logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ariston GKGEH5TMH6AFW- Kuchenka gazowo-elektryczna iskrzy.

YUREK1st 14 Gru 2021 12:53 534 8
REKLAMA
  • #1 19762504
    YUREK1st
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Kupiłem nową kuchenkę gazową Ariston z elektrycznym piekarnikiem, zegarem i iskrownikiem. Instalowana jest w bloku z dwużyłową instalacją zerowaną do gniazdka z bolcem. Zauważyłem niewielkie iskrzenie podczas dotykania obudowy pieca elastycznym, metalowym przewodem przyłącza gazowego. Neonówka nie zareagowała na kontakt z obudową pieca. Przewód załapałem palcami i po niedługim czasie rurka przyłącza z pieca (około 10 cm) zagrzała się do temperatury uniemożliwiającej przytrzymanie na niej ręki. Po dokręceniu przyłącza gazu na gotowo problem zniknął. Co tu jest nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 19762606
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Do sprawdzenia gniazdko, z którego jest zasilana kuchenka, albo nawet więcej, czyli przewód i jego podłączenie w rozdzielnicy, czy CPR. Grzanie się połączenia kuchenki z rurą gazową grozi wybuchem.
  • #3 19762608
    YUREK1st
    Poziom 12  
    Jak to zweryfikować?
  • REKLAMA
  • #4 19762654
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    YUREK1st napisał:
    Jak to zweryfikować?
    Wezwać ELEKTRYKA z uprawnieniami.
  • REKLAMA
  • #5 19762980
    YUREK1st
    Poziom 12  
    stanislaw1954 napisał:
    Do sprawdzenia gniazdko, z którego jest zasilana kuchenka, albo nawet więcej, czyli przewód i jego podłączenie w rozdzielnicy, czy CPR. Grzanie się połączenia kuchenki z rurą gazową grozi wybuchem.

Elektryk ze spółdzielni zaproszony ale po przedstawieniu problemu nie spodziewa się usterki, jak znajdzie chwilę to wpadnie.
    Kuchenka została podłączona do gniazda obsługiwanego przez inny bezpiecznik b/z.
    Pomiar napięcia między obudową urządzenia a odłączonym przewodem gazowym przy włączonym piekarniku wykazuje 23V AC, przy wyłączonym (chodzi zegar) 3V AC. Sprawdziłem też pracującą zmywarkę pomiar 22V AC w stosunku do instalacji gazowej. Pralka 20V, czy tak ma byc?
  • REKLAMA
  • #6 19763058
    gumisie
    Poziom 43  
    YUREK1st napisał:
    Sprawdziłem też pracującą zmywarkę pomiar 22V AC w stosunku do instalacji gazowej. Pralka 20V, czy tak ma byc?
    Moim zdaniem, NIE!.
    Należy to zgłosić odpowiednim jednostkom zanim dojdzie do wybuchu gazu.
    YUREK1st napisał:
    Zauważyłem niewielkie iskrzenie podczas dotykania obudowy pieca elastycznym, metalowym przewodem przyłącza gazowego.
  • #7 19788098
    YUREK1st
    Poziom 12  
    gumisie napisał:
    YUREK1st napisał:
    Jak to zweryfikować?

Wezwałem. Zrobił dodatkowe uziemienie do urządzenia.
  • #8 19788102
    gumisie
    Poziom 43  
    YUREK1st napisał:
    I teraz jest "Ok"?
  • #9 19788105
    YUREK1st
    Poziom 12  
    gumisie napisał:
    YUREK1st napisał:
    Jak to zweryfikować?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową kuchenką gazowo-elektryczną Ariston, która iskrzyła podczas dotykania obudowy pieca. Po sprawdzeniu instalacji elektrycznej i pomiarach napięcia, które wykazały niebezpieczne wartości (23V AC przy włączonym piekarniku), użytkownik został poinformowany o konieczności wezwania elektryka. Po interwencji elektryka, który wykonał dodatkowe uziemienie, problem został rozwiązany.
REKLAMA