logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki ekspres ciśnieniowy z młynkiem do 4000 zł wybrać?

mangusta28 12 Gru 2021 16:33 4344 12
REKLAMA
  • #1 19759293
    mangusta28
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam.
    Szukam przyzwoitego ekspresu do kaw mlecznych, który byłby jak najmniej awaryjny i w miarę prosty w czyszczeniu, zwłaszcza układów spieniania mleka, tak by działał przyzwoicie kilka lat.
    Zależy mi głównie na kawach mlecznych stylu Latte, Macciato, Flat White, cappucinno jak i espresso no i oczywiście czarnej.
    Budżet ok. 4000 +- 500 zł.

Myślałem o modelach Philipsa:
    Philips LatteGo EP5444/90 lub Philips LatteGo EP5444/70 (nie wiem czym różnią się te 70 a 90), lub Saeco GranAroma SM6580/10 (może robić 2 kawy mleczne jednocześnie).

Pytam znawców tematu, gdyż nie są to sprzęty z górnej półki - czy wytrzyma taki ekspress kilka lat (z 4-5) przy regularnym czyszczeniu, czy jako, że teraz wszystko jest z plastiku, to te sprzęty się rozlecą zaraz po gwarancji lub jeszcze przed nią?
    Jak z awaryjnością?

Wiem, że Jura lepsza, ale podobno trudno się czyści i w cenie do 4500 jest mały wybór kaw mlecznych.
    Jak z serwisowaniem, czy często się psują itp. lub inne propozycje o ile będą zawierały powyższe kawy.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 19759304
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Używam DeLonghi Dinamica.
    Jest super.
  • Pomocny post
    #3 19760413
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 632
    Ekspresy które wymieniłeś to właściwie jeden model różniący się detalami. Jeżeli pijasz dużo kaw mlecznych to bierz saeco, bo może przygotowywać dwie kawy mleczne równocześnie. No i jest ładniejszy :)
    Technicznie ekspresy są bardzo proste w budowie więc łatwe w ewentualnej naprawie. A psuje się dzisiaj wszystko. Przy odrobinie troski wytrzymają więcej dużo więcej niż 5 lat.
  • #4 19761753
    mangusta28
    Poziom 10  
    Czy warto (jest sens) dopłacić do Jura E8 ?

Jest jakaś duża różnica w jakości wykonania jak i jakości kaw w porównaniu do tego Saeco Aroma SM6580/10?

(Już miałem go kupić, ale zobaczyłem film reklamowy, gdzie Pani twierdzi, że już wyczyszczone (przez Hygie Steam), a widać, że rurka dalej brudna od mleka pomimo iż mleko było świeżo po zrobieniu kawy i to w nowym ekspresie, więc ten system (Hygie Steam) albo nie działa, albo działa za krótko by przeczyścić rurkę po mleku.

I czy to prawda, że Jurę trudno się czyści i w związku z tym zachodzi (pleśnią ??) od pozostałej niewyczyszczonej kawy (bo takie rzeczy też słyszałem ?
  • REKLAMA
  • #5 19762181
    sorier
    Poziom 30  
    Od końca.
    Tak , w Jurze jak w każdym ekspresie trzeba czyścić zaparzacz i jego komorę. Właściwie wymaga to wizyty w serwisie (w czasie gwarancji) lub samodzielnej rozbiórki. Nie jest to jakoś specjalnie skomplikowane dla przeciętnego majsterkowicza. Trzeba to robić i nie można udawać że ekspres jest bezobsługowy.

Nie licz na automatyczne mycie/dezynfekcje/itp układów mlecznych w ekspresach. Prędzej lub później trzeba rozebrać i ręcznie wymyć (szczoteczką, wyciorem) wszystko co ma kontakt z mlekiem. Im częściej tym lepiej.

Czy warto dopłacać do Jury (bo to zawsze jest dopłata, taki model biznesowy ma producent) to już sprawa indywidualna.
  • #6 19762353
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    Ja szukałem ekspresu dla leniwych, zapominalskich - takich którzy by zostawili mleko w pojemniku ekspresu i na pewno zrobiłby się serek.
    Znalazłem KRUPS EA9000 (teraz chyba jest wersja EA9010) - spienia mleko w kubku a potem dolewa kawy.
    https://krups24.pl/ekspres-automatyczny-krups...010.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral
    U mnie zrobił ponad 5tys kaw i ponad 1400 mlecznych - late, capuchino, ale także cieple spienione mleko.
    Dysza do spienianie ma system płukania, automatycznego czyszczenia i ręcznego czyszczenia - stosownym komunikatem ekspres domaga się czyszczenia dyszy ale także odlicza cykle do odkamieniania czy płukania systemu.
    Niestety wymaga to odpowiednich środków: płyn do mycia dyszy, tabletka do czyszczenia systemu zaparzania, proszek do odkamieniania. Ja używam oryginalnych ale może są sensowne zamienniki.
    Płukanie dyszy po każdym napoju mlecznym troche przeciąga czas jak goście czekają - nie ma opcji N x latte aby wiedział, że zaraz ponownie będzie spieniał - przynajmniej ja nie znalazłem ale może nowsze wersje coś mają.
    Samo mycie automatyczne dyszy jest dość częste (chyba co 10 cykli mlecznych) troche rzadziej ręczne mycie a płukanie systemu zaparzania to jakieś 380 cykli i odkamienianie chyba ponad 700.
    Na razie nie wydaje dziwnych dźwięków które wskazywały by, że zaraz się rozleci więc jestem zadowolony.
    Nigdzie nie oddawałem do serwisu na czyszczenie - instrukcja tego nie wymaga, jest program automatyczny (półautomatyczny bo trzeba dolewać wody i podstawiać wielki kubek albo miseczkę).
  • #7 19762998
    mangusta28
    Poziom 10  
    sorier napisał:
    Tak , w Jurze jak w każdym ekspresie trzeba czyścić zaparzacz i jego komorę. Właściwie wymaga to wizyty w serwisie (w czasie gwarancji) lub samodzielnej rozbiórki. Nie jest to jakoś specjalnie skomplikowane dla przeciętnego majsterkowicza. Trzeba to robić i nie można udawać że ekspres jest bezobsługowy.

Wiem, że automaty nie są bezobsługowe. Chodzi mi o to, że zależy mi na tym, żeby to czyszczenie było w miarę proste i przede wszystkim skuteczne, gdyż mam obecnie stary model Simensa, który wystarczy, że raz zapomnisz przepłukać rurki po spienianiu mleka i potem trzeba się nieźle nagimnastykować by ten system przepłukać, Pomimo zaciągania przez wężyk gorącej wody zamiast mleka (w opcji spienianie) czy też (w opcji gorąca woda) i płukania zarówno rurki, jak i poszczególnych części spieniacza (tych co są na zewnątrz ekspresu), to nawet przedmuchanie każdej dziurki nie daje rezultatów i czasem dopiero po przelaniu kilku kubków mleka w spieniaczu coś "zaskoczy" i znów jako tako spienia.
    Nie wiem jak działają nowe spieniacze, ale szukam czegoś co przy byle jednym nieprzepłukaniu nie zatka wszystkiego na amen, a będzie proste w czyszczeniu zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Stąd moje pytanie o Jurę, bo jak tylko serwis może czyścić wewnątrz w czasie gwarancji, to kto wie co tam będzie się za syf zbierał, a ja to będę pił.

Dodano po 14 [minuty]:

sorier napisał:
    Czy warto dopłacać do Jury (bo to zawsze jest dopłata, taki model biznesowy ma producent) to już sprawa indywidualna.

Stąd było pytanie do osób, które serwisują lub naprawiają. Jeśli Jura psuje się tak samo lub nieznacznie rzadziej, ale koszt części jest dużo większy (czyli koszty eksploatacji i utrzymania w obiegu są takie same) to według mnie nie ma sensu. Co innego jeśli w przypadku Saeco trzeba się liczyć z wymianą części lub większości podzespołów po 2-3 latach, wtedy robi się tzw. "skarbonka" i opłacalność maleje z wiekiem.

Pytania moje są spowodowane tym, że obejrzałem kilka filmów pana, który wszędzie reklamuje Jurę jakby była Mercedesem wśród ekspresów i wytrzymuje nawet do 30 lat (żart ?) i nic poza Jurą nie widzi, a podchodzę do takich opini z rezerwą i wolę zapytać osoby, które znają temat z autopsji.
  • REKLAMA
  • #8 19763097
    sorier
    Poziom 30  
    Tak, ten Pan jest od wielu lat znany w środowisku kawoszy :)
  • #9 19763189
    mangusta28
    Poziom 10  
    Czyli jego opinie o mercedesie są mocno przesadzone.
    Bo tak samo mi się wydawało, że za dużo tutaj marketingu.
    Rozumiem, że jest sprzedawcą i chce zarobić, ale chyba lekko przesadza, bo gdyby było jak mówi, to Jury prawie wogóle by się nie psuły, a chyba tak nie jest.
    Czyż nie ?
  • #10 19763217
    marekiod
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Popatrz na produkty NIVONA - może bez takiej reklamy, ale u mnie sprawuje się całkiem nieźle kilka lat.
  • #11 19763232
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    mangusta28 napisał:
    bo gdyby było jak mówi, to Jury prawie wogóle by się nie psuły, a chyba tak nie jest.
    Psują się ale przynajmniej te większe dość dzielnie znoszą obciążenie praca biurową - jakieś 60-80 osób na piętrze i dwie Jury na dwóch końcach korytarza (oczywiście przed pandemią) tylko załoga sprzątająca była przeszkolona i przy wieczornym sprzątaniu było płukanie zespołu mlecznego a co pewien czas (chyba raz na tydzień) cykl czyszczenia/płukania i odkamieniania. Jak się zostawi mleko na dłużej to oczywiście zaschnie - czasem jak ktoś był w pracy w sobotę a ekipy sprzątające chyba nie bywały w weekend to w poniedziałek trzeba było walczyć z zespołem mlecznym.
    Właściwie wolny od tej wady jest ten KRUPS EA9010 bo on nie zasysa mleka do spieniania tylko wysuwa dyszę i opuszcza do podstawionej szklanki i spienia wlane tam mleko a potem robi kawę. Także kawy z mlekiem wykonujemy tak: nalewany odpowiednią ilość mleka do szklanki, podstawiamy i naciskamy obrazek odpowiedniej kawy na ekranie. Reszta dzieje się automatycznie.
    Nie wiem czy ktoś jeszcze stosuje taki system - ja nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #12 19763272
    sorier
    Poziom 30  
    stachu_l napisał:
    Nie wiem czy ktoś jeszcze stosuje taki system - ja nie znalazłem.

Siemens EQ.3. Tylko tam trzeba dysze opuścić ręczni, a potem podnieść, zdjąć, umyć i założyć z powrotem. No i to jest budżetowy ekspres, nie polecam.
  • #13 21128704
    mangusta28
    Poziom 10  
    Ostatecznie kupiłem Saeco GranAroma SM6580/10 i po 2,5 roku użytkowania polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru ekspresu ciśnieniowego z młynkiem w budżecie do 4000 zł, preferując modele do kaw mlecznych, takie jak Saeco GranAroma SM6580/10 oraz Philips LatteGo EP5444/90 i EP5444/70. Wskazują na łatwość czyszczenia i awaryjność tych urządzeń. Saeco jest polecany ze względu na możliwość przygotowania dwóch kaw mlecznych jednocześnie. Użytkownicy zauważają, że Jura, mimo lepszej jakości, może być trudniejsza w czyszczeniu i serwisowaniu. Wspomniano również o modelach DeLonghi Dinamica oraz KRUPS EA9010, które oferują różne funkcje spieniania mleka. Ostatecznie, jeden z użytkowników zdecydował się na Saeco GranAroma SM6580/10 i poleca go po 2,5 roku użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA