logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Punkty załączenia tyrystora na charakterystyce prądowo-napięciowej

retleh10 16 Gru 2021 12:59 927 3
REKLAMA
  • #1 19766063
    retleh10
    Poziom 4  
    Cześć, chciałem zapytać o punkty włączenia tyrystora na charakterystyce prądowo - napięciowej. Zrobiłem symulacje w OrCAD - PSpice i dostałem 2 punkty włączenia tyrystora przy prądzie bramki IG=2.02 mA i chciałem zapytać jak je oznaczyć. Czy UB(0) - ten z prawej i UB(1) - ten z lewej czy może tylko jeden punkt?

I czy w ogóle ta charakterystyka jest poprawna?
    Schemat i charakterystyka w załącznikach.
    Załączniki:
    • Punkty załączenia tyrystora na charakterystyce prądowo-napięciowej 1.png (39.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Punkty załączenia tyrystora na charakterystyce prądowo-napięciowej schemat.png (11.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19805620
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1573
    Przyznam, że nie bardzo wiem co tu jest zrobione. Wyznaczasz charakterystykę statyczną, zatem czemu jest symulacja typu transient??? Tu powinno być "DC sweep". Dlaczego nie zastosowałeś źródła prądu do wymuszenia Ig??? Generalnie uzyskana charakterystyka wygląda dziwacznie. To tyle, jeśli chodzi o Spice.

Ponadto prąd bramki to parametr charakterystyki statycznej. Nie rozumiem czemu tak zaznaczono Ig. Il, to z kolei co innego. To zresztą nie wszystkie wartości charakterystyczne. Czym większy Ig, tym mniejsza wartość napięcia Uak przy jakim załączy się tyrystor. Należałoby najpierw zobaczyć jak wygląda charakterystyka statyczna tyrystora.
  • REKLAMA
  • #3 19807317
    retleh10
    Poziom 4  
    Korzystając z symulacji typu Transient otrzymam wykres przebiegu prądu anodowego (wykres w załączniku), a zmieniając oś x (Time) na oś napięcia na anodzie V(X1:A) dostanę charakterystykę prądowo - napięciową. Jeżeli nie jest to poprawne i nie ma to sensu, to prosiłbym o podpowiedź jak wykonać taką symulację żeby było w porządku.
    Załączniki:
    • Punkty załączenia tyrystora na charakterystyce prądowo-napięciowej 2.png (29.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Punkty załączenia tyrystora na charakterystyce prądowo-napięciowej 1.png (38.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 19807356
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1573
    retleh10 napisał:
    Korzystając z symulacji typu Transient otrzymam wykres przebiegu prądu anodowego (wykres w załączniku), a zmieniając oś x (Time) na oś napięcia na anodzie V(X1:A)

W zasadzie w ten sposób wykonuje się to w laboratorium, chociaż prąd bramki jest wtedy zmienny. Prąd anodowy wyznaczany jest na podstawie spadku napięcia na rezystorze. Próbowałem w LTSpice zrobić to z DC sweep, ale to nie jest takie proste. Najwyraźniej nie ma możliwości zmiany zmiennej niezależnej na wykresie. Charakterystyka statyczna jest właśnie taka. Tzn. w takiej analizie, czyli DC sweep pojemności są rozwierane, zaś indukcyjności zwierane.

retleh10 napisał:
    dostanę charakterystykę prądowo - napięciową. Jeżeli nie jest to poprawne i nie ma to sensu, to prosiłbym o podpowiedź jak wykonać taką symulację żeby było w porządku.

Coś "dostajesz", ale to nie jest prawidłowe. Przecież nie wstawiałeś dyrektywy PARAM. Stąd masz tylko jedną symulację dla jednego prądu bramki, nie zaś rodzinę charakterystyk. Zwyczajnie z uwagi na stany przejściowe przebiegi z poszczególnych okresów się nie pokrywają ze sobą.

Generalnie rodzina charakterystyk statycznych (anodowych) tyrystora to coś takiego:
    Punkty załączenia tyrystora na charakterystyce prądowo-napięciowej

Jest to więc zależność Ia=f(Uak) przy Ig=const. Zatem Ig powinno się wymusić źródłem prądu. Ponadto po załączeniu Ig się zmieni w Twoim układzie, bo wzrośnie napięcie Ugk.