logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rozłącznik izolacyjny do instalacji 3fazowej: Wybór między 3P a 3szt x 1P

nalest1 06 Gru 2021 19:56 5382 43
Najlepsze odpowiedzi

Czy w domowej instalacji trójfazowej TN-C przed RCD lepiej zastosować jeden rozłącznik izolacyjny 3P zamiast trzech osobnych 1P i jak dobrać jego prąd znamionowy?

W instalacji TN-C przed rozdzielnicą powinien być jeden rozłącznik 3P, a nie trzy osobne 1P ani 4P; przewodu PEN nie wolno rozłączać, a 4P na początku instalacji może powodować uszkodzenia odbiorników jednofazowych [#19748913][#19749079][#19749707] Trzy osobne 1P są niepraktyczne, bo przy pracach w rozdzielnicy łatwo zostawić część aparatury pod napięciem [#19748672] Jeśli układ byłby TT, wtedy rozłącza się także neutralny i stosuje 3P+N, ale przy TN-C nie [#19749079] Prąd znamionowy rozłącznika głównego może być większy niż zabezpieczenie przedlicznikowe, ale trzeba sprawdzić faktyczną wartość wkładki; oznaczenie 63A na podstawie bezpiecznikowej oznacza tylko maksymalny dopuszczalny wkład [#19749568][#19752426] Dodatkowo zwrócono uwagę, że RCD 3f 40A za zabezpieczeniem 63A to błąd i wymaga poprawy [#19748672][#19748913]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 19748545
    nalest1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam w domu instalację 3fazową. 3 fazy rozłożone na różne obwody mieszane , czyli np. 1 faza to parę obwodów, a każdy z nich ma kilka gniazd i kilka pkt świetlnych. I tak samo z dwoma kolejnymi fazami. Zabezpieczenie przed licznikowe to 63A STV D02, zabezpieczenie w rozdzielnicy zaczyna się od różnicówki trójfazowej 40A 30mA, a potem rozdziela się tak jak opisałem. Z powodu częstych awarii sieci i przy tym braku jednej z faz chciałbym pomiędzy licznikiem a różnicówką trójfazową zastosować automatyczne przełączniki faz 1szt F&F PE-452 (do płyty indukcyjnej) i 2szt Novatek-Elektro PEF-320 (do dwóch kolejnych faz) a przed nimi rozłącznik izolacyjny. Zastanawiałem się nad 100A 4P i 3P ale czytając posty innych forumowiczów widzę że odradzają stosowania 4P. I teraz zastanawiam się czy lepiej zastosować 3P czy 3szt x 1P. Rozwiązanie z pojedynczymi rozłącznikami ma taką zaletę że mógłbym w razie potrzeby np. naprawy w którymś z obwodów nie pozbawić prądu całego domu. Co o takim rozwiązaniu myślicie? I czy wybór 100A przy moim układzie może być?
  • Pomocny post
    #2 19748672
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    nalest1 napisał:
    I teraz zastanawiam się czy lepiej zastosować 3P czy 3szt x 1P. Rozwiązanie z pojedynczymi rozłącznikami ma taką zaletę że mógłbym w razie potrzeby np. naprawy w którymś z obwodów nie pozbawić prądu całego domu. Co o takim rozwiązaniu myślicie? I czy wybór 100A przy moim układzie może być?

Przy naprawie poza rozdzielnicą wystarczy wyłączenie danego obwodu a nie całej fazy. Jeśli chodzi o grzebanie w rozdzielnicy przy rozłączeniu jednej fazy rozłącznikiem to jak sobie takie naprawy wyobrażasz? Będziesz manewrować między aparatami pod napięciem i bez napięcia? Jest to niemądry pomysł z 3 rozłącznikami.
    O RCD 3f na obwody 1f było wiele razy pisane. Nie jest to zabronione ale mało praktyczne i czasami prowadzi do spalenia drogiego sprzętu. Poza tym RCD 40A przy zabezpieczeniu poprzedzającym 63A to już jest poważny błąd.
  • #3 19748836
    nalest1
    Poziom 10  
    Ok więc jeden 3P jest lepszym rozwiązaniem. A czy faktycznie 3P czy może jednak 4P? Biorąc pod uwagę że przed rozdzielnią będzie niedługo podłączona fotowoltaika, to 4P w razie awarii instalacji w domu całkowicie by odłączał dom od sieci, a produkcja prądu nadal mogłaby trafiać do licznika.
    Piszesz że parametry różnicówki 3f są nieodpowiednie? Dziwne bo robił mi to elektryk.
  • Pomocny post
    #4 19748913
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Rozłącznika 4P nie można stosować na początku instalacji, gdyż grozi uszkodzeniem odbiorników jednofazowych. Wynika to z jego budowy. Wielokrotnie wyjaśnialiśmy dlaczego.
    nalest1 napisał:
    Piszesz że parametry różnicówki 3f są nieodpowiednie? Dziwne bo robił mi to elektryk.
    Co w tym dziwnego?
    Przez wyłącznik o prądzie znamionowym 40A może przepłynąć prąd 63A.
    Taki dobór aparatu można do sabotażu zaliczyć. Więc żółta kartka dla wykonawcy.
    O tym, że czterotorowy RCD chroniący obwody jednofazowe zasilane z różnych faz to proszenie się o kłopoty też pisaliśmy. Tu już druga żółta kartka, więc w efekcie kartka czerwona.
    Temu panu już podziękuj.
  • #5 19748939
    nalest1
    Poziom 10  
    Dzięki bardzo za zwrócenie na to uwagi, bo szczerze powiedziawszy Panowie jako pierwszi na to zwrócili uwagę. I teraz wiem że mam zrobione nie poprawnie. Za tą 3f róznicówką są już tylko wyłączniki nadprądowe i w niektórych obwodach różnicówki 1fazowe. Na co powinienem zwrócić uwagę oprócz tej 3f różnicówki? Nie powinno jej być?
  • Pomocny post
    #6 19749079
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Ocena: 145
    Dobry wieczór.
    nalest1 napisał:
    Za tą 3f róznicówką są już tylko wyłączniki nadprądowe i w niektórych obwodach różnicówki 1fazowe. Na co powinienem zwrócić uwagę oprócz tej 3f różnicówki? Nie powinno jej być?
    nalest1 przede wszystkim musisz napisać jaki układ sieci zasila twoją instalację. Jeżeli to układ TN to jest tak jak koledzy wyżej pisali a wyłącznik główny wystarczy jak będzie 3P bez rozłączania styku neutralnego już nie wspominając o PEN którego rozłączać niewolno. Natomiast jeżeli to TT to także tor neutralny musi być rozłączany z torami fazowymi. Stosuje się wtedy wyłączniki 3P+N. Czy to w przypadku wyłącznika głównego czy w przypadku zabezpieczeń trójfazowych. W przypadku TT musisz stosować też dodatkowe RCD selektywne które rezerwują podstawowe RCD na wypadek niezadziałania tych RCD podstawowych. Nie uwzględniam jednak w tych uwagach fotovoltaiki.
  • #7 19749120
    nalest1
    Poziom 10  
    Szczerze powiedziawszy to nie znam układu sieci. Może jak wrócę za tydzień do domu to jakieś informacje znajdę w umowie w co wątpię albo będę musiał podzwonić by się to dowiedzieć. Ze słupa idzie do domu splot czterech przewodów 3faz i N, a uziemienie instalacji z domu jest poprzez wbite szpilki z bednarką w grunt (pamiętam jak mi je elektryk kazał wbijać). Czyżby to mógł być układ TT? Ale zabezpieczenie przed licznikowe jest na 3 wkładki. Nie wiem czy taka informacja coś wnosi. Jeśli potwierdzi się że to TT to w takim razie zostaje mi tylko 3P+N. Czy kupić 63A czy może mogę zastosować 100A (grubsze i masywniejsze styki zwierne). A co do RCD 3f to mam taki jak na zdjęciu. Nie widzę tam żadnej literki S. Więc chyba selektywny to nie jest.
    Rozłącznik izolacyjny do instalacji 3fazowej: Wybór między 3P a 3szt x 1P

Za nim są już tylko takie RCD dla np. bojlera czy pralki.
  • #8 19749453
    kkas12
    Poziom 43  
    I lampki kontrolne pewnie też bez zabezpieczenia. Przy 63A przed nimi to można oczekiwać fajerwerków gdy ich parametry ulegną pogorszeniu.
    Jeśli jest tak jak piszę to dyskwalifikacja dla wykonawcy.
  • Pomocny post
    #9 19749568
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Witam. nalest1 Musisz znależć w dokumentach czy u dystrybutora informację jaki układ sieci zasila twoją instalację. Uziomy występują w każdym układzie instalacji czy to TT czy TN czy nawet IT. Jeżeli chodzi o te dodatkowe RCBO czyli połączenie RCD i wyłącznika nadmiaro-prądowego w jednym aparacie to raczej działają niezależnie od tego trójfazowego RCD tym bardziej że to RCD 30 mA a takimi raczej się nie rezerwuje podstawowych RCD czy RCBO. To że masz oddzielne RCBO na ważne odbiory to akurat dobrze. Warto żebyś sprawdził które wyłączniki nadmiarowo-prądowe są podłączone do którego RCD i czy wyłączenie tego RCD trójfazowego pozbawia napięcia także RCBO. Także powinieneś sprawdzić czy są jakieś wyłączniki nadmiarowo-prądowe czyli tzw esy które nie są podpięte do żadnego RCD. W układzie TN-S nie każdy obwód musi być zabezpieczony RCD. Po prostu po wyłączeniu konkretnego RCD sprawdź które obwody nie mają zasilania. Oczywiście wyłącznik główny może być na prąd znamionowy większy niż zabezpieczenie które go poprzedza.
  • #11 19749625
    nalest1
    Poziom 10  
    Dzień dobry.
    Pawelelemonter jak rozłączam ten RCD 3F to nigdzie nie mam prądu. Natomiast RCD 1f rozłączam tylko dany obwód i wygląda jakby ten dany obwód był zabezpieczony tylko tym RCD bez zwykłej ski. Czy tak powinno być? Pewnie elektryk który to robił szukał oszczędności w miejscach bo tablice mam pełną i nic dodatkowego się tam nie wciśnie. Na te przełączniki fazowe będę robił druga rozdzielnie to mogę w tej coś pozmieniać tak by było prawidłowo. Bo widać na tego lektryka w okolicy nie mogę liczyć.
  • Pomocny post
    #12 19749707
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    nalest1 napisał:
    Pawelelemonter jak rozłączam ten RCD 3F to nigdzie nie mam prądu. Natomiast RCD 1f rozłączam tylko dany obwód i wygląda jakby ten dany obwód był zabezpieczony tylko tym RCD bez zwykłej ski.
    Czyli zrobione bez sensu. Jeżeli to TT to trzeba zrobić inaczej Jeżeli TN to RCBO trzeba podłączyć samodzielnie bez zasilania za pośrednictwem RCD trójfazowego. Tak w ogóle to raczej rozdzielnica do przeróbki z wymianą na większą tym bardziej że chcesz w przyszłości fotovoitaikę. Z tych przełączników faz też bym zrezygnował na rzecz wydzielenia najważniejszych obwodów i zasilania rezerwowego. Jeżeli masz układ instalacji w domu TN-S z obwodami posiadającymi wydzielony przewód ochronny i chcesz pozostać na razie przy tej małej rozdzielnicy niech elektryk wstawi rozłącznik główny 3P. Niech wyrzuci te kontrolki faz i RCD trójfazowy, żeby zrobić miejsce. Następnie niech sprawdzi jakie przekroje mają przewody i jaki osprzęt i sprzęt będzie zainstalowany aby dobrać odpowiednią wartości zabezpieczeń. Np gniazda nie mogą być zabezpieczone wyłącznikiem nadmiarowo-pądowym o wartości większej niż 16 amperów. Ze względu na małą ilość miejsca najlepiej zabezpieczyć obwody każdy własnym RCBO o szerokości jednego pola czyli tyle co szerokość standardowej eski. Takie wąskie RCD dopuszczone do instalacji w Polsce czyli o działaniu bezpośrednim produkuje Siemens. Produkuje też wyglądające podobnie o działaniu pośrednim więc trzeba uważać żeby ich nie pomylić. Koszt jednego to około 250 złotych więc trochę to będzie kosztować ale instalacja będzie bardzo funkcjonalna. Można użyć Też RCD jednofazowych plus eski ale prawdopodobnie nie starczy miejsca. Jeżeli masz maksymalnie dwa obwody trójfazowe to najlepiej załóżyć RCBO trójfazowe. Oświetenie możesz uzupełnić o lampy awaryjne z własnym akumulatorem które włączą się przy zaniku napięcia. Umieść takie w holu, salonie łazience, i ewentualnie w kuchni. Możesz też pomyślić o małym zasilaniu rezerwowym. Jest jeszcze sprawa odgromnika ale niewiem czy się zmieści w tak małej rozdzielnicy. Na koniec trzeba wykonać pomiary.
  • #13 19749717
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    Pawelelemonter napisał:
    każdy własnym RCBO o szerokości jednego pola czyli tyle co szerokość standardowej eski.

Jesteś pewien co do szerokości modułu?
  • #14 19749754
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    kokapetyl napisał:
    Pawelelemonter napisał:
    każdy własnym RCBO o szerokości jednego pola czyli tyle co szerokość standardowej eski.

Jesteś pewien co do szerokości modułu?
    Tak Luksiu na swoim kanale prezentował. Ja sprawdziłem cenę w necie. Dołączam linki
    1.Link

Dodano po 2 [minuty]:

Drugi link z opisem różnic pomiędzy RCBO o szerości jednego pola dostępnych w Polsce. szczególnie od 4 minuty 50 sekundy zaczyna się opis różnic pomiędzy RCBO Siemensa o działaniu bezpośrednim i pośrednim. 2.Link
  • #15 19749788
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Pawelelemonter napisał:
    Ja sprawdziłem cenę w necie. Dołączam linki

Coś z tym linkiem nie wyszło, możesz podać konkretny link do tego modułu.
  • #16 19749793
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Przepraszam. Poprawiłem linki w poprzednim poście. Sprawdziłem obecne ceny i zaczynają się od około 110 złotych. Widzę że dotyczą tych RCBO o działaniu bezpośrednim czyli 5SV1 Link

Dodano po 8 [minuty]:

Dołączam zdjęcie. Rozłącznik izolacyjny do instalacji 3fazowej: Wybór między 3P a 3szt x 1P
  • #17 19749814
    kokapetyl
    Poziom 43  
    OK. Niby szerokość jednego modułu.
  • #18 19749849
    nalest1
    Poziom 10  
    Pawelelemonter. Coraz bardziej uświadamiasz mi jaką fuszerkę mam w rozdzielni. U mnie wszystkie z 3faz są wykorzystane i podłączone do kilkudziesięciu obwodów. Lampy awaryjne odpadają ze względu na estetykę. Dlaczego odradzasz te automaty faz? Zasilanie awaryjne będzie dużo droższe a u mnie zaniki są krutkie ale w niedogodnych momentach np bodczas zaprogramowanego podnoszenia rolet zew. po tym czasie nawet jak prąd wruci to już czas minął i się nie podniosą, albo np. podczas używania płyty inducyjnej dwufazowe wywali jedna fazę. Już raz przez to płytę naprawiałem.
    Pisalem do tauron o info do jakiej sieci jestem podłączony to może kiedyś odpiszą bo telefonicznie nic nie chcą powiedzieć.

Dodano po 16 [minuty]:

A może powiedzcie mi proszę czy skoro w umowie mam zapisane zabezpieczenie przedlicznikowe 25A a mam takie jak na zdjeciu
    Rozumiem że jest to nieścisłość?
    Powinienem poinformować o tym tauron czy nie ma to większego znaczenia bo liczy się stan faktyczny?
  • Pomocny post
    #19 19749899
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Ostatni mój zakup Siemens RCBO Typ A 30mA B16 130zł/szt. Szerokość jednego modułu. Fajne szyny do łączenia kilku aparatów.
    Potwierdzam, ciekawe są.
    Sorry za offtopic

Dodano po 1 [minuty]:

nalest1 napisał:
    A może powiedzcie mi proszę czy skoro w umowie mam zapisane zabezpieczenie przedlicznikowe 25A a mam takie jak na zdjeciu

To są dane podstawy bezpiecznikowej, czyli powiedzmy obudowy, w której dopiero siedzą docelowe wkładki bezpiecznikowe. Czyli maksymalny znamionowy prąd pracy takiej podstawy.

Dodano po 2 [minuty]:

nalest1 napisał:
    Pisalem do tauron o info do jakiej sieci jestem podłączony to może kiedyś odpiszą bo telefonicznie nic nie chcą powiedzieć.

Najprościej jest poprzez konto klienta MojTauron. Ja zazwyczaj czekam około 10 dni.
  • #20 19749915
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    nalest1 Co do rozdzielnicy pseudo oszczędność i byle jakość plus uproszczenia które według mnie są pożądane ale bez przesady. Co do przełączania faz. Po pierwsze nigdy nie wiadomo czy będzie zanik jednej fazy czy wszystkich. Według mnie lepiej dobrze ułożyć obwody plus zrobić przyzwoite zasilanie rezerwowe. Dla przykładu jak masz trzy fazy warto pod jedną z nich podłączyć obwody gniazd ogólnego przeznaczenia w tym obwody w kuchni nadblatowe. W obwodach ogólnych gniazd często dzieją się nie przewidziane rzeczy ciągle ktoś coś podłącza odłącza więc w przypadku zwarcia jeżeli nie będzie selektywności zwarciowej w układzie TN i każda z faz ma oddzielny wyłącznik nadmiarowo-prądowy czy bezpiecznik zabezpieczenie przedlicznikowe wyłączy tylko te obwody gniazdowe ogólne . Warto żeby była to faza która najczęściej pada na osiedlu. Ponieważ będzie na niej pracował także obwód gniazd nadblatowych to powinna być w miarę równo obciążona z pozostałymi fazami. Do pozostałych dwóch faz podłączasz bardziej stabilne obwody w tym gniazda urządzeń stacjonarnych. Tutaj zmiany zachodzą rzadziej więc i szansa awarii mniejsza. Przy czym jedną z nich możesz wyznaczyć jako bardziej priorytetową i podłączać najważniejsze urządzenia.

Pomiędzy te dwie ważniejsze fazy możesz rozłożyć obwody oświetlenia. Jeden z nich główny podłączony do fazy priorytetowej powinien zasilić oświetlenie w pomieszczeniach z których przechodzimy do pozostałych czyli chodzi o ciągi komunikacyjne. Drugi obwód oświetlenia podłączony do drugiej fazy zasila oświetlenie w pomieszczeniach które sąsiadują z ciągiem komunikacyjnym . Czyli jedna z faz padnie to masz oświetlenie w sąsiadującym pomieszczeniu. Będzie to albo ciąg komunikacyjny czyli przedpokój ,schody może salon albo pomieszczenia które z nimi sąsiadują . Inny sposób to dwa niezależne obwody oświetlenia w każdym pomieszczeniu podłączone do różnych faz. Np jeden obwód zasila oświetlenie górne drugi dolne. Zresztą do oswietlenia dolnego bądż np kinkietu na ścianie można wykorzystać obwód gniazd podłączony do innej fazy niż obwód górnego oświetlenia. Jednak moim zdaniem jakieś zasilanie rezerwowe musi być. Lampy awaryjne kiedyś jak przeglądałem ofertę były też ozdobne. W mjej rodzinie był problem z małym dzieckiem które czasami chodziło do łazienki w nocy, nie lubiło przy tym mocnego światła. Więc przy listwach podłogowych w przedpokoju tymczasowo zostały zainstalowane małe lampki na akumulatorki z czujnikiem ruchu.

Dodam jeszcze że w układzie oświetlenia które opisałem dobrze by było żeby w pomieszczeniu które stanowi ciąg komunikacyjny przy każdych drzwiach prowadzących do sąsiedniego pomieszczenia był łącznik oświetlenia schodowy zapalający oczywiście oświetlenie w ciągu komunikacyjnym. Wtedy gdy zgaśnie światło w naszym pomieszczeniu od razuu za drzwiami mamy łącznik oświetlenia w sąsiednim pomieszczeniu czyli np przedpokoju.
  • #21 19749923
    nalest1
    Poziom 10  
    adwlodar dzięki za wyjaśnienie w kwestii tej nieścisłości. Na ifolini taurona w dziale technicznym nic nie byli w stanie mi powiedzieć choć mam u nich konto ebok. Powiedzieli żebym napisał do Tauron-dystrybucja bo to inna spółka. Jeden jest Sp. z o. o. a drugi to S. A.

Dodano po 5 [godziny] 5 [minuty]:

Pawelelemonter. Instalacje w domu mam bardzo podobnie jak opisujesz prucz tych włączników schodowych przy każdych drzwiach. W każdym z pomieszczeń gniazdka są podzielone na 2 fazy, więc jak jedna padnie to pokuj nie jest odłączony z prądu całkowicie. Światła w domu też są podzielone. Poczekam na odpowiedź od taurona i wtedy będziemy dyskutować nad konkretnym rozwiązaniem. Moim zdaniem zasilanie awaryjne najlepiej sprawdziłoby się podczas braku wszystkich faz co w moim proponowanym rozwiązaniu z automatami faktycznie jest lepsze ale jeśli chodzi o braki jednej lub dwóch faz co u mnie częściej występuje tańszym a zarazem prostrzym rozwiązaniem będą automaty.
  • #22 19751717
    nalest1
    Poziom 10  
    Dzień dobry.
    Jestem w szoku bo już dostałem odpowiedź z Taurona i jestem podłączony do układu TN-C.
    Czyli w tym układzie żeby nie robić totalnej rewolucji ale w miarę możliwości to poprawić po zabezpieczeniu przedlicznikowym i oczywiście za licznikiem poszedłby Rozłącznik izolacyjny 3P 100A potem równolegle, bezpośrednio z 3P do RCD 1f (do zabezpieczenia np bojlera, łazienka, itp.) i bezpośrednio z 3P do RCD 3f (do zabezpieczenia reszty esek tj obwodów czyli typowe gniazdka i oświetlenie)
    Tylko jeszcze zastanawiam się czy te wszystkie RCD o tych parametrach mogę zastosować, bo pisaliście że coś z tym 40A nie za bardzo.
  • #23 19751980
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 427
    Nie mógłbyś, gdyby faktycznie zabezpieczenie przedlicznikowe było faktycznie 63A ;)
  • #24 19751998
    kkas12
    Poziom 43  
    nalest1 napisał:
    ...i bezpośrednio z 3P do RCD 3f (do zabezpieczenia reszty esek tj obwodów czyli typowe gniazdka i oświetlenie)
    I to jest pozostawienie knota by dalej swoim życiem żył.
    Bo tak trzeba nazywać stosowanie czterotorowego RCD by chronił obwody jednofazowe z różnych faz zasilane.
    Niby ok, ale do czasu.
  • #25 19752387
    nalest1
    Poziom 10  
    kkas12 napisał:
    nalest1 napisał:
    ...i bezpośrednio z 3P do RCD 3f (do zabezpieczenia reszty esek tj obwodów czyli typowe gniazdka i oświetlenie)
    I to jest pozostawienie knota by dalej swoim życiem żył.
    Bo tak trzeba nazywać stosowanie czterotorowego RCD by chronił obwody jednofazowe z różnych faz zasilane.
    Niby ok, ale do czasu.

Między innymi są też odbiorniki 2 fazowe jak płyta indukcyjna i podgrzewacz wody i 3 fazowe jak maszyny w garażu.

Dodano po 2 [minuty]:

Brivido napisał:
    Nie mógłbyś, gdyby faktycznie zabezpieczenie przedlicznikowe było faktycznie 63A ;)

Ze zdjęć winika że takie jest. Wątpię żeby ZE robił sobie jaja z tego
  • Pomocny post
    #26 19752426
    kkas12
    Poziom 43  
    Te 63A zamieszczone na rozłączniku to górna wartość zabezpieczenia jakie możesz do niego włożyć.
    Istotna jest wartość wkładki bezpiecznikowej w nim umieszczonej. Na pewno znajdziesz tę wartość w umowie z dostawcą, lub na samej wkładce. Można ją również odczytać (nie wyjmując) wkładki po kolorze oczka (wskaźnika zadziałania).

Kolego, odbiorniki przyłączone na stałe, czyli bez udziału gniazda i wtyczki nie wymagają ochrony RCD, jeśli nie są zamontowane w łazience. Wynika to z arkusza 4-41 i 7-701 normy PN HD 60364.
    Więc wszystkie obwody gniazdowe, wszystkie obwody oświetleniowe i wszystkie obwody zasilające odbiorniki w łazience RCD wymagają.

A uszkodzenie toru N skutecznie wyleczy cię z "pozornej" oszczędności polegającej na ograniczaniu ilości wyłączników RCD.
    Zamieszczałem fotki takiego uszkodzenia. Zaś straty wynikłe z powodu uszkodzonych odbiorników w wyniku tej awarii zamknęły się kwotą w okolicach 5.000,-

A poza tym uszkodzenie któregokolwiek odbiornika skutecznie pozbawi zasilania całą sekcję nieuszkodzonych obwodów.
    Co w twoim przypadku skutecznie utrudni znalezienie miejsca uszkodzenia.

Ale to jest twój wybór. Powinieneś jednak wiedzieć z czym taka pozorna dziś oszczędność może wiązać się w przyszłości.
  • #27 19752602
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Witam. nalest1 napisz ile masz obwodów zabezpieczonych pojedyńczymi eskami i zrób jak możesz zdjęcie całej rozdzielnicy żebyśmy mogli zobaczyć jakiej jest wielkości.
    kkas12 napisał:
    Kolego, odbiorniki przyłączone na stałe, czyli bez udziału gniazda i wtyczki nie wymagają ochrony RCD, jeśli nie są zamontowane w łazience. Wynika to z arkusza 4-41 i 7-701 normy PN HD 60364.
    Więc wszystkie obwody gniazdowe, wszystkie obwody oświetleniowe i wszystkie obwody zasilające odbiorniki w łazience RCD wymagają.
    kkas12 jeżeli dobrze pamiętam jest jeszcze jedna zasada obowiązkowego RCD. Chodzi o sytuację kiedy przewody obwodów które idą po zewnętrznej stronie ścian łazienki są zagłębione w ścianę na tyle że są w odległości mniejszej niż 5 cm od lica ściany wewnątrz łazienki. Często jest sytuacja że ściana np kuchni po której są poprowadzone przewody to jednocześnie ściana łazienki przy której jest umiejscowiona wanna czyli strefa pierwsza. Te ściany bywają cienkie. O ile przewód przez większość trasy tak głęboko nie wchodzi to w przypadku podkucia kiedy się krzyżuje z innymi przewodami a zwłaszcza w miejscu wchodzenia do puszek podtynkowych może już zbliżyć się za bardzo do lica ściany wewnątrz łazienki. W takim wypadku powinien być zabezpieczony RCD.
  • #28 19752608
    nalest1
    Poziom 10  
    kkas12.
    Dzięki bardzo. Tym razem wytłumaczyłeś mi niektóre rzeczy jak należy. I za to jestem Ci wdzięczny.

Dodano po 16 [minuty]:

Pawelelemonter.
    Do następnej środy jestem w pracy więc nie ma mnie fizycznie w domu, ale zdjęcia mam które przesłała mi żona i te wrzucam. W opisie obwodów ostatnia pozycja jest nieaktualna. Natomiast doszły gniazda i oświetlenie garażu i wiaty (między innymi siła) i jest wpięta za RCD 3f ale mają własne esy w garażu. Rozłącznik izolacyjny do instalacji 3fazowej: Wybór między 3P a 3szt x 1P Rozłącznik izolacyjny do instalacji 3fazowej: Wybór między 3P a 3szt x 1P Rozłącznik izolacyjny do instalacji 3fazowej: Wybór między 3P a 3szt x 1P Rozłącznik izolacyjny do instalacji 3fazowej: Wybór między 3P a 3szt x 1P Rozłącznik izolacyjny do instalacji 3fazowej: Wybór między 3P a 3szt x 1P Rozłącznik izolacyjny do instalacji 3fazowej: Wybór między 3P a 3szt x 1P Rozłącznik izolacyjny do instalacji 3fazowej: Wybór między 3P a 3szt x 1P Rozłącznik izolacyjny do instalacji 3fazowej: Wybór między 3P a 3szt x 1P
  • #29 19752741
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    nalest1 Czyli masz rozdzielnicę 3x12 czyli 36 modułów. Obwodów masz sporo w tym trzy trójfazowe. Ciężko będzie zmieścić się w takiej rozdzielnicy. Wyłącznik główny , odgromnik i dwa wyłączniki nadmiarowo prądowe trójfazowe dla podgrzewacza i indukcji nawet bez rcd jak radził kkas12 gdyż znajdują się w kuchni a przewody miejmy nadzieję nie są prowadzone przez łazienkę zajmą jeden rząd czyli dwanaście pól. Zostaje około dwadzieścia obwodów w tym jeden trójfazowy który trzeba zabezpieczyć RCBO trójfazowym gdyż występują tam gniazda.Mogą te zabezpieczenia się nie zmieścić w tej rozdzielnicy nawet jak zastosujesz te wąskie RCBO które pokazałem wcześniej. W dodatku w przypadku niektórych obwodów widzę że oświetlenie jest pomieszane z gniazdami. Jeżeli przewód jest 1.5 mm 2 a maksymalny prąd jaki mogą wytrzymać łączniki to 10 A wyłącznik nadmiarowoprądowy powinien być max 10 amperów. Jeden z obwodów oświetleniowych jest zabezpieczony eską 16 A. Wątpię żeby przewód do niego miał 2.5 mm 2 a łączniki były na prąd znamionowy 16 A. Więc prawdopodobnie trzeba będzie zmniejszyć zabezpieczenie do 10 A. Jest jeszcze sprawa zabezpieczeń niektórych obwodów wyłącznikami nadmiarowo-prądowymi o wartości 20 amperów. Jeżeli masz zabezpieczenie przedlicznikowe 25 amperów to eski w rozdzielnicy powinny być dwa szeregi niżej czyli max 16 amperów.
  • #30 19752786
    nalest1
    Poziom 10  
    Pawelelemoneter.
    "Dwa szeregi niżej" czyli 25 potem 16- teraz zrozumiałem o co chodzi. Zawsze myślałem że chodzi o jeden poziom mniej, a tu chodzi o 2 poziomy. Ok
    Co do przewodów i całych obwodów jestem ich w 100% pewny bo sam ich rozmieszczenie projektowałem i montowałem. Elektryk wziął się za rozdzielnicę i zabezpieczenia, a i tak widać spartolił choć miał ten wykaz obwodów co i gdzie.
    Całe oświetlenie jest poprzez puszki rozgałęźne na 3x1,5mm2 i tak aż do rozdzielnicy. (do 20pkt na jednym obwodzie)
    Gniazdka są poprzez puszki rozgałęźne na 3x2,5mm2 i tak aż do rozdzielnicy. (do 10pkt na jednym obwodzie)
    Siła 5x2,5mm2 bezpośrednio do rozdzielnicy każdy z obwodów.
    Przewody w obu łazienkach są prowadzone w sąsiednich pomieszczeniach i przewiercone do pkt przez ścianę.
    To oświetlenie z gniazd o których piszesz że są razem to gniazda bardzo mało istotne i praktycznie nie używane tj np w komórce lub np rzadko używane oświetlenie jak np strych. Ale w takich przypadkach zawsze idzie do puszki 3x2,5mm2 a z nich do oświetlenia 1,5mm2.
    Ponieważ po głowie mi chodzą te automaty faz zdecydowałem się na montaż dodatkowej mniejszej rozdzielnicy pod ta choć nie ma tam dużo miejsca. Dlatego zdecydowałem o zamontowaniu tam głównego wyłącznika izolacyjnego bo w tym miejscu łatwiej będzie się też podłączyć firmie montującej fotowoltaike. A montować mają w styczniu. I od tego wszystko się zaczęło, cały wgląd w rozdzielnie. Do tej pory byłem przekonany że skoro robił to elektryk to jest ok.

Dodano po 20 [minuty]:

Co do zabezpieczenia przed licznikowego to kolor sugerowałby srebrny-80 bo na żółty-25, albo miedziany-63 to nie wygląda ale to dokładnie już sprawdzę wyciągając bezpiecznik i dopiero za tydzień jak wrócę do domu bo tego już żonie nie pozwolę dotykać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru rozłącznika izolacyjnego do instalacji trójfazowej, z naciskiem na różnice między rozłącznikiem 3P a 3 sztukami 1P. Użytkownik zainstalował system z zabezpieczeniem 63A STV D02 oraz różnicówką trójfazową 40A 30mA, jednak z powodu częstych awarii sieci rozważał zastosowanie automatycznych przełączników faz. Forumowicze zwrócili uwagę na problemy związane z używaniem rozłączników 4P, które mogą prowadzić do uszkodzeń odbiorników jednofazowych. Zdecydowano, że w układzie TN-C najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie rozłącznika 3P. Użytkownik został również poinformowany o konieczności przemyślenia układu zabezpieczeń oraz o ewentualnych błędach w dotychczasowej instalacji, w tym niewłaściwym doborze RCD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA