtedy "ruszy " ta pętla, która nie grzała?
  • REKLAMA
  • #6 19738813
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4651
    Wojtermet25 napisał:
    A można skryzować grzejniki
    A widzisz tam gdzieś grzejnik?
  • #7 19738842
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    Jeśli chcesz by to miało "ręce i nogi" to trzeba ten spier.....niczony układ poprawić wymieniając rozdzielacz na taki z rotametrami (dzięki nim wyregulujesz przepływy w pętlach) bo w tej chwili to masz zawory grzejnikowe.
    Czemu tak jest? Bo to developerka a tam się "cuda cenowe" dzieją.
    Cała reszta "zabiegów" to "ucieranie d..y szkłem.
  • #8 19738874
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    stanislaw1954 napisał:
    A widzisz tam gdzieś grzejnik?

Podłogówki też nie widać ;)
    Ale domyślnie jest tam gdzie są RTLe,a te dwa pierwsze obiegi to grzejniki.
  • #9 19739169
    suchy1709
    Poziom 2  
    Witam ponownie , odkręciłem termostat gazomierz ruszył tak jakby włączył się pobór gazu . Czekam czy podłoga zacznie się nagrzewać .

Dodano po 4 [godziny] 38 [minuty]:

Odkręcenie termostatu pomogło .

Dodano po 5 [godziny] 32 [minuty]:

Czy mogę z powrotem przykręcić termostat ? Czy wtedy znowu przestanie grzać ?
  • #10 19740526
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 502
    suchy1709 napisał:
    Czy mogę z powrotem przykręcić termostat ? Czy wtedy znowu przestanie grzać ?

Zamień termostaty miejscami, wtedy upewnisz się czy to wina termostatu, jeżeli nie będzie grzał obwód na którym założyłeś podejrzany termostat. Jeżeli tak, to do sklepu po nowy.....
  • #11 19752645
    suchy1709
    Poziom 2  
    Nie wiem jakim cudem ale grzeje już wszystko, proszę jeszcze o pomoc jaka temperaturę powinien mieć ustawiony „kociol” ? 50m2 mieszkanie , 40m2 ogrzewane podłogowe 10m2 kaloryfer sypialnia . Termostat usytuowany przed drzwiami łazienki granicznej z salonem z aneksem kuchennym . Chciałbym ustawić termostaty podłogówki tak aby w miarę grzała wszędzie równomiernie , lepiej ustawić je na „2” , „3” czy na full wszędzie ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ogrzewaniem podłogowym w nowym mieszkaniu, gdzie jedna z pętli nie grzeje. Po weryfikacji termostatów, zauważył, że jeden z nich nie działa prawidłowo. Użytkownicy sugerują różne metody diagnostyki, takie jak zdjęcie termostatu, aby sprawdzić, czy pętla zacznie grzać, oraz regulację przepływu w systemie. Wskazano również na możliwość wymiany rozdzielacza na model z rotametrami, co pozwoli na lepszą regulację przepływów. Po odkręceniu termostatu, użytkownik zauważył poprawę w ogrzewaniu, ale zastanawia się nad ponownym przykręceniem termostatu i jego wpływem na działanie systemu. W końcu, użytkownik pyta o optymalne ustawienia temperatury dla kotła w kontekście równomiernego ogrzewania mieszkania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA