logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 1.6 A16XER - Błędy KZF, parametry wałków i kody P0011, P0013, P0017 po nagrzaniu auta

14 Gru 2021 17:24 9543 41
Najlepsze odpowiedzi

Co powoduje błędy P0011, P0013 i P0017 po rozgrzaniu silnika A16XER i dlaczego na ciepłym spadają wartości zadane/ rzeczywiste wałków zmiennych faz?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to problem z zasilaniem olejowym układu KZFR/VVT po rozgrzaniu, a nie sam rozrząd czy czujniki. W tych silnikach są dwie magistrale olejowe do głowicy, a ta od KZFR idzie osobno i nie przechodzi przez filtr; jeśli zaworek w bloku przy alternatorze przycina się albo przepuszcza, olej nie dociera prawidłowo do fazatorów [#20226712][#20697366] W opisywanym przypadku pomiar na mostku KZFR pokazał, że na zimno było około 2,5–4,5 bara, a po rozgrzaniu ciśnienie spadało do zera lub prawie zera, co powodowało błędy i odłączanie sterowania wałków [#20229888][#20697366] U jednego z uczestników wymiana tego zaworka pomogła tylko częściowo, a pełną naprawę dała dopiero wymiana pompy oleju, gdy na ciepłym nadal grzechotały fazatory [#20894603] W praktyce trzeba więc zmierzyć ciśnienie dokładnie w magistrali KZFR, sprawdzić zaworek zwrotny/regulacyjny w bloku i, jeśli nadal po rozgrzaniu brakuje ciśnienia, podejrzewać pompę oleju [#20229888][#20697366][#20894603]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 20697281
    nikus4151
    Poziom 5  
    Witam. Pytanko czy udało się komuś rozwiązać ten problem ? Sam właśnie jestem na etapie diagnozowania co się stało z moim silnikiem. KZF prawie nowe bo mają może 4tys km a sypie błędami z walka ssącego i zmiennych faz. Myślę że też mam problem z ciśnieniem oleju w magistrali zasilającej fazy. Cos czytałem o zaworach regulujących ciśnie. Ktoś to rozwiązał?
  • REKLAMA
  • #32 20697288
    antonio81
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja bardzo długo z tym walczyłem. Czy po rozgrzaniu silnik zaczyna "klekotać"? U mnie tak właśnie było. Na zimnym silnik bardzo ładnie pracował, żadnych błędów, a kiedy gorący, to zaczynał klekotać i błędy wałków. U mnie, kiedy silnik się nagrzewał, to przestawał dopływać olej do kół rozrządu. Jak min wykręciłem elektrozawór na gorącym silniku, to olej ledwo kapał - zamiast tryskać pod ciśnieniem.
    Możesz tak właśnie spróbować, że po nagrzaniu silnika wyjąć elektrozawór i w to miejsce wsunąć odpowiedniej średnicy wąż gumowy, wsadzić drugi koniec do butelki, odpalić i zobaczyć jak leci. No bo elektrozawory już pewnie sprawdzałeś albo wymieniałeś....
  • REKLAMA
  • #33 20697357
    nikus4151
    Poziom 5  
    Koła nowe, elektrozawory nowe, zawór zwrotny w podstawie nowy. U mnie już doszło tak że po dłuższym postoju nie chce zapalić za pierwszym razem, drugie kręcenie i od strzała. Ciśnienie u góry słabe po rozgrzaniu i jak ostatnio wyciągnęłam zawory to prawie oleju nie było w górnej magistrali a wcześniej wylewało się przed zmianą KZF. Ktoś coś wie?
  • #34 20697366
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Miałem ciężki przypadek, prawie beznadziejny. Układ zmiennych faz kaput, ciśnienie mierzone w miejscu czujnika 1 bar na gorącym oleju i biegu jałowym, koła nowe INA, cuda wianki i efektu zero.

Jak już koledzy nadmienili, są dwie linie olejowe do głowicy. Jedna zasila KZFR, pompa oleju co złapie , to pcha w zaworki zwrotne i ogranicza lub blokuje całkowicie ich przepustowość.
    Szkic silnika z pozostawionymi na nim kawałkami zanieczyszczeń przypominającymi sylikon. Zbliżenie na zaworek olejowy silnika ze zanieczyszczeniami widocznymi wewnątrz otworu. Zaworek zwrotny oleju PSA w oryginalnym opakowaniu z etykietą producenta Elring na tle czerwonej folii z logo.

Po wymianie zaworka, silnik jak nowy.

Silikoniarzom mówię kategoryczne NIE. Bezmyślne stosowanie masy daje kiepskie rezultaty. Jeśli macie podobne problemy, warto zdjąć alternator, wykręcić korek i nawet lusterkiem widać ciała obce w zaworku.
  • REKLAMA
  • #35 20697383
    nikus4151
    Poziom 5  
    Dzięki !! No to już coś. Jutro to sprawdzę, tylko widzę że dostępność tych zaworków to słaba. Ciężka robota wymiana tego?
  • #36 20697395
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    nikus4151 napisał:
    Ciężka robota wymiana tego?

Super łatwo nie jest. Robota na lusterku pomiędzy ścianą grodziową, a blokiem nachylonym mało korzystnie; trzeba modzić jakieś narzędzie do wydostania tego z kanału, a siedzi mocno.
  • #37 20702395
    nikus4151
    Poziom 5  
    Zaworek wymieniłem niestety nie pomogło 🙄 Było trochę uszczelniacza ale niestety to nie to. Ogólnie jak samochód zapali to chodzi ok ale na ciepłym ciężej pali i chwilę stukają koła. Sprawdzę jeszcze raz ustawienie rozrządu.
    Jak nie to co może być pompa oleju? Tylko dziwne bo w miejscu czujnika ciśnienie jest 1,2- 1,4 na wolnych

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

antonio81 napisał:
    Ja bardzo długo z tym walczyłem. Czy po rozgrzaniu silnik zaczyna "klekotać"? U mnie tak właśnie było. Na zimnym silnik bardzo ładnie pracował, żadnych błędów, a kiedy gorący, to zaczynał klekotać i błędy wałków. U mnie, kiedy silnik się nagrzewał, to przestawał dopływać olej do kół rozrządu. Jak min wykręciłem elektrozawór na gorącym silniku, to olej ledwo kapał - zamiast tryskać pod ciśnieniem.
    Możesz tak właśnie spróbować, że po nagrzaniu silnika wyjąć elektrozawór i w to miejsce wsunąć odpowiedniej średnicy wąż gumowy, wsadzić drugi koniec do butelki, odpalić i zobaczyć jak leci. No bo elektrozawory już pewnie sprawdzałeś albo wymieniałeś....
    Kolego a co było u ciebie przyczyną ? Pompa oleju?
  • REKLAMA
  • #38 20894603
    nikus4151
    Poziom 5  
    Wymieniłem ten zaworek o którym pisaliśmy ale pomogło tylko połowicznie więc niestety musiała wjechać nowa pompa oleju. Teraz jest git. Zaworek pomógł tylko na tyle że auto odpalało bez problemów ale gdy olej się nagrzewał to zmienne fazy grzechotaly. Czyli zbyt niskie ciśnienie góry o ile ktoś ma dobre koła zmiennych faz.
  • #39 20894700
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    nikus4151 napisał:
    ale gdy olej się nagrzewał to zmienne fazy grzechotaly. Czyli zbyt niskie ciśnienie góry o ile ktoś ma dobre koła zmiennych faz.

Koła nie grzechoczą od niskiego ciśnienia tylko od wytłuczonych zamków
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #40 21352621
    walkowiczkrzysiek
    Poziom 1  
    >>20697366 kolego powiedz mi czym wyciągnąłeś zaworek
  • #41 21352811
    nikus4151
    Poziom 5  
    >>21352621
    Trzeba wydłubać ten pomarańczowy plastik długimi szczypcami i wtedy wkręcić śrubę w miejsce tego plastiku. Tylko tak z wyczuciem i ciągnąć albo kontrować o blok silnika nakrętką. Śruba chyba m10 albo M8 już trochę czasu minęło i nie pamiętam.
  • #42 21352823
    antonio81
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    U mnie problem grzechotania kół rozrzdu ( wcześniej wymieniałem dwa razy KZFR, elektrozaworki, olej, mostek - nic to nie dało) rozwiązała wymiana pompy oleju.
    (W starej po rozebraniu jej na cześci pierwsze wizualnie nie zauważyłem zadnych uszkodzeń)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z silnikiem 1.6 A16XER, w którym po nagrzaniu pojawiają się błędy KZF oraz kody P0011, P0013, P0017 związane z pozycją wałków rozrządu. Na zimnym silniku parametry wałków ssącego i wydechowego są zgodne z wartościami zadanymi, natomiast po rozgrzaniu wartości zadane spadają, a sterownik próbuje kompensować to wysokim sygnałem PWM, co skutkuje błędami. Przyczyną problemu jest najczęściej spadek ciśnienia oleju w magistrali zasilającej układ zmiennych faz rozrządu (KZFR) po nagrzaniu silnika, mimo że ciśnienie na głównej magistrali olejowej pozostaje prawidłowe. Wskazywano na możliwe zużycie mostka rozdzielającego olej do elektrozaworów, nieszczelności w układzie olejowym, wadliwe lub źle zamontowane koła zmiennych faz (KZFR), a także uszkodzenia zaworów zwrotnych i elektrozaworów sterujących. Diagnostyka obejmowała pomiary ciśnienia oleju bezpośrednio na mostku olejowym, testy elektrozaworów, kontrolę rozrządu i wymianę komponentów. W wielu przypadkach ostatecznym rozwiązaniem okazała się wymiana pompy oleju, która przywróciła odpowiednie ciśnienie w układzie KZFR i wyeliminowała klekotanie wałków oraz błędy. Wymiana zaworów zwrotnych i elektrozaworów pomagała częściowo, ale bez wymiany pompy problem często powracał. Dyskusja podkreśla także znaczenie odpowiedniej lepkości oleju i stosowania dodatków zagęszczających olej w wysokich temperaturach (np. Moto Doctor). Wskazano, że układ olejowy KZFR posiada oddzielną magistralę olejową, często bez filtra, co wpływa na jego wrażliwość na spadki ciśnienia. Wymiana i diagnostyka tych elementów jest trudna ze względu na ograniczony dostęp i konieczność demontażu elementów takich jak alternator czy miska olejowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA